Index Vakbarát Hírportál

Órákon belül benyújthatja egyik legfontosabb törvényjavaslatát a Fidesz

2023. november 21., kedd 08:35

A kormánypártok eredetileg még az előző héten tervezték benyújtani a parlamentben az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. Az atv.hu úgy értesült, hogy a késés ellenére kedden biztosan benyújtják a csomagot az országgyűlésben.

A szuverenitásvédelmi törvényről még a nyáron beszélt először Kocsis Máté az Indexnek adott interjúban. Az előző héten Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt a parlamentben a csomagról, és azt mondta, hogy legkésőbb ezen a héten a parlament elé kerül a törvénycsomag.

Az atv.hu nemrég magas rangú fideszes forrásoktól úgy értesült:

a Fidesz – egész pontosan a párt frakcióvezetője, Kocsis Máté – „kedden biztosan” a parlament elé terjeszti a javaslatot.

A törvénymódosítás a külföldről érkező választási beavatkozást bünteti. Az atv.hu arra is emlékeztetett, hogy a javaslat értelmében akár három év szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki választáson indul és külföldi támogatást fogad el. 

Ezek lesznek a legfontosabb változtatások 

Kocsis Máté az előző héten a Századvég szuverenitás konferenciáján az alábbi pontokban foglalta össze a javaslat lényegét. Az atv.hu szerint a legfontosabb változtatások az alábbiak:

Mindennek előzménye az volt, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választás után bevallotta, hogy egy amerikai szervezettől, az Action for Democracytől milliárdos nagyságrendben kaptak támogatást a kampányra. Azóta a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom is belekeveredett egy hasonló ügybe.

A törvénycsomag kidolgozásával és benyújtásával párhuzamosan a kormánypártok egy nemzeti konzultációt is indítottak a szuverenitás kérdésében, amelyről a minap Orbán Viktor tett rendkívüli bejelentést.

Rovatok