Index Vakbarát Hírportál

„Csivavaként visszavonult kormányfő, gerinctelen képviselők” – reagált az ellenzék Orbán Viktor kávézására

2023. december 15., péntek 16:10

Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózott az Ukrajna tagjelölti státuszáról szóló uniós szavazáson, amely hatalmas visszhangot keltett idehaza, az ellenzéki pártok körében is. Mémek, de még Tiktok-videók is készültek arról, hogyan küldték ki a magyar kormányfőt „kávézni”.

Hosszú és nehéz vita zajlott le az EU-csúcson: Orbán Viktor pénteki rádió interjújában arról beszélt, hogy nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni a résztvevőket arról, hogy ne is tűzzék napirendre az ukrán csatlakozási tárgyalások ügyét, vagy ha napirendre tűzik, akkor legyen világos, Ukrajna nem készült fel arra, hogy az unió tagja legyen.

Ugyan a magyar kormányfő már hetek óta hangoztatja álláspontját, az utolsó pillanatban valami megváltozott, hiszen Orbán Viktor végül nem szavazott az ügyben, de nem is vétózott. Elhagyta a termet. A Politico szerint Olaf Scholz német kancellár küldte ki kávézni a kormányfőt:

Menjen, igyon egy kávét!

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor tehát nem tiltakozott a távolmaradással, nem szimbolikus gesztust gyakorolt, „hanem egész egyszerűen kiküldték az ülésteremből, mint egy rossz gyereket, aki zavarja a tanórát”.

Megint az történt, amit már sokszor láttunk: a Budapesten harcias szövegeket mondó miniszterelnök Brüsszelben árnyékától megijedt csivavaként vonult vissza az első szóra

– fogalmaz a DK közleménye.

„Nagy mellényből nagy zakó”

A DK úgy véli, Orbán Viktor ismét bemutatta, hogy „nagy mellényből lesz a nagy zakó”, a harc pedig számára egészen odáig tart, amíg ki nem küldik kávészünetre. „Amíg a másik 26 tagország vezetője az EU jövőjéről döntött, addig Orbán arról hozott felelős döntést, hogy espressót vagy lattét igyon” – teszik hozzá.

Ez az esetet csak még kínosabbá és nevetségesebbé teszi, hogy azt az Orbánt küldték ki egy brüsszeli szavazásról, akinek manapság a szuverenitás lett a kedvenc szava

– olvasható a közleményben, amelyben a DK szerint Magyarország csak egy új kormánnyal tudná képviselni érdekeit az Európai Unióban.

Akit küldeni sem kellett

Az ellenzéki párt vezetője, Gyurcsány Ferenc sem hagyta szó nélkül a történteket. TikTok-oldalán megosztott videójában a közleménnyel egyező gondolatokat fogalmazott meg egy folyosón, egy csésze kávéval a kezében.

Egy korábbi bejegyzésében Gyurcsány Ferenc egy képet osztott meg, amely valószínűleg a videó készítésekor készült róla:

Kávé a folyosón. Magamtól jöttem, nem kiküldtek. Boldog karácsonyt!

jegyezte meg a kép mellé.

„Ehhez gerinc kellene”

Nem csak a DK, a Momentum is megszólalt a témában. Tompos Márton, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese közösségi oldalán úgy fogalmazott: 

Úgy látszik, Orbán nem csak a saját képviselőiből, de a propagandistáiból is totál hülyét csinált. Kíváncsi vagyok, hogy hányan fognak felállni, hogy »ja, ha ennyit ér a munkánk, akkor hagyjuk…«

– fogalmazott a képviselő, majd zárójelben megjegyezte: valószínűleg ezt senki nem teszi, „mert ehhez gerinc kellene”. Később pedig egy mémet is megosztott a történteket felidézve:

„A Fidesznek nem elvei, üzletei vannak”

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az X-en (korábban Twitter) osztotta meg gondolatait Orbán Viktor döntéséről.

Pontosan az történt, amit a tegnapi felszólalásom során elmondtam az Országgyűlésben Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban. Orbán Viktornak és a Fidesznek nem elveik, hanem üzleti érdekeik vannak. Megindultak az eurómilliárdok Magyarországra, hirtelen már Brüsszelnek sincs baja a korrupcióval, így aztán Orbán Viktor – ígéretével ellentétben – nem vétózta meg Ukrajna csatlakozási tárgyalásait

– fogalmazott bejegyzésében Toroczkai László. Szerinte most teszik tönkre az EU tagállamait, mert „senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az európai, közöttük, a magyar adófizetők fogják fizetni azt a rengeteg pénzt, amit Ukrajna fog felemészteni”.

Rovatok