Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozta M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló halálát

2024. január 16., kedd 12:37

A nyomozó főügyészség szerint szakszerű volt M. Richárd egészségügyi ellátása a börtönben, és halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be.

Ahogy 2023 decemberében megírtuk, lezárták a nyomozást a 2022. május 5-én elhunyt M. Richárd – aki 2017. május 15-én Budapesten, a Dózsa György úton összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel, a balesetben két ember meghalt, többen súlyosan megsérültek – börtönkórházi kezelésének ügyében.

A szakértői vélemény szerint nem történt szakmai szabályszegés.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden egy közleményben tudatta az üggyel kapcsolatos részleteket,

miszerint a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárást, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig a határozat ellen bejelentett alaptalan panaszt is elutasította.

Mint a közleményben megfogalmazták, az M. Richárd ügyében tett feljelentés szerint a büntetés-végrehajtási intézetben elhanyagolták a férfi egészségügyi ellátását, majd a 2021. december 24-i eszméletvesztéssel járó rosszullétekor az ügyeletes ápoló nem hívott hozzá mentőt, orvosi segítség iránt sem intézkedett, és csak egy nap elteltével, másnap este került kórházba. Hozzátéve, a kamerafelvételek és orvosi dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy

miután a fogvatartott az ágyáról a földre esett, két perc elteltével őrök és szakápolók, míg negyedórán belül ügyeletes orvos is megjelent a zárkában.

Ahogy kiemelték, a történteket követően az M. Richárdhoz érkező orvos azonnal értesítette a mentőket, akik öt perc múlva a helyszínre értek, és még aznap kórházba szállították a férfit. A nyomozó ügyészség álláspontja szerint a fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben állapotának megfelelő ellátásban és kezelésben részesült, és 2022. május 5-ei halála természetes módon, évek óta fennálló súlyos betegsége következményeként állt be.

Mint hozzátették, az eljárás megszüntetése ellen a feljelentő panasszal élt, amely szerint az intézet szakmai hibákat vétett, melyek végül M. Richárd halálához vezettek, így ennek igazolására indítványozták a férfi korábbi kezelőorvosának kihallgatását és az orvosszakértői vélemény kiegészítését. Az eljárás alatt beszerezték a fogvatartott teljes egészségügyi dokumentációját, amely tartalmazta a büntetés-végrehajtási intézetbe kerülését megelőzően keletkezett orvosi iratokat, így az igazságügyi orvosszakértői vélemény figyelembe vette azokat. 

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyiratok felülvizsgálata során megállapította, hogy a regionális nyomozó ügyészség a beszerzett bizonyítékok alapján megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a fogvatartott betegségeit a büntetés-végrehajtási intézetben a szakmai szabályoknak megfelelően, mulasztás nélkül kezelték. A sérelmezett egészségügyi ellátás és a férfi állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változások, valamint a halála között ok-okozati összefüggés nem állapítható meg, ezért a nyomozás folytatása nem indokolt

– írták a közleményben.

Rovatok