Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Vannak korlátai az Európai Bizottsággal való megállapodásnak

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

 • A magyar kormány reméli, hogy helyreáll az együttműködés. Gulyás Gergely úgy vélekedett, vannak nézetkülönbségek, de a négy országnak vannak közös érdekei, szükség van pragmatikus együttműködésre.

 • Gulyás Gergely a kárpátaljai magyarság helyzetét emelte ki, a magyar kormány egyik célja a magyar oktatás korábbi feltételek szerinti megszervezésének lehetősége.

 • Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy 2025. március 3-a után (lejár a Nemzeti Bank élén Matolcsy György mandátuma) ki fogja vezetni a Pénzügyminisztériumot, biztos-e Varga Mihály miniszteri posztja. Gulyás Gergely elmondta, hogy erről Orbán Viktor dönt. „Az enyémet se tekintsék biztosnak” – jegyezte meg Gulyás Gergely.

 • A kormány azt szeretné, ha a magyarországi zsidó szervezetek között konszenzus lenne a Sorsok Házáról. Gulyás Gergely szerint méltatlan és kisstílű a vita, ami ezzel kapcsolatban korábban kezdődött.

 • Gulyás Gergelyt megkérdezték arról, hogy az Európai Parlamentben (EP) Daniel Freund német képviselő arról beszélt: Magyarország nem teljesítette az elvárásokat, amelyekért cserébe fel lehetett szabadítani a költségvetés nem befagyasztott részét. Daniel Freund utalt rá, hogy bíróságra kerül az ügy, perelnék az Európai Bizottságot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán erre úgy reagált:

  Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó.

  Gulyás Gergely kiemelte, hogy az EP nem döntött arról, hogy bírósághoz kellene fordulni, ő egyébként a német képviselőről finomabban fogalmazott, és „birodalmi tempót” említett.

 • Gulyás Gergely a jogszabályi enyhítésről, ami lehetővé teszi, hogy külföldi labdarúgókat is tudjanak igazolni a magyar klubok, elmondta: bár nagyon szimpatikus a magyarokkal felálló és a bajnokságot vezető Paks, örül a sikereiknek, de nem kellene korlátozni a magyar csapatokat az európai versenyben, ráadásul világjelenség, hogy sok klubcsapat nem a saját hazája játékosaival szerepel, az átigazolási piac pedig időponthoz van kötve, ezért kellett módosítani.

 • A NATO erősebb lenne, ha Svédország a teljes jogú tagja lenne? Gulyás Gergely a kérdésre válaszolva elmondta: több ország nagyobb erőt jelent, ha azonban a NATO összerejét veszik alapul, akkor Svédország hozzájárulása minimális, szerény hozzájárulás a szövetséghez.

  A miniszter egyébként kifejtette, ha nem fontos a svédeknek a tagság ratifikálása, akkor neki miért kellene rosszul éreznie magát? Szerinte a svéd kormánynak meg kellene kérdeznie, hogy milyen aggályai vannak a Magyar Országgyűlésnek, és mit tehetnek annak érdekében, hogy ezeket eloszlassák. Az aggályok okáról elhangzott, hogy Svédország általánosságban (az unióban is) támadja Magyarországot.

 • Gulyás Gergely a rákosrendezői beruházással kapcsolatban elmondta, tárgyalnak arról, hogy mit fognak építeni, benne lehet metróhosszabbítás is, de ott még nem tartanak, hogy a részleteket kidolgozzák. A miniszter egyébként úgy látja, az összes metrót meg kellene hosszabbítani, lehet, újat is kellene építeni, a kérdés az, hogy hol vannak a költségvetési korlátok.

 • A miniszter kijelentette, hogy a Szovjetunióban nagyobb tisztelete és jelentősége volt a jognak, mint az Európai Unióban, nyers hatalmi küzdelem zajlik, a magyar kormányt a migrációs álláspontja és a gyermekvédelmi törvény miatt nem szeretik, de egyetlen fillérről sem mondanak le, néhány éven belül pedig el kell fogadni az uniós költségvetést, amihez egyhangúság kell.

 • Újságírói kérdésre az örökbefogadás témájában Gulyás Gergely elmondta: a kormánynak nincsenek érvei az állami intézmények mellett a homoszexuális párokkal szemben, mert soha nem is állítottak ilyet, vagyis nem foglaltak állást a kérdésben.

 • Davosban Novák Katalin köztársasági elnök arról beszélt, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni kell. A minisztert megkérdezték, hogy ha ez a magyar álláspont, akkor miért nem szavazta meg Orbán Viktor az Ukrajnának szánt támogatást.

  Gulyás Gergely hangsúlyozta: közvetlenül, uniós és kétoldali alapon is támogatták Ukrajnát. A kormány álláspontja azonban az, hogy válasszák le az uniós költségvetésről az ukrán támogatást, és nemzeti alapon határozzák meg a támogatás mértékét. A miniszter leszögezte: ne közös hitelfelvétellel és ne a költségvetésen belül segítsék Ukrajnát, ez a magyar álláspont, de nem Ukrajna támogatása ellen vannak.

  Kinek a győzelmét várja a kormány az orosz–ukrán háborúban? – kérdezték meg a minisztertől, mert Novák Katalin azt mondta, hogy Oroszország nem győzhet, Orbán Viktor viszont korábban úgy vélekedett, hogy Ukrajna nem győzhet. Gulyás Gergely erre azt válaszolta:

  Csak vesztesek vannak, több százezer ember halt meg mindkét oldalon.

 • Gulyás Gergely szerint az előkészület maga a külügyminiszteri találkozó. Orbán Viktor nem zárkózik el, de a miniszter hangsúlyozta, elő kell készíteni, hogy legyen értelme a találkozónak.

 • Gulyás Gergely leszögezte, van egy jó gyermekvédelmi törvény, amit meg kell védeni. Alapvetően úgy látja, hogy ez a rendszer, bár mindig tökéletesíthető, de jó, persze lehet még jobb javaslatokat tenni. Korábban történt olyan bejelentés, hogy dolgoznak a törvény szigorításán.

 • Gulyás Gergelyt a németországi gazdatüntetésekről kérdezték, elmondta: a kormánynak nincs véleménye, a személyes véleménye az, hogy vannak kevésbé jó tulajdonságaik is a németeknek: akár jót vagy rosszat csinálnak, azt igyekeznek 150 százalékosan csinálni. A „zöldítésnek” láthatók most a következményei, miközben józan ésszel mindenki egyetért, hogy szükség van zöldmegoldásokra. A miniszter megjegyezte: soha nem látott mélységekben van a német kancellár megítélése.

 • Ukrajnával enyhülni fog-e a viszonyunk, ahogy ez például Szlovákiával megtörtént? Gulyás Gergely az újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: ne zárjuk ki ennek lehetőségét, a kormánynak alkotmányos kötelezettsége, hogy jó kapcsolatokra törekedjen mindenkivel. Kárpátalján magyarok élnek, ezért Magyarországnak speciális érdeke is van Ukrajnában. Bekövetkezhetnek komoly változások a kapcsolatokban.

 • Miről tárgyalt a magyar delegáció Nigerben és Csádban? Előbbivel kapcsolatban és a migrációs politikával összefüggésben Gulyás Gergely miniszter elmondta: szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy helyben segítsenek (a Hungary Helps Programmal), helyben oldják meg a problémát. Továbbá megjegyezte: „A csádi katonai misszió jól halad.”

 • Az újszülöttek ingyenes SMA-szűrésének megszűnéséről Gulyás Gergely kijelentette, átmeneti helyzet, helytelennek tartja, és bízik benne, hogy olyan döntést hoznak, amely ezt visszaállítja.

 • A miniszter a bizalmi vagyonkezelésről kifejtette, a kormány azért foglalkozott ezzel a kérdéssel, hogy legyen egy átlátható eljárás arra az esetre, ha az üzleti életben sikeres emberek csatlakoznak a kormányhoz, de semmilyen vagyoneltitkolási cél nincs.

 • A főváros, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium tárgyal a Budapest-bérletről, Gulyás Gergely szerint mindent az asztalra kell tenni. A cél az, hogy úgy tudjon közösen terheket vállalni a kormány és a főváros, hogy azzal valamennyi közlekedő jobban járjon.

 • Megkérdezték a minisztert, hogy beszélt-e már Orbán Viktor miniszterelnök Donald Tusk lengyel kormányfővel. Gulyás Gergely elmondta: nem volt hivatalos találkozó még közöttük, de az uniós csúcson beszélgettek, régóta ismerik egymást, és egyébként is egymás mellett ültek.

 • A holokauszt-emlékévvel kapcsolatban megkérdezték a minisztertől, hogy betiltják-e a becsület napi neonáci felvonulásokat, Gulyás Gergely elmondta: a gyülekezési jognak világos alkotmányos jogai vannak, 2013-ban ezek szigorodtak, az emberi méltóságot sértő rendezvényeket be lehet tiltani, a rendőrségnek kell megvizsgálnia.

 • Gulyás Gergely a főpolgármesteri pozícióról elmondta, a Fidesznek lesz saját jelöltje, jövő héten tartanak elnökségi ülést, ott az egyik téma az lesz, hogy kit indítanak főpolgármester-jelöltként. Február végéig biztosan döntenek, de elképzelhető, hogy ez korábban is megtörténik.

 • Gulyás Gergely úgy látja, a pedagógushiánnyal kapcsolatban van egy legitim vita, a pedagógusok száma jelentős mértékben nem csökkent, miközben a gyermekek száma igen. Az jogos felvetés, hogy az iskolai struktúrát kell-e alakítani, de ez érzékeny kérdéseket vet fel. A miniszter elismerte, hogy bizonyos szakterületeken van hiány, például a természettudományos területen a szükségesnél kevesebb pedagógus van.

 • Az Index megkérdezte, hogy mi a garancia arra, hogy a kormány megvédi a munkahelyeket, nem érzik-e politikai kudarcnak, hogy van, ahol a magyar emberek elvesztették az állásukat a vendégmunkások miatt.

  Gulyás Gergely elmondta: ha így történt volna, akkor is kudarc lenne, ha a kormánynak semmi köze nem lenne hozzá. A miniszter azonban hozzátette, hogy az érintett cég nem kommunikált egyértelműen, de ez szerdán este már tisztázásra került. A vizsgálat folyamatban van.

  A miniszter hangsúlyozta: világos szabályok vannak, akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha magyar munkavállaló nem akarta betölteni az adott állást. A magyar szabályozás kizárja a visszaélést.

 • Gulyás Gergely a reptérvásárlásról elmondta, amíg nincs megállapodás, a magyar tárgyalási pozíciót nem gyengítheti azzal, hogy részleteket mond. Rendkívül közel van a megállapodás bejelentése, akkor minden részletre fény derül, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter most is ebben az ügyben tárgyal.

 • Az Index megkérdezte, hogy születhet-e megállapodás Ukrajna anyagi támogatásáról a februári uniós csúcson, illetve mi most Magyarország feltétele, a lépcsőzetes kifizetésbe belemenne-e a kormány.

  Gulyás Gergely azt mondta: tárgyalnak az Európai Bizottsággal, távol állnak az álláspontok, nem biztos, hogy lesz megegyezés, de a 26 uniós tagállam körében megoldhatják a támogatást (tehát Magyarország nélkül), kétoldali megállapodás keretében azonban nem elképzelhetetlen, hogy Magyarország is támogassa Ukrajnát.

 • Gulyás Gergely úgy látja, Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztésére nincs reális lehetőség, az Európai Parlamentnek pedig nincs ehhez köze, csak „öncélú örömszerzés” volt a petíció néhány liberális képviselőtől.

 • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország a nyári NATO-csúcsig biztosan belép a szövetségbe. Az Index megkérdezte, hogy megszavazza-e ezt addig a Magyar Országgyűlés?

  Gulyás Gergely azt mondta: úgy látszik, hogy a svédeknek nem olyan fontos ez, mert a kormányt nem keresték, a bizalom erősítéséhez kapcsolatfelvételre van szükség, mert vannak aggályok a svédekkel szemben.

 • Gulyás Gergely szerint ha van olyan terület, ahol egységes európai fellépés szükséges, az a nagy technológiai cégek szabályozása, ilyen például a YouTube és a Facebook.

Rovatok