Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szerint nincs járatritkítás Budapesten, majd elismerte, hogy van

2024. január 19., péntek 20:16

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Karácsony Gergely főpolgármester, aki többek között a Budapest-bérletről és a június 9-én esedékes önkormányzati választásokról is beszélt. Elmondta, megkezdődtek a tárgyalások a Lázár János által ajánlottakkal kapcsolatban.

A BKK-bérleteket ugyan még most is elfogadják a helyközi járatokon, de ez csak egy március 1-ig érvényes átmeneti egyezménynek köszönhető.

Az, hogy mi lesz azután, egyelőre nagy kérdés. Az üggyel kapcsolatban egy lehetséges forgatókönyvet is felvázolt Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár, aki az egyik lehetséges végkimenetelként említette, hogy a Budapest-bérlet mellett egy Budapest-bérlet+ is lenne, amelyet valamivel drágábban tudnának megvenni az agglomerációban élők.

Sikeres tárgyalásokat akar Lázár Jánossal

Vitézy Dávid később Facebook-oldalán fejezte ki felháborodását, miután Karácsony Gergely elfogadta a BKK járatritkítását, ami 53 járatot érint. A főpolgármester a home office-ra és a rugalmas munkabeosztásra hivatkozva döntött úgy, hogy elfogadja a Budapesti Közlekedési Központ járatritkításait.

Úgy látszik, hogy kampány van, járatritkítás nincs. Ahhoz, hogy máshol új vonalakat hozzunk létre, vagy kiterjesszünk, újra kell osztani a kapacitást

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában a korábbi közlekedési államtitkár bejegyzésére reagálva.

Hozzátette, „egy jó közlekedési szakembert veszített Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust”. Karácsony Gergely ugyan egymás után többször kijelentette, nincs járatritkítás, később az adásban mégis úgy fogalmazott:

ha nem lennének ritkítások, nem lenne kapacitás a járatok hosszabbítására.

Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég egy ajánlatot tett Karácsony Gergelynek, miszerint a Volán-, a HÉV- és MÁV-járatokon elfogadják a Budapest-bérletet, amennyiben a budapesti önkormányzat az ország- és vármegyebérletekkel tesz ugyanígy.

Az ajánlattal kapcsolatban a főpolgármester elmondta: egy tárgyalás akkor sikeres, ha minél keveset beszélnek róla, ő pedig sikeres tárgyalásokat akar. Ezért ezzel kapcsolatban nem osztott meg részleteket, azt azonban elárulta, hogy már szakmai szintén zajlanak az egyeztetések.

Nincs nagy baj

Egy másik közelgő esemény, a június 9-én esedékes önkormányzati választások is a beszélgetés témáját szolgálták. Karácsony Gergely szerint ideje lenne végre lezárni az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat, erről pedig a napokban egy nyílt levelet is megosztott közösségi oldalán.

Nagy baj nincs, a fő kérdésekben egyetértés van

– jelentette ki Karácsony Gergely ezzel összefüggésben. Elmondta, tavaly év végén volt legutóbb tárgyalás a választásokkal kapcsolatban. Véleménye szerint az ellenzéki szavazók összefogást akarnak, ezért rendezni kellene a sorokat, hiszen kár lenne veszni hagyni az eddig elért eredményeket. 

Kanász-Nagy Máté, LMP-s politikus reagált a főpolgármester nyílt levelére. A képviselő szerint „Karácsony Gergely ideges”. A főpolgármester azonban úgy gondolja, a felelős jelző sokkal inkább leírja őt.

Felelős politikus vagyok, nem pedig ideges.

– jelentette ki, majd elmondta, értetlenül áll az előtt, hogy miért nem dolgoznak tovább az összefogáson.

A nyílt levélre Donáth Anna, a Momentum elnöke is reagált, aki szerint jobb lenne, ha nem üzengetnének egymásnak az ellenzéki pártok, hanem tárgyalóasztalhoz ülnének. Karácsony szerint ugyan tárgyalóasztalhoz tudnak ülni, de nem jutnak egyről a kettőre. 

Karácsony Gergely szerint február közepéig meg kell állapodni a polgármesterekkel kapcsolatban. Úgy érzi, a tárgyalások holtponton vannak, ebből szeretné kizökkenteni a pártokat.

Nem kell vizsgálóbizottság

A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője vizsgálóbizottság felállítását követelte pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármestertől. Az ellenzéki párt ugyanis azt gyanítja, hogy a Lánchíd felújítását övező problémák összefügghetnek a kivitelező cégnél történt házkutatással.

Ez egy marhaság

– mondta Karácsony Gergely a vizsgálóbizottsággal kapcsolatban, utalva arra, hogy egyáltalán nem támogatja annak felállítását.

Azzal érvelt, hogy a felújítás közben minden rendben volt, és ez a kivitelező tette a legkedvezőbb ajánlatot a feladat ellátására. Hozzátette azt is, hogy a híd felújításának tenderét a Transparency International is vizsgálta, akik nem találtak problémát.

Rovatok