Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely eldicsekedett Vitézy Dávid érdemeivel a Facebookon, majd meg is hirdette az önkormányzat kontójára

2024. január 25., csütörtök 15:43

A budapesti főpolgármester egy olyan poszttal hirdeti magát a Facebookon, amely a CAF-villamosok érkezéséről szól. A posztban viszont nem esik szó arról, hogy az eszközökkel kapcsolatban elsőként még Vitézy Dávid írt alá szerződést a BKK vezetőjeként. Nem mellékes az sem, hogy az eszközök beszerzését 99,44 százalékban az EU finanszírozza.

Korábban már írtunk róla, hogy a napokban kiderült, mikor érkeznek az új CAF-villamosok Budapestre. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár akkor egy Facebook-bejegyzésében ismertette, hogy a BKK korábbi vezetőjeként még 2014-ben ő írta alá a szerződést a spanyol villamosgyártóval az első eszközökkel kapcsolatban (amelyek az utóbbi években forgalomba is álltak Budapesten).

Büszke vagyok erre a beruházásra, a CAF-villamosok beszerzése az elmúlt 35 év legnagyobb villamosflotta-cseréje volt Budapesten. 

fogalmazott a volt közlekedési államtitkár.

Azóta Karácsony Gergely is beszámolt az új villamosok érkezéséről egy Facebook-posztban. Sőt nemcsak beszámolt, hanem el is kezdte magát hirdetni ezzel a közösségi oldalon. 

„Exkluzív fotók: így készülnek a vadonatúj budapesti CAF-villamosok” – írta a főpolgármester, aki – mint alább látható – Budapest Főváros Önkormányzatának kontójára tette közzé a hirdetést a Facebookon.

A bejegyzésben arról írt, hogy a Fővárosi Önkormányzat járműparkfejlesztésének köszönhetően a BKK 2022 novemberében 20, tavaly márciusban pedig további 31 járművet rendelt a spanyol gyártótól, valamint arról, hogy folyamatosan fejlesztik a járműflottát. Arra, hogy ezeknek a villamosoknak a forgalomba állítása még (elsősorban) Vitézy Dávidnak köszönhetően kezdődött meg, már nem tért ki.

99 százalékban az EU finanszírozza ezeknek a villamosoknak a megvásárlását 

Vitézy Dávid egyébiránt a korábbi posztjában azt is megemlítette a 2014-es szerződéskötésről: „Előrelátóan jelentős opcióval kötöttük meg, így a Fővárosnak és a BKK-nak további 77 villamos ütemezett megrendelésére maradt még lehetősége. Akkor ezt sokan nem értették, kritizálták, pedig a szerződés, ugyan az euróinflációt követte, de az iparági áremelkedéseket nem, így máig még a 2014-es árakon biztosítja az új villamosok rendelését. Ez nem kis szó, hisz ilyen áron egy új tenderen ma már megközelítőleg sem kapna ajánlatot a BKK, a duplája is jó ár lenne. A villamosok beszerzését az EU 99 százalékban támogatta”. 

Ugyanez olvasható a BKK honlapján is: ott egész konkrétan azt írták, hogy 99,44 százalék a támogatás mértéke az 51 villamos beszerzésénél, és összértéke nettó 54 milliárd forint. 

Mindemellett tény, hogy pár napja Karácsony elismerte Vitézy érdemeit, bár sajátos módon. Akkor úgy fogalmazott vele kapcsolatban: „egy jó közlekedési szakembert veszített Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust”.

Rovatok