Index Vakbarát Hírportál

Enyhítették a Schadl–Völner-ügyben érintett végrehajtók büntetését

2024. február 8., csütörtök 12:20

Jogerősen enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla a Schadl–Völner-ügyben érintett végrehajtók büntetését: mérsékelték az első fokon kiszabott pénzbüntetéseket, pontosítottak pár technikai kérdést, de egyebekben jóváhagyták az ítéletet. Az ügyészség kérése ellenére végül nem tiltották őket el a jogászi foglalkozástól.

Bár első fokon a Fővárosi Törvényszék vegyesen felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a végrehajtói foglalkozástól való eltiltásra ítélte a Schadl–Völner-ügyben érintett végrehajtókat, másodfokon az ügyvédek enyhítést, míg az ügyészek súlyosbítást kértek. 

Sz. Balázs, M. Eszter, F. Miklós és N. Gábor pénzbüntetését 5 millió forintról 2,5 millió forintra, V. Levente pénzbüntetését 3 millió forintra, míg O. Ákos pénzbüntetését 1 millió 250 ezer forintra enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla. F. Miklós esetében a részletfizetés lehetőségét is engedélyezte – írja a hvg.hu.

A bíróság szerint a pénzbüntetések mértékét az aktuális vagyoni helyzet alapján kell megítélni. A bíró kiemelte, hogy a vádlottak jövedelme nem tér el túlságosan az átlagjövedelemtől, és általánosan enyhítő körülményként ítélte meg a beismerő vallomást.

Az ítélőtábla több vádlott esetében egyéb enyhítő körülményeket is figyelembe vett, mint például a társadalomnak hasznos önkéntesi munkát vagy a fennálló babaváróhitel-tartozást.

Az ügyészség foglalkozástól való eltiltás súlyosbítására irányuló kérelmét a bíróság elutasította, így a vádlottak a felfüggesztett szabadságvesztés leteltével végrehajtóként nem, de jogászként elhelyezkedhetnek.

Rovatok