Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté: Amit az államfő és Varga Judit csinált, az a minimumelvárás az ellenzék felé is

2024. február 11., vasárnap 10:33

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása világossá teszi, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté úgy fogalmazott, ritka politikai helyzet állt elő. Az államfő felelősségteljes döntést hozott azzal, hogy miután kétely merült fel a gyermekvédelemmel kapcsolatosan, azt alapos oknak tekinti arra, hogy vállalja a következményeket.

Az ellenfeleinknek azt kell világossá tennünk, hogy amit az államfő és Varga Judit csinált, az a minimumelvárás feléjük is, és azt hiszem, hogy erről a jövőben többet kell beszélnünk

– fogalmazott Kocsis Máté.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egyenes döntésnek nevezte Novák Katalin lemondását, amely szerinte sokat elárul az államfő – valamint az ellenjegyzésére felelősséget vállaló Varga Judit – egyenes tartásáról.

A Fidesz frakcióvezetője szombaton a kormánypárt tagjai közül elsőként reagált a lemondásokra. Mint mondta, Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, és hálásak eddigi munkájukért. Kocsis azt is hozzátette, „jó lenne tudni, hogy mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött”.

„Az embernek egyből Gyurcsány Ferenc jut eszébe”

Kocsis Máté reggeli nyilatkozatában ismét kiemelte, a politikai baloldal esetében „ezer és egy botrányt” tud mondani a közelmúltból is, amelyekben semminek nincsen következménye.

„Az embernek egyből Gyurcsány Ferenc jut eszébe, mert 2006-ban olyan történt, amely után az akkori miniszterelnöknek semmilyen körülmények között, soha nem lett volna szabad visszatérnie a politikába” – mondta Kocsis, aki hozzátette, hogy ehhez képest ma Gyurcsány a legnagyobb baloldali párt vezetője, sőt az egész baloldalnak ő a vezetője.

A fideszes politikus úgy fogalmazott, „ha Gyurcsány Ferenc esetéből nem is tanult a baloldal, akkor gondoljanak csak bármelyik olyan baloldali botrányra »a drogozós ügytől« elkezdve a korrupciós ügyekig Cseh Katalin környékén, vagy a mostani budapesti városházi botrányokra, de akár »az antifákkal való együttműködésre«, amely mégiscsak azt jelentette, hogy Budapest utcáin vér folyt, amikor megtámadtak ártatlan embereket” – tette hozzá.

Kocsis Máté szerint lehet mondani a gazdaság, a politika, az ideológia vagy akár a hatalom körében történt bűnöket, amelyeknek semmi következményük nem volt a baloldalon, miközben a jobboldalon nem ez az első eset, hogy hiba esetén az érintett azonnal lemond.

Azt, hogy Novák Katalin lemondása után több párt is felvetette az államfő közvetlen választását, Kocsis Máté úgy kommentálta, hogy a DK és az MSZP ne vesse fel ezt, mert amikor kormányon voltak, nem jutott eszükbe.

Abba a játékba furcsa lenne belemenni, hogy amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép

– mondta a Fidesz frakcióvezetője, majd hozzátette, „akkor lenne hiteles ez a követelés, ha eszükbe jutott volna akkor is, amikor ők adták a parlamenti többséget”.

Márciusban lesz új államfő

Amennyiben Novák Katalin vasárnap írja alá a lemondását, az Országgyűlésnek tizenöt napon belül döntenie kell annak elfogadásáról. Ez azt jelenti, hogy február 26-án a tavaszi ülésszak első napján meg is tudják hozni a döntést.

Amennyiben a parlament a lemondást elfogadja – amihez a frakcióvezető nem fűz komolyabb kételyeket –, akkor attól számítva harminc napon belül meg kell választani az új államfőt

Ez azt jelenti, hogy márciusban lesz új államfője Magyarországnak

– jelentette ki a politikus.

Kocsis Máté az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosító javaslatot is egy gyermekvédelmi intézkedésnek értelmezte, hiszen az arról szól, hogy aki gyermekek sérelmére követ el szándékos bűncselekményt, az nem fordulhat az elnökhöz kegyelemért.

A Fidesz frakcióvezetője szerint érdekes kettősség, hogy a baloldal most lelkesen kívánta megbuktatni az államfőt, azonban korábban nem szavazott meg egyetlen gyermekvédelmi módosítást sem. Ennek ellenére Kocsis Máté azt gondolja, hogy ezt az alaptörvény-módosítást most megszavazza a baloldal, de nem zárja ki az ellenkezőjét sem. „Ráadásul tavasszal benyújtják a parlament elé a gyermekvédelmi törvény második csomagját is” – jegyezte meg.

Rovatok