Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Orbán Viktor a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

Kormányinfó percről percre

Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Köszönjük olvasóink figyelmét!

 • Gulyás Gergelyt kérdezték Magyar Péter friss bejegyzéséről, amelyben azt írta a miniszternek címezve:

  „Te 2023 nyarán (írásban) jelezted, hogy az állami megbízásaimat a volt feleségem ilyen irányú döntése esetén tarthatom meg. Habár korábban még azt mondtad, hogy egy gyors/zökkenőmentes válás esetén természetesen semmi nem változik. Ez inkább hangzik burkolt fenyegetésnek.”

  Gulyás Gergely azt mondta: ami Magyar Péter és Varga Judit magánéletét, illetve válását illeti, semmit nem fog mondani, mert az nem tartozik a nyilvánosságra. Újságírói kérdésre a Kormányinfón a miniszter többször is arról beszélt, hogy Magyar Péter korábban sms-ben megfenyegette. „Állításaiddal ellentétben soha nem fenyegettelek semmilyen ügyben. Ez rágalmazás. Ha ilyet írtam neked, felhatalmazlak, hogy hozd nyilvánosságra” – írta Magyar Péter a Facebookon.

 • A bicskei pedofilügy áldozatai felé van-e mondanivalója a miniszternek? Gulyás Gergely elmondta: szigorítani kell a gyermekvédelmi intézkedéseket, az áldozatokkal együtt éreznek, és mindenkinek tudnak segíteni, aki szeretné.

 • Gulyás Gergely a volt köztársasági elnököknek járó juttatásról elmondta: ha a volt államfő bárhol dolgozik, akkor nem kap elnöki juttatást. A miniszter valószínűsíti, hogy Novák Katalin hamarosan dolgozni fog valahol.

 • A miniszternek van-e tudomása arról, hogy mi volt a kegyelmi döntés indoka? Gulyás Gergely azt mondta, hogy ő nem tudja, és csak Novák Katalin tud választ adni. A miniszter szerint „fals” az összehasonlítás a Budaházy-üggyel, arról beszélt: ott az államfő jó döntést hozott, a bicskei ügyben nem. A kérdésre, hogy Orbán Viktor hogyan fogadta a kegyelmi ügyet, a miniszter azt mondta, a miniszterelnök holnap majd beszédet mond (február 17-én Orbán Viktor évértékelő beszédet tart).

 • Mennyire életszerű, hogy valaki a semmiből dob egy sms-t, amiben megfenyegeti a NER-t, ha megszűnnek az állami megbízatásai? – kérdezték Gulyás Gergelytől. A miniszter kifejtette: bedöntésre vonatkozó kísérletet nem lát, de függetlenül attól, hogy életszerű-e, ez történt. Közzétenni nem szeretné az üzenetet, mert még ha modortalan formában is érkezett, akkor is úgy veszi, hogy ez a magánjellegű kapcsolattartás egy sajátos formája volt. Gulyás Gergely nem hiszi, hogy a NER-nek van oka tartani Magyar Pétertől.

 • Megkérdezték Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, hogy vállalná-e az államfői posztot. A kormányszóvivő megjegyezte, hogy korábban a főpolgármester-jelöltségről kérdezték, és már várja, hogy mi lesz a következő Kormányinfón. Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta: eldöntött kérdés, hogy nem lesz rendkívüli ülés az új államfő megválasztásával kapcsolatban.

 • Gulyás Gergely szombat délelőtt tudta meg, hogy Novák Katalin lemond. A köztársasági elnök délután jelentette be lemondását. Azt, hogy Novák Katalin minek a fényében döntött a lemondás mellett, tőle kell megkérdezni – jelezte a miniszter.

 • Infláció ügyében Gulyás Gergely elmondta: az adatok közelítenek az elfogadható mértékű inflációhoz, az éves adatot kell megvárni, azonban 3 százalék alá jó esetben jövő évben tud visszatérni az infláció. Azt is mondta, hogy idén nem fog olyan problémát jelenteni az infláció a háztartásoknak, mint az elmúlt két évben.

 • Gulyás Gergely azt nem tudja, hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, de a Fideszen belül nincs ellentét. A miniszter elismerte, hogy Varga Judit volt férjével a kapcsolatuk egykor valóban baráti volt, most a legnagyobb szomorúsággal és sajnálattal nézi, hogy „ő maga azoknak a kegyéből és rosszabb esetben még kenyeréből is van a magyar közéletben, akik ellen egykor együtt küzdöttünk”. Magyar Péter egyébként hetekkel korábban megírta Gulyás Gergelynek, hogy mire készül.

 • Gulyás Gergely szerint Novák Katalin és Varga Judit is vállalta, hogy hibát követtek el, és lemondtak, ez a magyar közéletben nem általános. Hozzátette: a köztársasági elnöknek a kegyelmi döntésben nincs indoklási kötelezettsége, amikor az ügy nyilvánosságra került, nem kapott a nyilvánosság elfogadható indokot, de vélhetően nehéz is lenne ilyet találni.

  Budaházy Györgyék kegyelmi kérvényéről Gulyás Gergely elmondta: a kormányülésen volt szó róla, de egyetlen más kegyelmi ügyet sem tud mondani, ami szóba került volna kormányülésen.

 • Magyar Pétert még a barátjának tartja? – kérdezték a minisztert. Gulyás Gergely azt mondta, hogy hónapok óta nem beszéltek, talán utoljára októberben, azt is megjegyezte: a fenyegetés nem fér bele a barátságba.

 • Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is

  – jelentette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Református Egyházban egyházkerületi jogtanácsos.

  Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy továbbra is töretlen-e a bizalma Balog Zoltánban. A miniszter szerint ha az a kérdés, hogy nagyra becsüli-e, akkor a válasz az, hogy igen. Azt is mondta, hogy kiváló püspöknek tartja. Másik kérdésre azt válaszolta, a Református Egyházra tartozik, hogy Balog Zoltán lemond-e. 

 • Csak tévedés volt a pedofilügyben kegyelmi döntést hozni? Gulyás Gergely elmondta: mindenképpen egy téves döntés született, annak a végső hibája, aki a döntést meghozta. A kormány nem vizsgálja azt, hogy Varga Judit miniszterként először miért nem javasolta a kegyelmi döntést, és aztán miért ellenjegyezte. Gulyás Gergely tudja a választ, hogy mi történt, de nem mondja el, mert a lemondások miatt szerinte már nem elegáns megszólalnia; ha Varga Judit akar nyilatkozni, akkor elmondja.

 • Balog Zoltán tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy támogatja a kegyelmet? Gulyás Gergely leszögezte, hogy nem, Orbán Viktor is a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

 • Szentkirályi Alexandra adta át 2015-ben a kitüntetést V. Jánosnak. A kormányszóvivő az erre vonatkozó kérdésre elmondta: amikor a Fővárosi Önkormányzat a díj odaítéléséről döntött, akkor már véget ért egy olyan rendőrségi vizsgálat, ami az illetőt ártatlannak mondta ki, ez éppen az akkori fővárosi önkormányzati vezetés nyomán indult. A díjról elmondta: a közgyűlés megszavazta, jobboldali és baloldali képviselők is. Később Tarlós István jelentette be, hogy amennyiben marad főpolgármester, a soron következő közgyűlésen javasolni fogja a díj visszavonását.

 • Kérdésre (Deutsch Tamás lehet-e a kormánypártok EP-listavezetője?) Gulyás Gergely elmondta, hogy Deutsch Tamás kiváló EP-listavezető lenne, a jogszabályi határidőn belül döntenek arról, hogy kit jelölnek a kormánypártok. Korábban az Index azt írta, hogy Hidvéghi Balázs lehet a kormánypártok EP-listavezetője.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta, tudta, hogy Magyar Péter mire készül, mert megírta neki. Arra a kérdésre, hogy próbálta-e megakadályozni őt, a miniszter azt válaszolta: nem, és nem szereti, ha fenyegetik.

 • Miben látja Balog Zoltán felelősségét? Gulyás Gergely elmondta: a felelősség azé, aki a döntést meghozta a kegyelmi ügyben. A kormány részéről lezártnak tekintik az ügyet? - hangzott az újabb kérdés. A miniszter azt válaszolta: meg kell választani az új államfőt, az ügy botrányrészét lezárták. Ugyanakkor hozzátette: meg kell nézni, hogy kell-e szigorítás a gyermekvédelmi rendszerben.

 • Gulyás Gergely a választásokkal kapcsolatos kérdésünkre elmondta, a főpolgármester-jelölt kiválasztásánál sok jó jelölt van, az európai parlamenti listánál viszont új helyzet állt elő Varga Judit visszalépésével.

 • Kivizsgálja-e a kormány a Magyar Péter által említett túlárazott kommunikációs szerződések ügyét? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter válasza: a kommunikációs szerződések közbeszerzéseken köttetnek, a Magyar által vezetett Diákhitel Központ is ilyen szerződést kötött, ezért átgondolandónak tartja az ő részéről ezeket az állításokat.

 • Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, hogy a kínai közbiztonsági miniszter magyarországi látogatása a kínai elnök esetleges látogatásának előfutára volt-e, elmondta: örülnek, ha a kínai elnök Magyarországra jön, és bíznak benne, hogy ez is ennek az előkészítése volt.

 • Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, hogy megszavazza-e a parlament Svédország NATO-tagságát, elárulta: reménykeltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal.

 • Novák Katalin lemondásával és a kegyelmi ügy indoklásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: tudomásul vették a lemondásokat, az elmúlt 25 évben minden kegyelmi kérvényt ellenjegyeztek, töretlen folyamatot folytatott Varga Judit miniszterként – ugyanakkor kétségtelen, hogy a konkrét esetben nem kellett volna ezt tennie.

 • A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, hogy Balog Zoltánnak le kell-e mondania.

 • Gulyás Gergely kérdésünkre elárulta: már eddig is szigorítottak, de a kormány nyitott arra, hogy tovább szigorítsák a gyermekekkel szembeni bűncselekmények büntetési tételét.

  A MÁV zenetábori ügyére vonatkozó kérdésünkre úgy fogalmazott Gulyás Gergely, hogy minden ilyen ügyben a lehető legszigorúbban és a leggyorsabban kell a hatóságoknak eljárnia.

  Gulyás Gergely azt is elmondta, a legjobb, ha magyar gyermekvédelmi szakemberek vizsgálják meg a helyzetet. A miniszter úgy látja, ha egy ilyen szerencsétlen ügy határozza meg a napirendet, meg lehet nézni, hogy milyen hiányosságai vannak a rendszernek.

 • Ki terjesztette fel kitüntetésre a bicskei ügy elítéltjeit? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter szerint a vizsgálatok többnyire a sajtó segítségével lefolytak. Gulyás Gergely hozzátette: ha valaki megnézi az illető kinevezéseit és kitüntetését, ezekre akkor került sor, amikor nem volt ismert, hogy ilyen bűncselekményeket követett el, de utólag is tévesnek kell nyilvánítani a kitüntetéseket. A jelenlegi főpolgármester is megszavazta egyébként a kitüntetést, de különösebben őt sem vádolná az ügyben, a felterjesztőnél kell a hibát keresni.

 • Gulyás Gergely a közvetlen államfőválasztás lehetőségére vonatkozó kérdésünkre kifejtette: van egy világos alkotmányos rend 1990 óta, ennek megfelelően választották eddig is a köztársasági elnököt, a baloldalnak akkor van gondja ezzel, ha nem ők vannak többségben, „ez eléggé álszent”, az államfőválasztás módja pedig nem fog változni.

 • Klubrádió cikke ügyében Gulyás Gergely azt mondta, hogy régi bolsevik diktatórikus megnyilatkozás volt, az egész sajtóhoz méltatlan, és reméli, hogy a sajtóban is így állnak hozzá.

 • Gulyás Gergely szerint Arató Andrásnak le kellene mondania a pozíciójáról a Klubrádió élén a Novák Katalinról és Varga Juditról szóló cikke után.

Rovatok