Index Vakbarát Hírportál

Somos András otthagyja a tévés szakmát a pedofíliáról tett kijelentései után

2024. február 21., szerda 12:13

Otthagyja a televíziós szakmát Somos András műsorvezető, aki ellen fegyelmi eljárást indított az ATV, miután a csatorna kedd reggeli, Szigorlat című műsorában arra utalt, hogy Kaleta Gábor nem pedofil. A műsorvezető Facebookon adott magyarázatot a történtekre.

„Kedves Néző, fájó szívvel hoztam meg éjjel a döntést: felfüggesztem a televíziós tevékenységemet” – közölte Somos András műsorvezető a Facebookon. 

Mint arról beszámoltunk, a televíziós műsorvezető ellen fegyelmi eljárást indított az ATV, miután a csatorna kedd reggeli, Szigorlat című műsorában arra utalt, hogy Kaleta Gábor nem pedofil. Az ATV az elhangzottak miatt levette a képernyőről Somos Andrást az ellene indított fegyelmi eljárás miatt.

„1995 óta párhozamosan két szakmában próbáltam maximálisat nyújtani. Hálás vagyok a sok ismeretért és tapasztalatért, amelyeket az évek során megszereztem. A kettős terhelés 2018 óta, mikortól önálló ügyvéd is vagyok, mostanra ütött vissza, a reggeli adásban elkövettem egy súlyos hibát, amely egyébként – aki ismer tudja – a gondolataimtól, a számomra oly fontos áldozatvédelemtől, a bántalmazottak iránt érzett ösztönös szolidaritástól teljesen távolra sodort a befogadó szemében. Egész újságírói létem az elesettek védelméről, a bántalmazottak segítéséről szólt” – folytatta írását Somos András.

Köszönöm, hogy tagja lehettem az ATV csapatának, 14 év alatt nagy utat tettünk meg együtt. Hálás vagyok azért, hogy kollégáim ezen az úton végig segítettek. A mostani helyzetben nem lehet másképp: a jelenlegi közhangulatban jelenlétemmel nem terhelhetem ezt az ígéretes cégcsoportot, az ATV Groupot

– zárta sorait a műsorvezető. 

A nagy port kavart kijelentések

Az ominózus vitaműsor vendége Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke volt, akivel a beszélgetés elején érintették a pedofília témáját is a Kaleta-botrányon keresztül, akinek a nevére reagálva Somos András azt mondta: „ő nem volt pedofil”.

A műsorban Márki-Zay Péter visszakérdezett, mire Somos András elmagyarázta, hogy jogászként úgy érti, nem pedofil bűncselekménynek számított, amit tett és később a Facebookon is igyekezett megmagyarázni a kijelentéseit. Azt írta:  „Reggel rosszul fogalmaztam meg a Kaleta-ügy kapcsán az ATV Magyarország Startban a Kaleta Gáborral kapcsolatos ügyben a véleményemet.”

Tudom, hogy a köznyelv a tiltott pornográf felvételek tartását pedofil bűncselekménynek tartja, és – teljesen feleslegesen – vitatható jogászi véleményként azt állítottam egy kérdésben, hogy ami történt, nem pedofil bűncselekmény

A műsorvezető hozzátette: „Elítélem a kiskorúakról készített szexuális tartalmú felvételeket, azok tárolását. Mindenkitől elnézést kérek, hogy a szándékomtól és meggyőződésemtől eltérő értelmezésre juthatott a tisztelt néző.”

Az ATV azonban fegyelmi eljárást indított ellene az elhangzottak miatt és a képernyőről is azonnal levette. 

Már két műsorvezető is a pedofília miatt írta ki magát a televíziózásból

Somos András nem az első olyan műsorvezető, aki, miután szóba került a pedofília egy közéleti adásban, meggondolatlanul fogalmazott. Ráadásul Márki-Zay Péter is jelen volt mindkét esetnél. 

Emlékezetes, hogy Pálffy István 2023. augusztus 21-én, tizenhárom év kihagyás után visszatért a tévéképernyőre, a Hír TV Napi Aktuális című műsor házigazdájaként. Pálffy István televíziós szakembert, korábbi országgyűlési képviselőt a nézők hétköznap esténként láthatták volna a műsor élén. Azonban olyan dolgokat jelentett ki a műsorban, amelyek miatt ez már nem következhetett be.

A vendégként érkező Márki-Zay Pétert eredetileg azért hívták be a stúdióba, mert hivatalosan is bejegyezték a volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt pártját. Ám a műsorvezető a beszélgetés egy pontján egy elég furcsa kijelentést tett:

Türelemmel kell lenni egy olyan betegség iránt is, mint a pedofiloké

– mondta Pálffy István, amire Márki-Zay Péter egyből rávágta, hogy nem kell feléjük türelmesnek lenni.

Már aznap délután összehívtak egy szerkesztőségi értekezletet, és azonnali hatállyal kirúgták. Pálffy István később azt mondta az Indexnek, hogy szerinte az ominózus beszélgetésnek nagyobb volt az utóhatása, mint a jelentősége, és ő adás közben nem érzékelte, hogy amit mond, az megbotránkoztató. Ezzel másnap reggel szembesült, amikor rengeteg üzenetet kapott. Ekkor közölte vele a csatorna, hogy a továbbiakban nem kívánnak vele együtt dolgozni, ami meglepte.

Rovatok