Index Vakbarát Hírportál

Nagy bejelentést tett a BKK, új trolibuszok érkezhetnek

2024. február 22., csütörtök 09:44

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 160 akkumulátoros trolibusz beszerzésére indított közbeszerzési eljárást. A tervek szerint a budapesti járműpark 2025 végétől környezetbarát járművekkel gazdagodhatna.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK is folytatná a budapesti járműparkfejlesztést, amelynek érdekében 160 trolibusz beszerzésére tettek közbeszerzési eljárást. 

A BKK közleménye szerint a tervezett fejlesztésre jelenleg nincs forrásuk, de ennek ellenére is előkészítették és elindították az eljárást. Az új járművek teljesen alacsony padlósak és légkondicionáltak lennének. A beépített akkumulátoroknak köszönhetően felsővezeték nélkül is képesek megtenni legalább 15 kilométert önjáró üzemmódban.

Pénzügyi fedezet és sikeres közbeszerzési esetén 2025 végén érkezhet meg az első új trolibusz Budapestre.  

A 160 trolibuszból a tervezett keretmegállapodás értelmében összesen 40 jármű megrendelésére vállalnak kötelezettséget, bízva abban, hogy további 40 trolibusz finanszírozása is biztosítható lesz az európai uniós program keretében.

Az új, önjáró üzemmódra is képes járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságaikkal és felszereltségükkel  szolgálhatnák az utazók kényelmét, hozzájárulva, hogy a város tisztább, élhetőbb legyen – tették hozzá.

Mint írtuk, a CAF típusú villamosokat már elkezdték gyártani, amelyek első példányai már idén ősszel megérkeznek Budapestre. A spanyol gyártótól 2022 novemberében 20, tavaly márciusban pedig 31 járművet rendeltek. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint a BKK korábbi vezetőjeként kötötte meg ezt a beruházást.

Rovatok