Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Teljes körű átvilágítást és ellenőrzést rendeltem el

2024. február 23., péntek 07:43

Egy normális országban nem fordulhat elő olyan eset, amilyen Bicskén – erről beszélt többek között Orbán Viktor miniszterelnök. Pénteki rádióinterjújában elmondta, az új köztársasági elnök feladata lesz, hogy helyreállítsa a nemzeti egységet.

Magyarország egy erős ország. Most ugye „ilyen baj van”, mert lemondott a köztársasági elnök. De minden bajban van valami reménysugár is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Hozzátette: forma szempontjából ő tett javaslatot a köztársasági elnök személyére, de a valóságban nem így van. „Hosszas egyeztetések, tárgyalások voltak, nem lehet elkapkodni. Ez jelentős döntés Magyarországnak. A tisztségnek, jelölteknek az országnak kijáró tiszteletből megfontoltan kell dönteni. A frakció is megadta Sulyok Tamásra a zöld lámpát.

Szép számmal találtunk az utódlásra magyarokat, ami megerősíti az országba vetett hitünket. Végül azt gondoltuk, hogy a tapasztalat, alkotmány- és jogügyekben való jártasság, a politikai intézmények és nemzetközi természetrajzának ismerete, egy életút őt rajzolták ki

– fogalmazott.

Orbán Viktor a kegyelmi döntéssel kapcsolatban elmondta, Novák Katalin döntött, hogy igent vagy nemet mond. „Olyan ügyben mondott igent, ahol csak a nem volt a helyes. Ezt mindenki így gondolja az országban, főleg a jobboldal. Emiatt megbomlott a nemzeti egység, ezt egy módon lehetett helyreállítani, ez pedig az új elnök feladata lesz” – mondta.

Pedofil és ahhoz kapcsolódó bűntettekben nincs pardon – ezt az új elnöknek hangsúlyoznia kell majd első felszólalásában. Elrendeltem egy teljes körű átvilágítást és ellenőrzést, egy tisztességes országban ilyen nem fordulhat elő, mint Bicskén

– mondta.

Orbán Viktor elmondta, hogy húsz ponton is szigorítanák a szabályokat. Elmondta, hogy a mostani vezetőket át kell világítani, életvitelüket, szexuális devianciákat, pszichológiai kiértékelés is szükséges. „Rendet kell tenni és rendet is fogunk tenni!” – jelentette ki.

Migráció, genderpropaganda, Soros-terv

Nem enged a kormány a brüsszeli nyomásnak. Ha abból indulnánk ki, hogy mi nem tetszik Brüsszelnek, úgy néznénk ki, mint ők – vélekedett a miniszterelnök.

De nem akarunk úgy kinézni, nem akarunk migránsokat, nem akarunk genderpropagandát

– jelentette ki, hozzátéve, hogy abból indulnak ki, hogy „mit akarnak a magyarok, hogy mit akar a jóisten”. Szerinte a gyereknevelés és a szexuális felvilágosítás kizárólag a szülő dolga. Nem engedünk LMBTQ-propagandát az iskolákba – jelentette ki.

Az Európai Unióban zajló migrációs vitával kapcsolatban úgy fogalmazott, a magyar nyelvben van egy kifejezés erre: kapuzárási pánik. „Vége a dalnak, letelt a mandátum, júniusban lejár. Egy utolsó körre beneveznek a brüsszeli urak, ami nem sikerült fiatal korukban, arra most még beneveznek. Ezt ki kell bekkelni, ilyen időszak van” – fogalmazott.

Csak magyarok dönthetik el, dönthessék el, kikkel akarnak együtt élni. A konzultáció ezt megmutatta. De nagy az ügynökök száma, Soros 2016-ban programot hirdetett. A Soros-terv leírta, hogy mit kell csinálni. Ebben pont azok a javaslatok szerepelnek, ami a brüsszeliek tervében szerepel: migránsgettók betelepítése, migránskoordináció

– fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezt 2015 óta sikerül kivédeni. „Még egy utolsó rohamot kell elszenvednünk, de nem vagyunk egyedül” – mondta, hozzátéve, hogy „a szlovákok is velünk vannak, az olaszok is észnél vannak, a görögök is szenvednek”. „Eddig jól meg tudtuk védeni magunkat, nem akarjuk az elmúlt évek eredményét kidobni az ablakon” – fogalmazott.

„A katonai fölény az oroszok oldalán van”

A két éve tartó orosz–ukrán háború is az interjú témája volt. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, az EU 10 százaléka hisz az ukránok győzelmében.

Ez nehéz ügy, Oroszország megtámadta Ukrajnát, de a háború reálpolitikai kérdés. Mikor szabad, mikor nem szabad választani, nehéz ez a mi szakmánkban

– vélekedett. „A realitás az első pillanattól egyértelmű: egy háborúba nem szabad belemenni, a Nyugat nem vetheti bele magát. A matematikai, életszerű tények alapján nincs esély a harctéren megoldani ezt a konfliktust” – jelentette ki.

A katonai fölény az oroszok oldalán van, ukrán oldalon nem lesz, hacsak a Nyugat be nem vonul. De a NATO nem akar háborút, nem fog bevonulni. Innentől kezdve tűzszünetre kell törekedni, mert nem lehet Oroszországot katonai értelemben térdre kényszeríteni

– mondta a miniszterelnök, aki elmondta, súlyos veszteségeket okoz a háború. „Békefolyamatra van szükség. Nyugatról másképp fest, de tőlünk úgy, hogy egy világhatalom vív a szomszédos országunkkal véres háborút. Ez ránk közvetlenebb hatással van, mint a britekre, franciákra, németekre. Nekünk létkérdés, hogy béke és biztonság legyen. Ez így lehetetlen, főleg, hogy Oroszország atomhatalom” – vélekedett.

Az EU gödörbe szorult lába és Trump szabad keze

A kormányfő szerint „a nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe”, és szerinte sok időbe telik majd, mire rájönnek, hogy rossz döntést hoztak, és a háború kiterjedésével kell szembenézniük, azonban ennek lassan el kell jönnie. Orbán szerint valakinek a háborúról is azt kell mondani, hogy „én hibáztam”.

Ezért várjuk az amerikai elnökválasztást, mert Trump elnök, ha visszajön, szabad kezet kap, hogy megoldja ezt a dolgot. Ez magától az EU-ban nem következik be, kell egy parlamenti választás és kell az amerikai elnökválasztás. Együttesen lehet békét teremteni

– fogalmazott.

„Nem házasságot kötünk”

A svéd NATO-csatlakozással összefüggésben Orbán Viktor elmondta, volt egy-két függőben lévő katonai kérdésük. „Idő kellett, hogy a svéd miniszterelnökkel bizalmat építsünk, és érveim legyenek a frakció számára, hogy miért ratifikáljuk a csatlakozásukat. Kötünk hadi, katonai megállapodásokat, lefektetünk néhány irányt és célt, és el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk egyformák” – fogalmazott a miniszterelnök.

A svédek értékei mások, mint a mieink. Ettől függetlenül egy keresztény ország, ezen értékek pedig közösek. Mi családközpontú ország vagyunk, mi békepártiak vagyunk, ezek a svédeknél nincsenek meg

– vélekedett. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez kezelhető, „mi nem akarjuk megmondani, hogy ők hogyan éljenek, ha ők se nekünk, akkor köthetünk szövetséget”.

És mivel nem házasságot kötünk, hanem katonai szövetséget, képesek vagyunk az érdekalapú egyezségre

– zárta gondolatait a miniszterelnök.

Az adást itt követheti élőben.

Rovatok