Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Kell egy ütközőzóna Magyarország és Oroszország között

2024. február 29., csütörtök 20:57

Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával készített interjút a Wall Street Journal (WSJ) főszerkesztője, Gerry Baker. Az interjúban Svédország NATO-csatlakozása, az orosz–ukrán háború, a migráció és Magyarország kapcsolata a Nyugati országokkal is témát szolgáltattak.

Egy podcastműsorban adott interjút Orbán Balázs a WSJ főszerkesztőjének, Gerry Bakernek. A műsor felvezetésében Baker azt mondta, a politikai baloldal és az európai és amerikai hatalom számára Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, a Fidesz veszélyt jelent a demokráciára. Orbán Viktor arra használta fel választási győzelmeit, hogy megszilárdítsa pártja hatalmát az igazságszolgáltatásban, a médiában és másutt.

Sok konzervatív számára azonban hős, aki ellenáll az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos nyitott határpolitikájának, agresszívan családbarát intézkedéseket hoz, és arra törekszik, hogy a hagyományos keresztény értékek újra elfoglalják helyüket a nyugati identitásban. És egy európai vezetőhöz képest szokatlan módon nagy rajongója Donald Trumpnak

– fogalmazott Baker, aki hozzátette, hogy Trump szintén kedveli Orbánt. Úgy fogalmazott, ő az egyetlen nyugati vezető, aki kezet fogott Putyinnal Oroszország ukrajnai inváziója óta, ellenzi a Kijevnek nyújtott uniós támogatást, és több mint egy évig húzta az időt Svédország NATO-felvételének jóváhagyásával, míg végül a magyar parlament végül csak ezen a héten járult hozzá a szövetség bővítéséhez. A műsorvezetőnek határozottan sok kérdése akadt a felsoroltakkal kapcsolatban, melyhez Orbán Balázst hívta segítségül, miután tisztázta, a politikai igazgató nem rokona a miniszterelnöknek.

Orbán Balázs az interjúban elmondta:

Orbán Balázs végezetül kijelentette, „mi, magyarok, nem akarunk egy kínai típusú politikai rendszerben, vagy egy orosz típusú politikai rendszerben élni, de nem is akarjuk a mi rendszerünket népszerűsíteni. Tehát mi csak a saját utunkat akarjuk megtalálni a túléléshez”.

Rovatok