Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a katonák megemelt illetménye

2024. március 1., péntek 15:24

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentése szerint márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges. A miniszter szerint 2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: márciusban érkezik a katonák visszamenőleges béremelése. Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges – jelentette be a honvédelmi miniszter az MTI szerint.

2024-ben átlagosan 11 százalékos emelésre számíthatnak a honvédek a miniszter tájékoztatása szerint.

A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg

– tette hozzá a honvédelmi miniszter.

A miniszter közölte: a jogalkotási feladatok végrehajtását követően hatályba lépett a rendelet, ami 2024. január 1-jére visszamenőleg garantálja az emelt összegű illetmény-különbözetek kifizetését, ami azt jelenti, hogy az illetményemelés januárra eső összegét visszamenőleg, a februári illetményükkel egyidejűleg, március első napjaiban fogják megkapni az állomány tagjai.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám nyomán a magyar katonákra továbbra is fokozott mértékben hárulnak Magyarország és a magyar emberek megvédésének feladatai.

Hozzátette, 2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését.

Rovatok