Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel: A legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem

2024. március 5., kedd 19:46

Karsai Dániel, ALS-sel diagnosztizált alkotmányjogász még mindig küzd az eutanázia engedélyezéséért, hogy az életét méltósággal tudja befejezni. Állapota folyamatosan romlik, két hónapja már a modern technika eszközeit, így a mobilt vagy a tabletet sem tudja használni, más olvassa fel neki a legbensőségesebb üzeneteit is.

Ahogy arról már többször beszámoltunk az Indexen, Karsai Dániel, gyógyíthatatlan ALS-beteg azért küzd, hogy „ne kelljen eltűrnie egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet”, és maga dönthessen arról, hogy él-e az eutanázia lehetőségével, avagy sem. Strasbourghoz fordult, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság elutasította öccse, Karsai Péter népszavazási kezdeményezését a témában, így Magyarországon nincs esélye, hogy megkapja erre a döntésre az engedélyt. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén nem is tért ki a témára, előtte is csak annyit fűzött hozzá, hogy imádkozik Karsaiért, kitartást és jobbulást kíván neki. Ezt az alkotmányjogász hatalmas hibának tartja. 

Március 5-én, kedden Karsai Dániel YouTube-videóban mutatta meg állapotát az embereknek, illetve boldog volt, hogy egy alapítványtól olyan eszközt kapott, amivel újra tudja használni a modern technikát, és maga tudja kezelni üzeneteit. Először is elnézést kért, hogy nem tudott részt venni a mai vitán, amelyet korábbi kollégiuma, a Bibó István falai közt tartottak. Ezután pedig elmesélte, hogy két hónapja nem tud használni mobilt és tabletet,

a legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem, és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt

– mondta.

Később rátért, hogy egy alapítványtól kapott fejpántra erősített speciális „pálcának” hála már újra tudja nyomkodni a tabletet, és „ha lassan is, tudok gépelni”, és hogy újra tud poénkodni, például a focin. Aztán felteszi a költő kérdést:

önök szerint ez a helyzet méltóságteljes?

Majd mindenkire rábízza, hogy erre szíve szerint válaszoljon, és sok sikert kívánt minden bibósnak a vitához. 

Az idő fogy, mégis egyre távolabb a cél

Bedő Dávid, a Momentum képviselője pont a mai napon terjesztette elő határozati javaslatukat az Igazságügyi Bizottság gyűlésén az aktív eutanázia legalizálásáért, de a „szokásos jelenet zajlott ma a parlamentben”.

Azt szeretnénk, hogy a gyógyíthatatlan és halálos betegségben szenvedő emberek méltósággal távozhassanak el. Szokás szerint az állampárt képviselői kérdések és vita nélkül szavazták le a javaslatot

– írta Facebook-posztjában Bedő. Szerinte külön érdekesség, hogy egy háromórás, 30 napirendi pontból álló vitán a „fideszes képviselők csak kétszer kértek szót. Így működik az állampárt parlamentje” – zárja sorait Bedő.

Rovatok