Index Vakbarát Hírportál

Megegyezhet a magyar kormány Brüsszellel, megoldódhat egy probléma

2024. március 6., szerda 08:00

Különalku jöhet, és már csak néhány kérdésben kell megállapodni az Erasmus program ügyében az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak – értesült a Népszava.

A magyarok Erasmusban, valamint a Horizont Európa programban való részvételét még 2022 végén függesztették fel amiatt, hogy a kormány és az unió vezetése közt konfliktus alakult ki a magyar felsőoktatás helyzetével és az egyetemi modellváltással kapcsolatban. A kormány azóta létrehozott ezek pótlására két programot, de ezzel párhuzamosan igyekeztek megegyezni Brüsszellel a félbeszakadt programok újraindításáról is (bár Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az idei év elején még azt mondta, hogy megrekedtek a tárgyalások).

Úgy fest, hogy azóta változott a helyzet, ugyanis a Népszava nemrég azt írta:

Már csak néhány kérdésben kell dülőre jutni az Európai Bizottsággal ahhoz, hogy létrejöjjön egy különalku az Erasmus programmal kapcsolatban. 

A lap szerint e kérdések közül a legfontosabb azt tartalmazná, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat az alapítványi egyetemeken. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi – például a kinevezés időtartamára vonatkozó – vitás pont lezárását.

Egy, a tárgyalásokra rálátó forrás szerint Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásai  „konstruktívnak” bizonyultak, vagyis elképzelhető, hogy akkor sikerült elérni az előrelépést. A Népszava szerint az Európai Bizottság most arra vár, hogy a kormány további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Hozzátették: az uniós diákcsereprogramról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával (ez utóbbi felbőszítené az Európai Parlamentet, és Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is nehéz helyzetbe hozná a lap szerint).

Ez lehet a tét 

A megállapodás tétje az, hogy idén ősszel részt vehetnek-e a magyar diákok az Erasmus+ programban, ehhez ugyanis záros határidőn belül meg kell állapodni.

Az egyetemek túlnyomó többsége eddig nem érezte meg az Erasmus felfüggesztését, mivel érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak, így most már tényleg problémát jelenthetne, ha nem indítják újra a felfüggesztett programot.

Egyesek már Navracsics Tibor fejét követelik

Szintén a Népszava számolt be egy, a Publicus Intézet által készített közvélemény-kutatásról, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy Navracsics Tibornak távoznia kell-e amiatt, hogy még mindig nem sikerült megállapodni e programokról Brüsszellel.

Mint felidézték, a területfejlesztési miniszter tavaly januárban azt mondta, hogy márciusra sikerül megegyezni. A megkérdezettek többsége (52 százaléka) úgy látta, hogy Navracsics Tibornak le kellene mondania amiatt, hogy több mint egy év alatt sem sikerült megegyezni az unióval. A kormánypárti megkérdezettek zöme (62 százalék) ugyanakkor úgy látta, hogy Navracsics ennek ellenére is maradhat a posztján.

Rovatok