Index Vakbarát Hírportál

A külügy szerint csak a köztársasági elnök veheti el Balog Zoltán nagyköveti kinevezését

2024. április 13., szombat 14:52

Csárdi Antal LMP-s képviselő azt próbálta megtudni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy meddig képviselheti még hazánkat Balog Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként a kegyelmi botrány után. A külügyminisztérium szerint azonban a címet csak az államfő veheti el Balogtól.

Ahogy arról beszámoltunk, Csárdi Antal LMP-s képviselő nemrég arra várta a választ Szijjártó Péterék minisztériumától, hogy a K. Endre pedofilsegítőt felmentő kegyelmi ügyben lobbizó Balog Zoltán megtarthatja-e a diplomata-útlevelét.

Akkor a minisztérium azt írta, hogy a 2019-es nagyköveti kinevezéséhez járó diplomata-útlevél most is érvényes. Ezen felbuzdulva Csárdi továbbment, és most arra kíváncsi, hogy Balog meddig lesz még nagykövet. Az alábbi három kérdéssel fordult a külügyminiszterhez:

A 444 szúrta ki a választ, amely Magyar Levente államtitkár tollából érkezett, és a következő mondatot tartalmazta:

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre

– hangzik az állítás, amelynek értelmében Balog Zoltán továbbra is Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Ennek értelmében amíg Sulyok Tamás államfő úgy nem dönt, Balog maradni fog. Az viszont érdekes, hogy a diplomata-útlevelet Szijjártó is visszavonhatná – csakúgy, mint a Csíki sör tulajdonosáét nemrég –, mégsem teszi.

Balog a kegyelmi botrány után eddig az alábbi posztokról mondott már le:

Rovatok