Index Vakbarát Hírportál

Akkora kiabálás volt a parlamentben, hogy Kövér László szólt közbe

2024. május 13., hétfő 16:07

Az Országgyűlés hétfői ülésének napirend előtti felszólalásaiban a képviselők többek között az orosz–ukrán háborút, a választásokat és Magyar Pétert emlegették.

Kanász-Nagy Máté azzal kezdte, hogy több száz dolgozót küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból. Az LMP képviselője hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok kiviszik a profitot az országból, miközben a kormány támogatja őket. Az LMP úgy látja, az EP-választások tétje, hogy még megállítható, lelassítható az „akkumulátorgyarmatosítás” folyamata.

Válaszában Fónagy János kifejtette, hogy egy anyagból, az RTL tudósításából dolgoznak, „köztudott hogy az RTL nem tartozik a legjelesebb támogatóink közé, de még ők is korrektebben közvetítettek az eseményekről, mint ahogy ön a helyzetet leírta”. Az államtitkár rögzítette, hogy próbaüzem zajlik a helyszínen, és elbocsátásra nincs is szükség, mert kölcsönszerződéssel foglalkoztatottakról volt szó, magyar munkaerőt nem érintett a leépítés.

„Hogy bírja ki a plafon, hogy ne szakadjon le?”

Tordai Bence felszólalásában tisztázta, „mielőtt teljesen elszabadul a fideszes propagandaőrület”, minden jóakaratú ember békepárti, az ellenzék is békepárti. „Mi, magyar ellenzékiek azt akarjuk, hogy béke legyen, azt akarjuk, hogy Putyin hadserege kitakarodjon Ukrajnából.” A Párbeszéd – Zöldek képviselője ezzel szemben azt látja, hogy a Fidesz az Ukrajna védekezését segítő Európai Uniót és NATO-t kritizálja,

miközben egy pillanatra nem bújik ki Putyin hátsójából.

Azt kérte a kormánytól, hogy az orosz vezetéssel együtt vegyenek részt a nyári, svájci békekonferencián.

Válaszában Dömötör Csaba leszögezte, az Országgyűlés pár hónappal ezelőtt rögzítette a kormánypártok álláspontját, elítélték a katonai agressziót, és elismerték Ukrajna jogát területi szuverenitásának védelmére, ezenfelül a menekülteknek segítő kezet nyújtott Magyarország. Az államtitkár szintlépést lát a háborúban a nukleáris fegyverek esetleges bevetési lehetőségének emlegetésével és katonák Ukrajnába küldésének opciójával.

Hogy az ellenzék békepárti lenne? Hogy bírja ki a plafon, hogy ne szakadjon le?

– szúrt oda Dömötör Csaba, hozzátéve: „Egyetlen ellenzéki baloldali pártot nem tudok mondani, amelyik kikéredzkedett volna a háborúpárti kórusból.”

„Önök mindannyian globalista politikát képviselnek”

Toroczkai László arra hívta fel a figyelmet, hogy szombaton a Mi Hazánk Mozgalom „hatalmas demonstrációt” tartott Budapesten, amelyet „a média szinte teljes egészében elhallgatott”. Lapunk egyébként beszámolt a demonstrációról, itt olvasható a cikkünk.

„Önök mindannyian globalista politikát képviselnek” – helyezte egy kalap alá az ellenzéket és a kormánypártokat a Mi Hazánk elnöke, kifejtve, hogy az Európai Bizottságot az az Ursula von der Leyen vezeti, aki a fideszes képviselők szavazataival lett elnök, és „virtigli globalista politikus”. Emellett a DK „még globalista oldalról is előzi” a Fideszt, Magyar Péter pedig az Európai Néppártba igyekszik, amelynek csúcsjelöltje Ursula von der Leyen.

Toroczkai László úgy vélekedett, egyedül a Mi Hazánk képvisel antiglobalista politikát. A pártelnök több kérdést is feltett: Hogyan dönt a kormány a WHO pandémiaszerződésével kapcsolatban? Nemet mondanak-e a vendégmunkásokra épülő gazdaságpolitikára? Támogatják-e a Mi Hazánk javaslatát a készpénzhasználat védelméről?

Válaszában Fónagy János világossá tette, az a szándékuk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, erős, biztonságos, jómódú, amelyet elismernek a világon. Az államtitkár a vendégmunkásokról közölte, számtalanszor volt alkalmuk elmondani, hogy jelenleg Magyarország rendelkezik az egyik legszigorúbb vendégmunkás-szabályozással. A munkahelyek döntően és elsősorban a magyar munkavállalókat illetik meg.

„Mi lenne, ha higgadtan végighallgatnák az államtitkár urat?”

Lukács László György Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásáról beszélt, amellyel kapcsolatban aggodalmainak adott hangot. A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője szerint a megállapodásokkal kapcsolatban is vannak kérdések, például az atomenergetikát illetően. Lukács László György azt sem látja biztosítottnak, hogy az az akkumulátortechnológia lesz a jövőben a befutó, amilyen üzemek épülnek Magyarországon. A párt az „összeszerelő üzemek” helyett a magyar kis- és középvállalkozásokat támogatná, valamint helyreállítaná Magyarország nyugati orientációját.

Válaszában Dömötör Csaba úgy fogalmazott, „ember legyen a talpán, aki a Jobbik mindenkori geopolitikai, külpolitikai álláspontjában rendet tud vágni. Több Európát követelnek, miközben a Jobbik volt az, aki ki akart lépni, és uniós zászlót égettek”.

Az államtitkár felszólalását a jobbikos képviselők hangos észrevételei kísérték, melyek hatására Kövér László házelnök szólt közbe:

Mi lenne, ha higgadtan végighallgatnák az államtitkár urat?

Dömötör Csaba Kínával kapcsolatban rámutatott, európai vezetők rendszeresen folytatnak tárgyalásokat, Hszi Csin-ping találkozott például Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével is.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a jövő autóipara ott lesz Európában, ahol az akkumulátorgyártás lesz. „Önök és az önök szövetségesei ebből a versenyből kiírnák Magyarországot, kinek segítenének ezzel? Más országoknak.”

„Szólítsák fel szövetségesük képviselőjét, hogy távozzon a közéletből”

Vajda Zoltán felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a Kúria kimondta: Szatmáry László XVI. kerületi kormánypárti önkormányzati képviselő megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor egy óvodai nyílt napon kampányolt. Az MSZP képviselője szerint amennyiben a kormánypártok komolyan gondolják a gyermekvédelmet, akkor elhatárolódnak a gyermekek tárgyiasításától.

Válaszában Répássy Róbert arról beszélt: „Nagyon jó lenne, ha a baloldal tiszteletben tartaná a bírósági ítéleteket, és nem fenyegetőznének egy olyan bírósági ítélet után, ami nem tetszik önöknek. Gyurcsány Ferenc rendszeresen megfenyegeti a bíróságokat, amikor neki nem tetsző ítéletek születnek.” Az államtitkár Varju László ügyét említette, majd arra kérte Vajda Zoltánt, „szólítsák fel szövetségesük képviselőjét, hogy távozzon a közéletből”.

„Egy szava, egy mondata, egy állítása nem volt”

Orosz Anna többek között a kegyelmi ügyre emlékeztetett, momentumos képviselőkkel több gyermekotthont meglátogattak az elmúlt hetekben, és amit láttak, „az tökéletesen alátámasztja azt, amit a sajtóból vagy az ombudsmani jelentésekből tudunk. Méltatlanul alacsony bérek, brutális túlterheltség, fluktuáció és munkaerőhiány, a szakmai és emberi támogatás hiánya”. A Momentum politikusa rámutatott, közel háromszáz pszichológus nyílt levelet írt arról, hogy az óvodás és iskolás gyerekek szoronganak, depressziósak.

Rétvári Bence türelmetlenül várta, hogy Orosz Anna „végre tart egy beszámolót arról, amit hetek óta vár a közvélemény. Számtalan kérdést kapott ön itt a parlamentben és a sajtóban azzal kapcsolatban, hogy amikor ön három évig Újbuda alpolgármestere volt, többek között felügyelte az óvodákat is”. Az államtitkár az újbudai pedofilügyről beszélt, amelyben szerinte Orosz Annának „lassan két hónapja egy szava, egy mondata, egy állítása nem volt”.

„Mintha Orbán Viktort hallanánk napszemüvegben”

Arató Gergely felszólalásában kiemelte, hogy hamarosan újra választások lesznek, turbulens időszakban vagyunk, de a szociáldemokrata-zöld szövetség azt gondolja, „a politika nem valóságshow, hanem a valóság alakításának terepe”. Minden politikai erőtől azt várják, tegye világossá mi a programja, és ezt a programot vitában védje meg.

„A Fidesz programja Európa ügyében az európai együttműködés tagadása, az európai értékek tagadása” – fogalmazott a DK-s politikus, jelezve, hogy Magyar Péter Európa-ügyi programja is ellenzi az erősebb Európát és a jogállami eljárásokat.

Olyan, mintha Orbán Viktort hallanánk napszemüvegben, de a választók nem csak a Fidesz és a Fidesz-light között választhatnak.

Arató Gergely leszögezte, hogy „nincs alku Orbán Viktorral és Orbán Viktor rendszerével”, ők pedig olyan Európát szeretnének, amely képes hatékonyan fellépni a magyar állampolgárok védelme érdekében, amely nem engedi, hogy „a saját kormányuk kirabolja őket, és elvegye a jogaikat”.

Dömötör Csaba válaszában tisztázta, azzal szemben, amit Arató Gergely állított, a Fidesz Európa-politikája erős Európát szeretne, benne erős Magyarországgal. „Ha megnézi a vitákat Brüsszellel, akkor arra lehet figyelmes, hogy az aggodalmainkat az a meggyőződés hajtja, hogy az Európai Unió a saját fő ígéretétől elkanyarodott, békét ígértek és nagyobb jólétet, most egyiket sem tudják biztosítani.”

Az államtitkár megjegyezte azt is: ellenzéki képviselők azzal büszkélkedtek, hogy sikerült elérni, ne kapjon az ország uniós pénzeket. „Szavakat erre nem nagyon lehet találni, ennél nem nagyon van lejjebb. Magyarországon megválasztott politikusok azért dolgoztak éveken keresztül, hogy a magyar családok ne kapják meg a nekik járó pénzeket, és a pedagógusok se kapják meg a béremelést.”

Megértem, hogy gondban vannak. Ha Magyar Péter mondandóját hallgatjuk, az az érzésünk, mintha végtelenített DK-közleménygenerátort hallgatnánk. Ez az ember lehallgatta a gyermekei anyját, a saját feleségét. Egyetlen kérdést tudunk feltenni ezzel kapcsolatban: milyen ember az ilyen? Örülök, hogy ez az ember most már önök között van, és nem a mi környékünkön

– fogalmazott Magyar Péterről Dömötör Csaba.

„Nem a mi háborúnk”

Simicskó István arról beszélt, számos olyan nyugati politikusi kijelentés látott napvilágot, amelyek egyre közelebb sodorják Európát a háborúhoz, egy újabb világháborúhoz. A KDNP frakcióvezetője jelezte, Magyarország azért csatlakozott az ENSZ-hez, az EU-hoz és a NATO-hoz, mert a békét és a biztonságot leginkább ezeken keresztül látta biztosítottnak. Leszögezte, hogy elég volt a háborús propagandából, és békét akarnak.

Dömötör Csaba úgy vélekedett, megint olyan napokat tudhatunk magunk mögött, amikor közelebb kerültünk egy szélesebb körű háborúhoz. Az orosz–ukrán konfliktusról elmondta, „szörnyű háború, agresszióból született, de attól ez még nem a mi háborúnk”.

„Visszalőnek, és nem vízipisztollyal”

Menczer Tamás felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy több német politikus a sorkatonaság bevezetéséről beszélt, miközben Emmanuel Macron katonák Ukrajnába küldésének lehetőségét emlegette. A Fidesz kommunikációs igazgatója súlyosnak látja a helyzetet: „Egészen világos, hogy a háborúpártiak katonákat akarnak küldeni Ukrajnába, ne legyen kétségünk, a magyar katonákat is elvinnék.”

Menczer Tamás felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc szerint háborúban fegyver kell a kézbe. „Csak szeretném jelezni, hogy abba a háborúba, ahova ő fegyverrel akar bemenni, és abba a háborúba, ahova beküldené a magyar katonákat, ott visszalőnek, és nem vízipisztollyal” – fogalmazott a kormánypárti politikus, jelezve: egy háborúban mindent elveszíthetünk.

Illés Boglárka államtitkár válaszában elmondta, nem kellett volna kitörnie a háborúnak, nem kellene embereknek meghalniuk, de ahelyett, hogy a nyugati vezetők annak érdekében dolgoznának, hogy életeket mentsenek meg, a tűzszünetet és a békét segítenék elő, a háború eszkalációját látják maguk előtt.

(Borítókép: Kövér László 2024. február 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok