Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetést kért egy édesanyára, a szülők hiába írtak petíciót a nagycenki iskolaigazgató ellen

2024. július 21., vasárnap 09:05

Petícióban kérték a nagycenki szülők, hogy váltsák le a község általános iskolájának igazgatóját, ám a tankerület ismét megfelelőnek ítélte a pedagógust. A kialakult helyzet miatt több diák is kiiratkozik az intézményből, a település 33 elsőséből pedig mindössze 13 jelentkezett a nagycenki iskolába. A H. Gabriellát kinevező Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úgy fogalmazott a szülők panaszaira, hogy tisztában vannak azzal, hogy a döntés „nem mindenki tetszését nyeri el”, de a döntéshozatal során „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”.

Több mint háromszáz ember írta alá azt a petíciót, amelyet a szülők azért indítottak, hogy ne nevezzék ki további öt évre a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatóját, H. Gabriellát. A körülbelül háromezer fős település lakói az Eduline szerint úgy vélik: 

10-15 évvel ezelőtt még „bárhová eljuthattak a gyerekek” Nagycenkről, mostanra viszont nagyon rossz híre van az intézménynek. 

Ezt jól mutatja az is, hogy a falu óvodájának 33 végzőse közül mindössze 13 jelentkezett a nagycenki iskolába. A gyerekek nagy részét inkább a környékbeli intézményekbe íratják a szülők. Ezenfelül 17 nagycenki diák hagyja el az általánost, akiket a nyár alatt vesznek ki az iskolából a szülők elmondása szerint. 

A helyi önkormányzat képviselői ismerik a problémát, és 2014-ben el is utasították H. Gabriella igazgatói pályázatát, az iskolát fenntartó tankerület viszont minden alkalommal megfelelőnek találta az igazgatónőt. Idén annak ellenére, hogy a szülők még a pályázat elbírálása előtt petíciót fogalmaztak meg ellene, és azt elküldték a Soproni Tankerületi Központnak, ismét megfelelőnek ítélték.

„Diktatórikus és nárcisztikus”

Tóth Melinda helyi önkormányzati képviselő a lap megkérésesésre elmondta, hogy a szülők és az igazgató közötti kapcsolat több mint egy évtizede „finoman fogalmazva sem tökéletes”, de több, Nagycenken élő lakos, szülő és volt diák is azt mesélte, hogy az iskola rossz híréért H. Gabriella „nárcisztikus” és „diktatórikus” természete felel. 

Az igazgató az óvodás gyerekek szüleinek tartott bemutatkozáson egy érintett szerint azt mondta, nem kell, hogy a diákok szeressenek iskolába járni, a szülői munkaközösség gyűlésein pedig rendszeresen kihangsúlyozza, hogy az intézményben „farkastörvények uralkodnak”, és „diktatúra” van.

Ennél lesújtóbb volt a történet, amikor egy iskolai bántalmazás ügyében kérték az igazgató asszony segítségét. Ő viszont azt mondta, nincsenek a probléma megoldására eszközei, illetve 

csak akkor tud tenni valamit, „ha a társai az ablakon lökik ki” a kislányt. 

Fekete Szabolcs önkormányzati képviselő szerint a probléma miatt már nemcsak a gyerekek hagyják el a falut, hanem a pedagógusok is. Egy volt nagycenkis tanár pedig úgy fogalmazott, az igazgatóval nemcsak a szülők kommunikálnak nehezen, hanem a tantestület azon tagjai is, akik nem értenek egyet a módszereivel. 

Pert indított a szülők ellen 

Az ügy odáig fajult, hogy H. Gabriella 2020-ban rágalmazás és rémhírkeltés vádjával több szülő ellen is pert indított. Az intézményvezető egy háromgyermekes anyára letöltendő börtönbüntetést kért. A laphoz eljuttatott jegyzőkönyv szerint a per előzménye az volt, hogy a koronavírus-járvány idején, 2020. szeptember 1-jén a gyermekek az esőben ázva várták, hogy megmérjék a lázukat, és beengedjék őket az épületbe.

Egy nyilatkozó édesapa elmondta, hogy rengetegen keresték aznap a tankerületet, de letagadták a panasztételüket.

A kialakult helyzetben sem az intézmény vezetése, sem a szülők nem megfelelő eszközökkel, nem együttműködve keresték a megoldást, hanem egymás hibáztatása és a felelősség másik félre hárítása határozta meg a cselekedeteiket, és az eset feldolgozásában és utóéletében is ezek jellemezték a felek viselkedését

– írta Marek János tankerületi igazgató az egyik szülő 2020-ban benyújtott panaszára. A válasz többek között arra is utal, hogy az egyik érintett édesanya a közösségi oldalán is beszámolt a történtekről, ahol a Soproni Járásbíróság elé H. Gabriella által terjesztett tényállás szerint „szinte elárasztották a minősíthetetlennél minősíthetetlenebb bejegyzések”. Az igazgatónő kilenc személy ellen indított eljárást, volt akik ellen később visszavonta, és volt, akik ellen ejtette a vádakat a bíróságon történt nyilvános bocsánatkérést követően. 

A poszt szerzőjére, egy háromgyermekes édesanyára viszont letöltendő börtönbüntetést kért, azzal érvelve, hogy a szülő nem akadályozta meg a kommentháborút. Az édesanyát végül nem találta bűnösnek a bíróság, de néhány kommentelő ellen több százezer forintos bírságot szabtak ki. 

A szülők a panaszaikat Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is elküldték, aki válaszlevelében azt írta,  tisztában vannak azzal, hogy a döntés „nem mindenki tetszését nyeri el”, de a döntéshozatal során „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”. Az államtitkár szerint H. Gabriella eddigi munkája alapján megfelelő a pozíció betöltésére. 

Rovatok