Index Vakbarát Hírportál

Újabb bejelentéseket tesz a kormány

Gulyás Gergely és Vitályos Eszter tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • A kormánynak nincs árfolyam- és kamatcélja. A kabinetnek az a fontos, hogy a forintárfolyamban túl nagy kilengések ne legyenek. „Most még az erősödés lehetőségét” is látja a forintnál Gulyás Gergely. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a 2025. évi költségvetésben milyen árfolyammal számol a kormány. Gulyás Gergely szerint jövőre sem lesz megszorítás, de az állam takarékoskodik, és „helyes” átgondolni, hol vannak tartalékok.

  • Gulyás Gergely kiemelte, hogy hároméves megállapodást szeretnének kötni a munkavállalók és munkáltatók. Ezt követően „reméljük, olyan megállapodás jön létre”, hogy konkrétan ki lehessen jelenteni, mikor érhető el az 1000 eurós minimálbér és 1 millió forintos átlagbér – a kormány ezt a két konkrét célt továbbra is szem előtt tartja.

    A bejelentett kormányzati intézkedések több száz milliárd forintos nagyságrendet jelentenek a költségvetésnek.

    Ehhez a jövő évi növekedés – ami akár 4 százalék fölött is lehet Gulyás Gergely szerint – elegendő forrást biztosít a kormány számára.

  • Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elégedett-e Lázár János munkájával, Gulyás Gergely kiemelte, hogy szerinte nincs oka arra, hogy miért ne lenne elégedett, de erről a kormányfőt kell megkérdezni: „nincs jele annak, hogy Orbán Viktor ne lenne elégedett Lázár Jánossal”.

    Gulyás Gergely nem érzi feladatának, hogy Lázár János korábbi posztját értékelje, de azt aláhúzta, annak antiszemita fennhangja nem volt, „sok ember, sokféle stílus van”.

    Én nem vagyok főnöke a minisztereknek

    – próbálta sokadjára a miniszter tisztázni a véleményét ezzel a témával kapcsolatban. A napokban a MÁV-vezér az Indexnek kiemelte, hogy évtizedek óta tudni lehet, hogy elöregedett a HÉV-flotta.

  • Gulyás Gergely elárulta, kormány-előterjesztés sincs arról, hogy bővítenék a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreit. A miniszter nem gondolja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak hatósági jogkörökre lenne szüksége.

  • Gulyás Gergely szerint abszurd és elfogadhatatlan, ha hajléktalanokat büntetnek meg azért, mert kiveszik a kukákból az 50 forintért visszaváltható üvegeket, és visszaváltják azokat.

  • Gulyás Gergely elárulta, a tavalyi évhez képest a számok jobbak, körülbelül 30 százalékkal kevesebben kíséreltek meg átlépni a déli határon, de őket feltartóztatják és visszafordítják.

  • Egy titokban, francia nyelven rögzített beszélgetés került a Telex birtokába, ami Guillaume de Posch, az RTL Group akkori társ-vezérigazgatója és Dirk Gerkens akkor már elbocsátott vezérigazgató között zajlott, és ami arra utal, hogy kormányzati beavatkozásra távolíthatták el Gerkenst az RTL éléről.

    Gulyás Gergely szerint ezt az ügyet csak Lázár János tudja kommentálni.

    Aláhúzta, a hangfelvételen szereplők nem kormánytagok. Majd arra is emlékeztetett, hogy Dirk Gerkens Magyarországon később tovább munkálkodott.

  • A kormány a költségvetést az amerikai elnökválasztás után tervezi véglegesíteni. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: Donald Trump hamar véget vetne az orosz–ukrán háborúnak. Ez százalékokban mérhető növekedést jelentene Magyarországnak, ezért kell megvárni az amerikai elnökválasztás végét.

  • Korábbi cikkünkben a The Telegraph információi alapján arról írtunk, hogy az Egyesült Államok egy európai katonai támaszpont kibővítését tervezi, a bázis atomfegyverek célba juttatására alkalmas repülőgépeket is fogadhatna.

    A Honvédelmi Minisztérium erre válaszul leszögezte, „az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett! Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott, és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni”.

    Gulyás Gergely ezt megerősítve elmondta, nincs is ilyen kérés a napirenden, de a kormány egyébként sem dönthetne az Országgyűlés nélkül.

  • Az Indexnek azt is kiemelte a miniszter, hogy a lakhatási kérdések Budapesten a legsúlyosabbak a kormány szerint. Majd arra, hogy Orbán Viktor influenszer-politikusokat akar a frontvonalba, Gulyás Gergely kiemelte:

    „hála istennek” ebből kihagyják.

    A vasúti pályafelújításokkal kapcsolatban annak adott hangot, hogy 2 milliárd eurót költ majd a kormány a következő években fejlesztésekre. Az Építési és Közlekedési Minisztériumban konkrét tervek vannak, vagy azok készülnek ezzel kapcsolatban. Ezek a források „jól elkölthetőek” lesznek a miniszter szerint, amelyek érdemben javítják majd a szektort.

  • A lakhatási bejelentések beruházásokat is érintenek, ezeket miből fogják finanszírozni? – kérdezte lapunk Gulyás Gergelytől. A miniszter szerint a probléma az, hogy bár a lakhatás egyre nagyobb gondot jelent a megyei jogú városokban is, inkább budapesti problémáról van szó, itt az unió csak minimális forrásfelhasználást enged. A kommunista megoldásokért nincsenek oda, de a kormányon belül is vannak viták, mindent meg kell vizsgálni a döntéshozatalhoz.

    Miért pont most kezdett ezzel foglalkozni a kormány? A miniszter leszögezte, eddig is foglalkoztak a területtel, nagy összegeket fordítottak a fiatal családosok lakhatására. Az elmúlt két-három évben ugrásszerűen megnőttek az ingatlanárak és bérleti díjak Budapesten, erre keresik a megoldást, ehhez magántőkét is be kell vonni.

  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter tárgyal Brüsszelben a Magyarországot sújtó büntetések ügyében, de ott éppen „kormányváltás van”, így jelenleg nehézkesek az egyeztetések.

    Jelenleg nagyon világos elképzelésekkel, nagyon erős akarattal haladunk az úton – közölte kedden az albán delegációt vezető Edi Rama miniszterelnök. Albánia megtette Luxemburgban az első komoly lépést az Európai Unióhoz vezető úton. Gulyás Gergely most kiemelte: támogatja a kormány az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését.

  • Orbán Viktor október 23-án a Millenárison mond beszédet délelőtt 11 órakor.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy eddig is tárgyaltak Karácsony Gergellyel, ő is, Lázár János is, Navracsics Tibor is. A kormány tagjai és a főpolgármester között a budapesti ügyekben, ott, ahol feltétlenül szükséges, van együttműködés, legfeljebb egyet nem értés van.

  • Szeptemberben nőtt a Tisza Párt támogatottsága, miközben a Fidesz–KDNP-é nem változott, így a hónap végére a Tisza-szavazók aránya már csak 2 százalékponttal maradt el a kormánypártokétól. Mindeközben négy parlamenti párt támogatottsága már az egy százalékot sem érte el – derült ki az IDEA Intézet friss felméréséből.

    Gulyás Gergely szerint ezeket a felméréseket helyén kell kezelni, amikor messze vagyunk a választásoktól, akkor ezek a felmérések politikai célokat szoktak szolgálni. „Mi is mérünk, ez a mérés biztosan politikai célokat szolgál.” A kormány belső mérései teljesen mást mutatnak.

    Mi nagyon nyugodtak vagyunk

    – összegezte a tárcavezető.

  • Nem enyhül az ellentét Orbán Viktor és a Manfred Weber vezette Európai Néppárt között, a pártcsalád a közösségi oldalán azt írta, hogy Orbán Viktornak távoznia kell. Gulyás Gergely szerint a választópolgároknak kell eldönteni, hogy ki kormányozza az országot.

    Nyilvánvaló, hogy az Európai Néppárt és az Európai Bizottság bejelentette, Magyarországon más kormányt szeretnének látni.

    Az Európai Néppárt Magyarországnak akar kárt okozni a miniszter szerint, hogy így végül a kormánynak ártson. „Azért perelnek minket, hogy a tanárbérek rendezésére álló forrásokat ne kapjuk meg” – Gulyás Gergely szerint ez egy nagyon egyszerű és kézzelfogható példa arra, hogy Magyarországnak akarnak ártani, és ezzel a tárcavezető szerint a Tisza Párt is egyetért, hiszen az Európai Néppárt tagpártja.

  • Gulyás Gergely leszögezte, a 13. havi nyugdíjat jogi formába is úgy öntik, hogy ne lehessen eltörölni, az bármilyen brüsszeli vagy nemzetközi minősítő által intézett támadás ellenére is meg fog maradni.

  • Gulyás Gergely elárulta, hogy a reptéri gyorsvasútnál az a kérdés, hogy a rendes vasúthálózatba kell-e bekapcsolni, vagy egy célvasutat kell létrehozni. A miniszter leszögezte, gyorsan dönteni kellene, utána indulhat a tervezés, engedélyezés. A reptérhez vezető gyorsforgalmi út megtervezhető és megépíthető.

  • Gulyás Gergely a Libanonban ENSZ-békefenntartóként állomásozó magyar katonákról elmondta, jelenlegi tudásuk szerint – amennyire abban a térségben ma valaki biztonságban lehet – biztonságban vannak. 

  • Gulyás Gergely arra is kitért, hogy 11 kérdés lesz a nemzeti konzultációban, a konkrét kérdéseket a héten jelentik be. A nemzeti konzultáció november és december között zajlik, és december 20-ig lehet majd visszaküldeni.

  • Az Európai Néppárt egy Facebook-posztjában arról írt, hogy ideje távoznia Orbán Viktornak. Gulyás Gergely leszögezte, ebben nem az Európai Parlament, nem Brüsszel és nem a Néppárt az illetékes, hanem a magyar választópolgárok, akik 2022-ben egyértelmű véleményt mondtak erről. Az EPP-nek egyetlen olyan tagpártja sincs, amely olyan jó eredményt ért volna el az EP-választáson, mint a Fidesz.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy volt-e már olyan, hogy nyilvánosan kellett megigazítania a péniszét, a miniszter megkért mindenkit,

    tartsa be a Kormányinfó színvonalát.

    További kérdésre ismét kiemelte, minden televíziónál van állami hirdetés, de a kormány nem szól bele a műsorok szerkesztésébe. Majd megismételte: „valamennyi kereskedelmi televíziónál vannak állami hirdetések”, de ennek ellenére nem szól bele a kormány egyik műsor szerkesztésébe sem.

    Arra a kérdésre, hogy Bayer Zsolt is bírálta Magyar Pétert, a Tisza Párt elnökének azt a pillanatát, amikor az Európai Parlamentben megigazította a péniszét, Vitályos Eszter felszólította az újságírót, hogy

    ezek a kérdések nem kormányzati ügyek.

    Ugyanakkor később Gulyás Gergely kiemelte: bár nem mindig ért egyet a jobboldali újságírókkal, a morális fölény továbbra is ott van. Arra a kérdésre, hogy Gulyás Gergely szerint helyes-e, hogy az ilyen riportok után a TV2 ugyanannyi állami hirdetésben részesül, a miniszter kiemelte: „ezt nem szabhatom meg, és ez így helyes”.

  • Vitályos Eszter arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban több mint 136 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon.

  • Gulyás Gergely a Demján Sándor-programról elmondta, a kkv-k a magyar gazdaság gerincét jelentik, az ő támogatásuk, megerősítésük a bérek növeléséhez is jelentős mértékben hozzá tud járulni.

    Meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát, valamint 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafont fognak bevezetni a bankszektorral együttműködésben. Bővítik a kollégiumi férőhelyeket is.

    A miniszter azzal folytatta, hogy tőkefinanszírozási programot indítanak, ez új eszköze a magyar gazdaságpolitikának, ami segíteni fogja az új beruházásokat, fejlesztéseket. A kis- és közepes vállalkozások beruházásélénkítő programját is elindítják, a digitalizációt szintén segítik. Az Eximbank ösztönző programját újraindítják, kifektetési program is indul. A hazai kkv-kat érintő uniós programot és kifizetéseket felgyorsítják, valamint segítenek az adminisztrációcsökkentésben, például a kötelező könyvvizsgálati értékhatárt növelni fogják.

    A 21 intézkedés részleteit kidolgozzák, és arra törekednek, hogy ezek többsége január elsejével hatályba lépjen.

  • Gulyás Gergely úgy folytatta, hogy a jövő évi költségvetés előkészítéseként egy gazdasági akciótervet fogadott el a kormány. Ennek célja, hogy a gazdaság elérje jövőre a 3–6 százalékos növekedést úgy, hogy ez a társadalom legszélesebb körét érintse. Három pilléren nyugszik az akcióterv:

    • a jövedelmek vásárlóerejének folyamatos növelése,
    • megfelelő lakhatás biztosítása és lakhatási válság kezelése,
    • Demján Sándor-program, ami a kkv-k méretének a megduplázását segítené.

    Az elsőt három intézkedéssel segítik: lehetőleg hároméves bérmegállapodás lefektetése, amely lehetővé teszi a garantált bérminimum és minimálbér folyamatos emelését úgy, hogy az mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára megfelelő legyen. Munkáshitelt indít a kormány, és a gyermekek után járó szja-t megduplázzák jövőre és 2026-ban 50-50 százalékkal.

    Utolsóként kiemelte, Budapest lakhatási válsággal küzd, és Tarlós István után meg sem kísérelte a Fővárosi Önkormányzat rendezni a helyzetet. Az Airbnb-szabályozást még nem véglegesítette a kormány, ugyanakkor a lakásbérleti díjakat és az ehhez kapcsolódó szerződések feltételeit is meg fogják vizsgálni. Országszerte szeretne a kormány a fiataloknak lakásprogramot indítani a jövőben. Mint ismert, az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon átmenetileg lakáscélokra is használható lesz.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a frakció kérésére a kormány tegnap döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről nemzeti konzultációt indít. Ezt azért is tartják szükségesnek, mert senki nem vitathatja, hogy a világgazdaság a járvány és a háború óta gyökeresen megváltozott, a változásokhoz Magyarországnak is alkalmazkodnia kell, új eszközökre van szükség a sikerhez, ennek kulcsa továbbra is a munkaalapú gazdaság, amiben kiemelkedően jól áll az ország.

    A miniszter kiemelte, a legfontosabb feladat a növekedés. Ebben az európai környezet a legkevésbé kedvezők közé tartozik, Németországban recesszió lesz, Ausztriában a világháború évei óta nem volt hasonló csökkenés. A magyar kormány a gazdasági semlegességre törekszik, nem csatlakozik a kereskedelmi háborúkhoz, keletről és nyugatról is várják a befektetéseket, mindkét irányba kereskednek.

  • Orbán Viktor – miután Berlinben Olaf Scholz német kancellárral is tárgyalt – szerda reggel Brüsszel felé vette az irányt, ahol uniós csúcstalálkozó lesz.

    A kormányfő az előző héten még Strasbourgban ismertette a magyar uniós elnökség programját, valamint csapott össze az Európai Parlament képviselőivel.

  • Érkezik a digitális SZÉP-kártya, azaz a telefonunkkal is tudunk majd fizetni a vendéglátóhelyeken – árulta el Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy sajtóeseményen. Ez csak egy a 16 pontos turisztikai akciótervből, amellyel az ágazat teljesítményét kapcsolnák a jelenleginél is magasabb fokozatba.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója 10:30-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok