Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a norvég lány gyilkosát

2010. október 15., péntek 06:22 | aznap frissítve

Harmincnapos elzárás után szabadon távozhatott az a kínai férfi, akit egy norvég diáklány meggyilkolásával gyanúsítanak Magyarországon. A norvég lapok összefüggéseket keresnek a döntés és a Nobel-békedíj odaítélése között.

Még a múlt héten kiengedték őrizetéből a kínai Zhao Feit (Csao Fej), akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt egy 21 éves norvég diáklányt augusztus végén Budapesten, értesült a távirati iroda norvég forrásból Pekingben.

A kínai hatóságok az északi országok rendőrségi kapcsolatokért felelős illetékesével tudatták, hogy a helyi törvények szerint - miután nem állnak rendelkezésükre a bizonyítékok - Csao legfeljebb 30 napig volt fogva tartható.

A hírt az oslói külügyminisztérium is megerősítette. Ragnhild Imerslund, a külügyminisztérium igazgatóhelyettese ugyanakkor megállapította, hogy a történtek és a kínai ellenzékinek ítélt, Pekinget Norvégia ellen hangoló Nobel-békedíj között nincs összefüggés.

A norvég Dagbladet című lap és az NRK televízió munkatársai úgy tudják, hogy Csao Fejt egy nappal a díj odaítélése előtt engedték ki, és ezután heti rendszerességgel jelentkeznie kell a rendőrségen.

A nagykövetséget nem értesítették

Ugyancsak norvég lapértesülések szerint Magyarország még nem döntött a bizonyítékok átadásáról, mások azt állítják, hogy a Kínában halálbüntetés kockázatával járó eljárásához a magyar hatóságok nem hajlandók kiadni az eddigi nyomozati eredményeket. A magyar nagykövetség azt a választ adta, hogy nem kapott semmiféle hivatalos értesítést az ügyben.

A norvég internetes média pénteken a két fiatal közös képeivel illusztrált összefoglalókat közöl. A fejlemények kapcsán Karoline Henriksen, a megölt Pernille Marie Thronsen családjának ügyvédje az NRK-nak elmondta: a család felháborítónak tartja, hogy Csao szabadon járhat-kelhet Peking utcáin, és remélik, nem tűnik el.

Kínában ítélik el

A 26 éves férfit a múlt hónap közepén vették őrizetbe.Akkor Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kínai hatóságok zökkenőmentesen együttműködnek a magyar hatóságokkal, de a gyanúsítottal szembeni eljárást - mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény - Kínában fogják lefolytatni, vádat Kínában emelnek ellene, és ha bűnösnek találják, ott is ítélik el.

A norvég diáklányt egy VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban ölték meg, holttestére augusztus 29-én találtak rá. A feltételezett elkövető - aki addig szintén diákként tartózkodott Magyarországon - még a bűncselekmény napján repülőgépen elhagyta az országot. A magyar rendőrség később nemzetközi körözést adott ki Csao Fej ellen, mert bizonyítékai voltak arra, hogy ő gyilkolt.

Rovatok