Index Vakbarát Hírportál

Pénteken jönnek haza az etiópiai merénylet túlélői

2012. január 19., csütörtök 12:29

Pénteken egy menetrend szerinti járattal jöhetnek haza az etiópiai támadás magyar túlélői, az egyikük csípőzúzódást szenvedett, a másik két túlélőt pedig pszichológus kezeli, a Terrorelhárítási Központ egysége a helyszínre érkezett.

Szerda hajnalban két magyar meghalt, egy pedig megsérült, amikor megtámadták turistacsoportjukat Etiópiában. A merényletben a két magyar állampolgár mellett két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek.

A  támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hajnalban megérkeztek Addisz-Abebába, és felvették a kapcsolatot a túlélőkkel, a kenyai magyar nagykövet is a helyszínre érkezett, hogy segítsen a holttestek azonosítása utáni eljárásokban. A térségben a terrorelhárítók az etióp hadsereggel együttműködve vizsgálják a támadás körülményeit, valamint szervezik a túlélők hazautazását.

Bereket Simon, etióp kormányszóvivő "nyílt terrorista cselekedetnek" nevezte a támadást. Közölte, hogy az etióp hatóságok minden lehetőt megtesznek annak érdekében, hogy feltárják a merénylet hátterét.

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, a korábbi hírekkel ellentétben a turistacsoportot január 17-én a hajnali órákban az alvóhelyükön támadták meg, és nem a gépkocsi konvojra nyitottak tüzet a merénylők. A csoport egy tagjával azonnal végeztek, ezután káosz alakult ki a táborban, majd a merénylők az áldozatok levadászásába kezdtek.

Az a magyar túlélő, aki kórházi kezelésre szorul, a menekülés közben szenvedett sérülést: egy szakadékba ugrott be és csípőzúzódást szenvedett, de már tud járni, szállítható állapotban van. A két másik sértetlen magyar túlélőt, mivel megviselték őket a történtek, pszichológus kezeli.

A TEK tájékoztatása szerint sikerült megszervezni a túlélők hazahozatalát, akik így várhatóan pénteken egy menetrend szerinti járattal érkeznek Budapestre, de amennyiben a hazaszállítással valamilyen probléma merülne fel, az egyiptomi buszbaleset áldozataihoz hasonlóan, a légierő gépével hozzák haza őket. A két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza.

Erta Ale vulkánhoz tartottak

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte az MTI-vel Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból.

Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található – mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat – mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.

A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát – ahogy az egész expedíciót – gondosan előkészítették.

Rovatok