Index Vakbarát Hírportál

Nem fogja elhinni, melyik autógyártó keres a legjobban

2016.08.10. 13:25

A nagyobb autómárkák jövedelmezéséről közölt összeállítást a Portfolio.hu a német Handelsblatt adatai alapján, amiből kiderült egy-két elég meglepő dolog. Például hogy a jövedelmezőség (üzemi marzs) alapján a sportautó-gyártókat leszámítva a Skoda keres a legjobban, relatíve több pénzt tud kisajtolni autóiból, mint a BMW, az Audinál vagy a Mercedesnél is. 

 

De vannak érdekességek az egy járműre jutó üzemi eredményekben is. Ki gondolná például, hogy egy alsóbb kategóriás kocsin mindössze néhány tízezer forintot keresnek a márkák?

Márpedig ez a helyzet: az Opel például 190 eurót hoz autónként, de a Seat és a Volkswagen alig lépi át a 300 eurót. Utóbbiak tehát nagyjából 100 ezret keresnek minden eladott járművön. A Skoda itt is kiemelkedik, az 1500 euró fölötti összeg elképesztően magas annak a fényében, hogy a cég relatíve olcsó kocsikat árul.

 

Ez utóbbi grafikonra fel sem került a két legnagyobb lehúzás, a Porsche és a Ferrari, mert ők teljesen más kategória. A német sportkocsigyár autónként 15 ezer eurót, azaz valamivel több mint 4,6 millió forintot tesz zsebre kocsinként. De az olasz luxusmárka még ehhez képest is könnyfakasztóan sok pénzt kaszál: egész pontosan 56 ezer eurót, azaz 17,3 milliót tesznek rá a kocsi gyártási költségére.



Rovatok