Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin világhírű barátai is kínosnak érzik az orosz agressziót

2022. március 1., kedd 17:25

Az egész világ, köztük sok hírességek is szinte egy emberként állt ki az orosz–ukrán konfliktus elszenvedője, Ukrajna mellett, és ítélte el Vlagyimir Putyin agresszióját. Azok közül viszont, akik rendkívül jó kapcsolatot ápolnak az orosz elnökkel, egyedül Steven Seagal és Gérard Depardieu nyilvánult meg az invázióról.

Putyin barátai között hollywoodi színészek, sztársportolók és zenészek is vannak, akik a politikust érő súlyos kritikák és vádak ellenére is igencsak közel kerültek Oroszország legismertebb emberéhez. A legtöbben vélhetően nem rontanák el a jó viszonyt azzal, hogy Ukrajna mellé állnak a fegyveres konfliktusban, ezért az elnököt korábban nyíltan támogató ismert barátok többsége egyelőre nem reagált a történtekre, ám voltak olyanok is, akik már megszólaltak a napok óta tartó háborúról.

Steven Seagal 

A nyolcvanas és kilencvenes évek akciófilmhőse, a zenészként, dalszerzőként és harcművészként is tevékenykedő amerikai színész igencsak közeli kapcsolatot ápol Putyinnal. A 2014-es krími krízis során a teljes Nyugat és az Egyesült Államok elítélő álláspontja ellenére is az orosz elnök mellé állt, ő volt az egyik legnagyobb mentegetője, sőt a világ egyik ma élő legnagyobb vezetőjeként emlegette a Rosszijszkaja Gazetának. Az interjúban akkor elmondta azt is, szeretné, ha Putyinnal testvérként tudnának egymásra tekinteni. Seagal 2015-ben a Vörös téren megrendezett győzelemnapi parádéra is meghívót kapott az orosz elnöktől, amelyen a katonai vezérkar magas beosztású tisztjeivel nézte végig az eseményt.

Az orosz elnök mellett a most szintén Ukrajnában az oroszok oldalán harcoló csecsenekkel is jó kapcsolatot ápol a 69 esztendős színész, a köztársaság vezetőjével, Ramzan Kadirovval is összefutott korábban. A kultúra is teljesen elrabolta a szívét, csecsen népi táncot lejtett több-kevesebb sikerrel. Ráadásul a Kreml 2018-ban különleges megbízottnak nevezte ki, feladata az orosz–amerikai kapcsolatok javítása volt.

Annak ellenére hogy 2017-ben, miután orosz útlevelet kapott Putyintól, kitiltották Ukrajnából, a színész az ukránok felé is barátsággal fordul. 

Mindannyiunknak vannak barátai Oroszországban és Ukrajnában is, mindkét országra családként tekintek. Úgy gondolom, van egy külső erő, amely hatalmas összegeket költ propagandára, provokálva a két ország közti ellentétet. Imádkozom, hogy a két ország pozitív, békés megegyezésre jusson, hogy békében élhessünk tovább 

– idézte a NYpost a színész FoxNewsnak adott nyilatkozatát. 

Gérard Depardieu

Nem Seagal az egyetlen színész, akit megbabonázott Putyin és országa. A tiszteletbeli csecsenből honosított orosz állampolgárrá váló Gérard Depardieu az egyik legnagyobb név azon a listán, amelyen a kényelmes nyugati életüket Oroszországra cserélő hírességek szerepelnek.

A filmrendezőként és producerként is tevékenykedő, 73 éves Depardieu 2013-ban élesen tiltakozott a hazájában bevezetett adótörvények ellen. Olyannyira felháborodott, hogy orosz állampolgárságot igényelt, amelyet végül meg is kapott. Oroszország teljesen elrabolta a szívét, korábban úgy nyilatkozott, az életét adná érte, nem úgy, mint Franciaországért. A 2014-es orosz–ukrán konfliktusról akkor azt mondta, nem szeretne állást foglalni, de csak jót tud mondani Putyinról és az országáról, sőt az orosz elnök legfőbb politikai támogatójával, a fehérorosz elnökkel, Aljakszandr Lukasenkával is hamar szót értett. 

Depardieu sem siette el, csak az Ukrajna elleni támadás hatodik napján szólalt meg. Az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente a harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást, és tárgyaljanak.

Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzet volt. Én a testvérháború ellen vagyok. Azt mondom: tegyétek le a fegyvereket, és tárgyaljatok!

– idézte kedden a hírügynökség a francia színészt.

Mickey Rourke 

A Sin City és a Pankrátor-filmek sztárja, a Golden Globe-díjas színész, Mickey Rourke is igencsak közeli kapcsolatot alakított ki Vlagyimir Putyinnal. A filmcsillag, aki már korábban, fiatalként is incselkedett az ökölvívással, 2014-ben Oroszországban visszatért a ringbe egy gálamérkőzés erejéig. A megnyert összecsapást követően Moszkva utcáin egy Vlagyimir Putyin-os pólóban kapták lencsevégre, amire akkor csak annyit reagált, hogy találkozott az elnökkel, akivel kapcsolatban jó érzései vannak csak.

„Nagyon jól kijöttünk, igazán jó srácnak tűnt” – mondta akkor Rourke. 

A küzdősportokat kedvelő elnökről 2018-ban egy régi ökölvívós képet is posztolt, amelyhez azt írta: „Kőkemény”. 

Lehet, hogy a véleménye némileg változott az elnöki barátról, mivel az orosz–ukrán háború kitörését követően videóüzenetet osztott meg Vlagyimir Klicsko ukrán ökölvívóról, akivel a közös szenvedély miatt már régóta jól ismerik egymást. A bejegyzéshez Rourke annyit írt, hogy ő is a háború ellen van, szerinte a szeretetnek kell győznie, emellett pedig arra kérte Klicskót, vigyázzon magára és testvérére, Vitalij Klicskóra, Kijev polgármesterére. 

Fred Durst 

Nem csak a színészvilágban akad azonban olyan, aki Putyin és Oroszország rajongója. Az amerikai Limp Bizkit metálzenekar frontembere, Fred Durst 2015-ben sokkolta a közvéleményt, amikor a Krím félsziget kapcsán tett hajmeresztő kijelentéseket, miszerint ő filmeket, tévéshow-kat és zenét szeretne készíteni ott, mindezt az orosz állam segítségével. 

Boldog lennék, ha megkaphatnám az orosz állampolgárságot, és egy kis házban élhetnék a Krímen

– írta egy nyilvánosságra került levelében akkor a zenész.

Emellett úgy érzi, igazán könnyedén megértenék egymást az orosz elnökkel is, ugyanis ha Putyin a szemébe nézne, egyből látná rajta, milyen jó szövetségese lenne. Durst 2015-ös, orosz turnéjukon Voronyezsben Russia feliratú pulóverben még egy, a közönség soraiból a színpadra dobott molinót is a magasba emelt, amelyen az állt: Krím=Oroszoroszág, így nehezen elképzelhető, hogy a mostani konfliktusban az ukránokat támogatja. Az ominózus koncertrészlet itt látható:

Conor McGregor 

A korábbi UFC-bajnok ír ketrecharcosra, Conor McGregorra is nagy benyomást tett az orosz elnök, akivel a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon sikerült összefutnia. A politikus és a sportember között láthatóan meglehetősen jó kedélyű volt a találkozás, az erről készült felvételen jól látható, hogy McGregor többször megöleli, majd meg is hajol az elnök előtt.

Putyin és McGregor egy fotóra is összeállt, a képhez pedig a ketrecharcos kedélyes sorokat is csatolt:

Ez az ember az egyik legnagyobb vezető a világon napjainkban, megtiszteltetés, hogy vele együtt vehettem részt ezen az eseményen. Megtiszteltetés volt önnel ez a nap, Putyin úr! Köszönöm, és gratulálok a csodálatos világbajnoksághoz!

– írta a sportoló, aki a jelenlegi fegyveres konfliktus kitörése óta nem állt ki egyik oldal mellett sem, közösségi oldalára jó hangulatú, bulizós képeket töltött csak fel. 

(via Newsweek)

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Gérard Depardieu 2013. január 5-én.  Fotó: Mikhail Klimentyev / Ria-Novosti / AFP)

Rovatok