Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka beismerte, hogy ők szállítják a lengyel határhoz a bevándorlókat

2021. november 19., péntek 17:14

Belarusz elnöke exkluzív interjúban árulta el a BBC-nek, hogy teljes mértékben elképzelhető, hogy a belorusz hatóságok segítettek a migránsoknak a lengyel–belorusz határra jutni. Azt viszont  Aljakszandr Lukasenka tagadja, hogy ők hívták a bevándorlókat.

Szlávok vagyunk. Van szívünk. A hatóságaink pedig tudják, hogy a migránsok úgyis Németországba mennek

– mondta az elnök.

„Nem én hívtam ide őket. És hogy őszinte legyek, nem akarom azt sem, hogy Belaruszon keresztül menjenek” – tette hozzá.

Legalább kétezer, főleg közel-keleti bevándorló volt a táborokban, és próbált időnként áttörni a lengyel–belorusz határon, amíg ezen a héten végül egy közeli raktárban nem szállásolták el őket. Körülbelül ötezren maradtak Belarusz területén, annak ellenére hogy csütörtökön több száz embert visszaszállítottak Irak északi, kurdok lakta részére.

Az EU azzal vádolja Lukasenkát, hogy Lengyelországba való könnyű belépéssel hitegeti a bevándorlókat, és hogy az unió destabilizálására törekszik.

Korábban a témában megkérdeztük Kosztur Andrást, a XXI. Század Intézet vezető kutatóját, aki így fogalmazott: 

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy Lukasenka nem blöfföl, és mivel egy fontos tranzitországról van szó, ez jelenleg – tekintettel a világgazdaság és világkereskedelem egyébként is sok szempontból válságos állapotára – kockázatokat rejt magában. Másrészt viszont az Európai Unió nem tehet nyílt engedményeket egy zsaroló akciót követően, hiszen azzal saját gyengeségéről tenne tanúbizonyságot. Ezt a dilemmát vélhetően óvatos diplomáciai manőverek sorával lehet majd csak megoldani.

Lukasenka Vlagyimir Putyinnal karöltve erőszakkal is megvádolta a lengyel határőröket. Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője szintén véleménycikket írt az Indexnek, ezt itt olvashatja el.

Rovatok