Index Vakbarát Hírportál

Vujity Tvrtko szót emelt Berki Krisztiánért: Elég! Ideje a hallgatásnak!

2022. május 8., vasárnap 11:25

Nemcsak életében, halálával is megosztotta az embereket Berki Krisztián, akinek holttestét péntek reggel kislánya találta meg a lakásának teraszán. A részvétnyilvánítások mellett sokan felhatalmazva érzik magukat, hogy távozása után is minősítsék az életvitelét, amit Vujity Tvrtko ebben a szituációban egyáltalán nem tart helyesnek.

A televíziós riporter ugyan már elbúcsúzott egy poszttal a celebtől, most viszont újabb bejegyzéssel jelentkezett, amelyben arról ír, mennyire méltatlannak tartja, hogy együttérzés vagy hallgatás helyett vannak, akik becsmérlő szavakkal illetik az elhunyt médiasztárt. Vujity Tvrtko rámutatott, hogy ebben a helyzetben nincs létjogosultsága az ilyen viselkedésnek, hiszen az elhunyt nem tudja megvédeni magát, nem beszélve arról, hogy a gyalázkodással mélyítik a hozzátartozók fájdalmát. Épp ezért úgy érezte, szót kell emelnie Berki Krisztiánért a hangoskodó kritikusaival szemben.

ELÉG! - avagy ideje van a szónak, s ideje a hallgatásnak! Nem fogok hosszan írni, ám fontosnak tartom megosztani Veletek a következőket: Alig két napja meghalt egy 41 éves fiatalember. Mivel az egész ország ismerte, tragikus halála kapcsán rengetegen nyilvánították ki ilyen-olyan véleményüket. Ezek között megrázóan sok volt a becsmérlő bejegyzés, voltak, akik szinte kárörvendően írtak a fiatalember haláláról, mondván: nem sajnálják, így járt, megérdemelte! „Ideje van a szónak, ideje a hallgatásnak!”

– kezdte Tvrtko a bejegyzésében, majd visszautalt a korábbi írására, amelyben leszögezte: ugyan Berki Krisztián értékrendje a létező legtávolabb állt az övétől, aki halálában szidja őt, az szerinte a legalapvetőbb emberi, kegyeleti érzéseket tiporja sárba. Hangsúlyozta, a borzalmas kritikák megfogalmazásának akkor van igazi létjogosultsága, ha a kritizált fél képes kiállni magáért, másrészt: jelen esetben szerinte sokkal nagyobb a dimenzionális szakadék. Vannak dolgok ugyanis, amik egyszerűen senkire nem tartoznak a hatóságokon és/vagy a gyászoló családokon kívül, ám ami szerinte a legfontosabb: aki most, ezekben a napokban leírja, hogy örül egy embertársunk halálának, az bele sem gondol, hogy míg számára ez mindössze egy-két percnyi önfeledt gyalázkodás, az elhunyt szerettei éppen életük legnehezebb pillanatait élik át.

Ezek azok a napok, amikor egyetlen jó szó is segíthet a megnyugvásban, ám egyetlen szidalom is rommá törheti az amúgy is megrepedt szíveket.

Magát a néhai Berki Krisztián egyik legnagyobb kritikusának nevezve Tvrtko nyomatékosította: nincs helye a szidalomnak akkor, amikor ő már nem képes válaszolni, nincs helye az utálatnak és gyalázkodásnak, miközben kisgyermekek maradtak az édesapjuk nélkül, a fiatal özvegye siratja elhunyt férjét, és egy édesanya fogja eltemetni az egyetlen fiát. Hozzátette: nem kell Berki Krisztiánt piedesztálra emelni, ugyanakkor úgy gondolja, az emberi és kegyeleti méltóság kijár az elhunytnak, és jár az együttérző megértés a hozzátartozóknak.

Aki most csak gyalázkodni tud(na), szavait tartsa meg magának, mert tényleg ideje van a szónak, s ideje a hallgatásnak. Az most teljesen lényegtelen, hogy korábban a tévében, újságokban, rádióban, a nyilvánosságban és közéletben ki mit érzett Berki Krisztián iránt! Berki Krisztián meghalt. Fájdalmasan fiatalon. Bárhonnan is nézzük: ez egy tragédia.

Tvrtko hangsúlyozta: aki nem tud segíteni vagy vigasztaló szót szólni a tragédia érintettjeihez, inkább hallgasson és ne mélyítse „rossz szavaival” azok fájdalmát, akik számára most a legnehezebb. A hozzátartozók ugyanis nem egy megosztó közszereplőt, hanem egy fiút, egy férjet és egy édesapát vesztettek el, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Tényleg „Ideje van a szónak, ideje a hallgatásnak!” Isten nyugosztalja Berki Krisztiánt!

– zárta sorait a tévés, sok erőt remélve a gyászolóknak.

(Borítókép: Vujity Tvrtko 2017-ben. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok