Index Vakbarát Hírportál

A királyi család 26 tagját vágták ki II. Erzsébet királynő születésnapjáról

2022. május 12., csütörtök 16:42

Június elején tartják a brit uralkodó születésnapjának tiszteletére megrendezett eseményt, a Trooping The Colourt, amelynek befejezéseképp a királyi család tagjai a Buckingham-palota erkélyén gyűlnek össze, ám a legújabb információk szerint a szokásosnál jóval kevesebben fognak itt megjelenni. Harry herceg és Meghan Markle például nem is álmodhat arról, hogy onnan szemlélje a banzájt.

Az idén hetven éve trónon lévő II. Erzsébet királynő tiszteletére nyáron egy nagyszabású, négynapos rendezvénysorozattal készülnek. Ennek első eseménye a június 2-án tartott Trooping the Colour lesz, amelyen az uralkodó születésnapját fogják ünnepelni. Bár II. Erzsébet április 21-én jött világra, a kora tavaszi idő Londonban nemigen teszi lehetővé, hogy akkor vigadjanak, így az ünnepségre mindig nyáron kerül sor. A Trooping the Colour azért is jelentős esemény, mivel ilyenkor a királyi család tagjait a Buckingham-palotától a The Mall nevezetű utcán viszik végig, a legtöbb esetben nyitott hintóval, így a közönség is láthatja őket. 

A Trooping the Colour záró momentumaként a királyi család tagjai rendszerint kiállnak a Buckingham-palota erkélyére, hogy onnan szemléljék a repülőshow-t. Erre legutóbb 2019-ben került sor, az elmúlt években elmaradt. Idén azonban újabb változásokat eszközölt az uralkodó, aki a család királyi kötelezettségeit ellátó tagjaira korlátozta az erkélyen való megjelenést. A palota közlése szerint II. Erzsébet gondos mérlegelés után hozta meg a döntést, így összesen tizennyolcan állnak majd a balkonon: II. Erzsébet királynő, Károly herceg, Kamilla hercegné, Vilmos herceg, Katalin hercegné, Eduárd wessexi gróf, Zsófia wessexi grófné, Anna hercegnő, Richárd gloucesteri herceg, Brigitta gloucesteri hercegné, Eduárd kenti herceg, Alexandra hercegnő, Sir Timothy Laurence admirális, György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg, Lady Louise Windsor, Jakab severni algróf.

Ennek értelmében pedig sem az Egyesült Államokba emigrált Harry herceg és Meghan Markle, sem pedig a szexuális zaklatási botrányba keveredő András herceg nem kapott meghívást. A királynő viszont nagy kivételt tett Sir Timothy Laurence admirálissal, aki Anna hercegnő férje, ám hivatalos közfeladatokat nem lát el, ennek ellenére mégis ott lehet az erkélyen. Ahogy az uralkodó unokái is, György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg, Lady Louise Windsor és Jakab severni algróf, akik érthető okokból még nem láthatnak el királyi feladatokat. 2019-ben ugyan még a királyi család 41 tagja jelent meg a palota erkélyén, ám közülük 26-an idén már nem lesznek ott:

 1. Zenouska Mowatt
 2. Lady Gabriella Windsor
 3. Thomas Kingston
 4. Lord Frederick Windsor
 5. Sophie Winkleman
 6. Marie-Christine Anne Agnes Hedwig Ida Freiin von Reibnitz kenti hercegnő
 7. Mihály kenti herceg
 8. Lord Nicholas Windsor
 9. Louis Windsor
 10. Eugénia hercegnő
 11. Harry herceg
 12. Meghan Markle
 13. András herceg
 14. Isla Phillips
 15. Savannah Phillips
 16. Peter Phillips
 17. Autumn Phillips
 18. Lyla Gilman
 19. Lady Helen Taylor
 20. Flora Ogilvy
 21. George Gilman
 22. Lady Rose Gilman
 23. James Ogilvy
 24. Alexander Ogilvy
 25. Sylvana Palma Windsor, St. Andrews grófnője
 26. George Windsor, St. Andrews grófja

Bár Harryék is kimaradtak a buliból, a hírek szerint már megerősítették, hogy nyáron az Egyesült Királyságba érkeznek a jubileumi ünnepségre gyermekeikkel együtt. Archie herceg és Lilibet hercegnő (aki a királynő és Diana hercegné nevét is viseli) ugyanis még nem találkozott II. Erzsébettel. 

Harry és Meghan, Sussex hercege és hercegnéje izgatottak és megtiszteltetésnek tartják, hogy gyermekeikkel részt vehetnek a királynő platinajubileumi ünnepségén idén júniusban

– közölte a pár szóvivője, így a rendezvényeken a sussexiek is meg fognak jelenni, ám a Buckingham-palota erkélyén nem teszik majd tiszteletüket a királynő mellett.

Részletek az ünnepségről

A palota közlése szerint II. Erzsébetnek nem lesz ünnepélyes bevonulása a Szent Pál-székesegyházban tartott istentiszteletre június 3-án, az uralkodó ugyanis mozgási problémákkal küzd, ezért más bejáratot fog használni, nem a meredek lépcsőket. Örömmel jelentették be ugyanakkor, hogy húsz év után, a június 5-én megrendezett jubileumi ünnepségen újra London utcáin lehet majd látni a Gold State Coach nevet viselő kocsit, amelyet még 1760-ban építettek III. György király kérésére. Az ablakait teljesen átalakították, és a hetven évvel ezelőtt megkoronázott II. Erzsébet fiatalkori képét lehet majd látni rajtuk.

Az uralkodó előreláthatólag megjelenik majd a Buckingham-palota erkélyén a Trooping the Colouron, részt veszt az istentiszteleten, illetve az Epsom Derbyn is, ám a hétvégi hivatalos megjelenéseit valószínűleg csak az esemény napján fogják megerősíteni – közölte a palota szóvivője.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő 2022. április 28-án Windsorban. Fotó: Dominic Lipinski / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok