Index Vakbarát Hírportál

A Netflix büntetni fogja, ha megosztjuk a profilunkat

2022. október 19., szerda 10:04

Véget ér a jó világ, 2023 elejétől ráfázhatunk, ha spórolni akarunk a profilokkal, ugyanis a jövő évtől büntetést kell fizetni, ha másokkal is megosztjuk a Netflix-jelszavunkat – jelentette be a népszerű streamingszolgáltató kedden.

A streamingszolgáltatónak már évek óta problémát jelent, hogy a szolgáltatást használók csak egy része rendelkezik érvényes előfizetéssel, egy-egy profilt a felhasználónevet és jelszavakat megosztva többen is használnak. 

Ennek azonban hamarosan vége lehet, ugyanis az eddig csak tesztelt, ám a jövő év elejétől már élesedő rendszer szerint pótdíj megfizetésére kötelezheti a cég azokat, akik kiadják ezeket az adatokat – írja a Bild

A büntetéses megoldást eddig csak közép- és dél-amerikai országokban tesztelték, a tesztüzem azonban, úgy tűnik, meglehetősen jól sikerült, a jövő évtől kezdve a teljes felhasználóbázis büntetéssel nézhet szembe, ha megosztja olyan személyekkel is a fiókját, akikkel nem egy háztartásban él. Ugyan a büntetés vélhetően nem lesz borsos, ezekben az országokban körülbelül 1200 forintnak megfelelő pluszpénzt kellett kicsengetnie a szolgáltatónak, éves szinten ez már nem biztos, hogy egy kellemes pluszkiadás lesz majd. 

A probléma már hosszú ideje fejfájást okoz a cégnek, az idei évben ugyanis visszaestek az előfizetői számok, ami a Netflix szerint részben annak köszönhető, hogy sok esetben öt-hat ember is ugyanazzal a felhasználófiókkal használja a szolgáltatást. A Bild szerint a világon több mint 100 millió olyan háztartás van, amely használja a Netflixet, azonban saját profillal nem rendelkezik. 

Fix büntetési árlistát még nem tett közzé a cég, azonban a hírek szerint a büntetések körülbelül az adott előfizetési csomag negyedébe fájhatnak majd a szabályszegőknek, így 

egy alapcsomag esetében ez körülbelül 622 forintos büntetést, míg a jelenlegi legnagyobb, prémiumcsomag esetében ez 1122 forintos pénzlevonást jelenthet majd. 

Büntetés és reklám az új Netflix-irányvonal 

A tömeges jelszómegosztó-biznisz mellett a platform egy másik újítást is bejelentett, ugyanis egy olyan előfizetést dolgoztak ki, amely minden eddiginél olcsóbb, cserébe viszont meg kell birkóznia a reklámokkal az ezt az opciót választó előfizetőknek. Ahogyan arról az Index is beszámolt, az új szolgáltatás alacsony áráért cserébe óránként négy-öt perc reklámot kell megtekintenie az előfizetőknek, emellett pedig a letöltés funkciót sem vehetik igénybe az ilyen csomaggal rendelkezők. 

A magyarországi árazás ugyan egyelőre nem ismert, de ha a tengerentúli, már nyilvános árakhoz viszonyítunk, a csomag pár száz forinttal valóban olcsóbb lesz az eddigi alap-előfizetésnél, azonban komoly spórolásra ez az opció sem nyújt lehetőséget. 

 Így alakulhatnak a Netflix-árak: 

A csomag első körben 12 országban lesz elérhető, amelyek között Magyarország nem szerepel, így a spórolni vágyó, hazai film- és sorozatőrültek a tartalmakért cserébe egyelőre a már ismert előfizetések közül választhatnak.

(Borítókép: Stefano Guidi / Getty Images Hungary)

Rovatok