Index Vakbarát Hírportál

Jeffrey Epstein kerítője András herceget védi, súlyos kijelentést tett a börtönből

2023. január 25., szerda 18:24 | aznap frissítve

Ghislaine Maxwell egy interjúban számolt be hétfő este András hercegről, illetve Jeffrey Epstein áldozatairól. Mindemellett elterjedt egy olyan hír is, miszerint hamarosan újabb munkakörben bizonyíthat a börtönben, amiért óránként ötszáz forintot sem elérő bért kaphat, napról napra csökkentve a rá kiszabott pénzbírságot.

A tavaly nyáron húsz év börtönre ítélt Ghislaine Maxwell egykor a rácsok mögött öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epstein kerítője volt. Többnyire ő hálózta be és nyújtotta ezüsttálcán a fiatal lányokat a férfinak, akit végül Maxwell-lel együtt elkaptak, majd emberkereskedelemmel vádoltak. A párossal hozták egyébként összefüggésbe többek között András herceget is, aki sokszor mutatkozott a társaságukban – ahogy az a Virginia Roberts Guiffre is velük múlatta az időt, aki szexuális zaklatással vádolta meg a királyi sarjat.

Maxwell az ítéletet követően először egy New York-i, majd egy floridai börtönbe került. Korábban már adott egy interjút azzal kapcsolatban, min ment keresztül ezen intézményekben. Míg a New York-i intézetben töltött idejét kemény időszaknak nevezte – mivel nem kapott elég ételt, tiszta vizet, illetve teljesen elszigetelték, ami odáig vezetett, hogy 300 panaszt nyújtott be –, addig a floridai börtönben már biztonságban érzi magát, bár ott is szigorúak a rabokkal. Maxwell hétfő este ismét tévés interjúban nyilatkozott Jeremy Kyle műsorában, amelyben András herceg mellett Jeffrey Epstein áldozatairól is beszélt. 

Védelmébe vette András herceget

Ghislaine Maxwell már egy korábbi interjújában is jó barátjának nevezte II. Erzsébet fiát, a kegyvesztett András herceget – akitől az ellene felhozott vádak miatt elvették címeit –, amit Jeremy Kyle műsorában is kihangsúlyozott. Arra is kitért, hogy a királyi sarjat szexuális zaklatással vádoló Virginia Roberts Guiffre emlékei zavarosak, így jobb mindent megkérdőjelezni, amit mond. Többek között azt is, hogy találkozott-e egyáltalán valaha a herceggel. Bár elmondása szerint teljesen elképzelhető, hogy ez így volt, ám neki semmilyen emléke nincs arról, hogy Guiffre a házában járt volna.

Maxwell ugyanis a herceggel és Guiffre-rel együtt látható egy fotón, amely londoni otthonában készült. Szimpla hamisítványnak nevezte a képet, mivel csak egy fénymásolatot látott eddig róla – holott korábban már több szakember is megállapította a valódiságát.

A fényképnek nincs eredeti példánya, csak a másolatok, és egyes szakértők szerint úgy néz ki, mintha photoshopolva lett volna. Nem emlékszem arra, hogy az otthonomban járt

– jegyezte meg.

Azóta már egyébként Epstein áldozatainak ügyvédje, Lisa Bloom is jelentkezett, aki kifejtette, nyilvánvaló, hogy Maxwell nem látta az eredeti fotót, mivel a tárgyalásokon másolatokkal dolgoznak. Hozzátette: András hercegnek minden joga meglett volna ahhoz, hogy amikor eljárás indult ellene, megszerezze az igazi példányt, és szakértő segítségével bebizonyítsa, hamis, azonban ez soha nem történt meg, inkább fizetett. 

Epstein áldozatainak üzent

Ahogy Maxwell a műsorban kifejtette, a legnagyobb tévhit vele kapcsolatban, hogy ő a legkegyetlenebb, leggonoszabb és legmérgezőbb ember, illetve azt kívánja, bárcsak soha ne találkozott volna Jeffrey Epsteinnel. 

Nem tudtam, hogy ilyen szörnyű ember. Nyilván így utólag visszagondolva már igen. De akkoriban nem így gondoltam, sok barátja volt. Szinte mindenkivel barátságos volt, akit csak el tudsz képzelni

– mondta, kiemelve: úgy véli, az üzletembert meggyilkolták. A halála először sokkolta, később viszont már azon kezdett el töprengeni, vajon hogyan történhetett.

Jeremy Kyle nem mulasztotta el azt sem, hogy azokról az áldozatokról kérdezze Maxwellt, akik terhelő vallomást tettek rá a tárgyalásokon. Többek között azt mondták, hogy a nőiességét használta fel a célból, hogy elárulja őket. 

Epstein meghalt, így a csalódottságukat és felháborodásukat a hatóságokon kéne kitölteniük, akik hagyták, hogy ez megtörténjen. Remélem, hogy a lezajlott bírósági eljárás révén kaptak némi lezárást, és azt kívánom nekik, hogy gyógyuljanak meg, és eredményes, jó életük legyen a továbbiakban

– jelentette ki Maxwell, aki legalább 2037. július 17-ig rács mögött marad. 

Új munkát kaphat

A Mirror információi szerint egy vállalat a call center munkák egy részét a floridai végrehajtó-intézetbe szervezi ki, ahol jelenleg Maxwell is tölti a büntetését. Hamarosan írásbeli és szóbeli vizsgát tesz, hogy kiderüljön, van-e a készsége ahhoz, hogy a börtön telefonközpontjában dolgozzon. Ha átmegy a rostán, óránként 0,99 fontot, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 445 forintot fog keresni olcsó internet-, tévé- és telefoncsomagok értékesítésével.

A lap szerint így háromszor annyi pénzt fog zsebre tenni, mint korábbi, a börtön könyvtárában vállalt munkájával. A megkeresett összeget arra kívánja fordítani, hogy kifizesse a bíróság által kiszabott, körülbelül 290 millió forintot jelentő pénzbírságot – ha minden hétköznap nyolc órát dolgozik, akkor húszéves börtönbüntetése végére körülbelül 15-16 millió forintot lesz képes visszafizetni, már ha másra nem költ.

Sokan a telefonközpontban dolgoznak. Az ügyfelek soha nem tudhatják, hogy drogdílerrel, fegyveres rablóval, gyilkossal vagy – Ghislaine esetében – emberkereskedővel beszélnek. A lányok azon viccelődnek, ha valóban munkát vált, a telefon másik végén lévő ügyfelek a flancos akcentusa miatt azt hihetik, hogy véletlenül a Buckingham-palotát hívták. A telefonálás lehetővé teszi a lányoknak, hogy kapcsolatba kerüljenek a külvilággal. Vannak, akik mentőövként tekintenek rá

– fejtette ki egy bennfentes. 

(Borítókép: Ghislaine Maxwell 1991. november 7-én. Fotó: Mathieu Polak / Sygma / Sygma via Getty Images)

Rovatok