Index Vakbarát Hírportál

III. Károly már visszajáró vendég a kórházakban

2024. január 20., szombat 18:21

A Kensington- és a Buckingham-palota szerda délután jelentette be, hogy Katalin hercegné és III. Károly műtétre szorul. A királyi család első számú tagjai ezáltal hetekig nem tudnak majd részt venni semmilyen hivatalos eseményen. A jövőbeli királyné egészségügyi problémáját ugyan homály fedi, ám a király a hagyománnyal szakítva hívta fel a figyelmet egy olyan panaszra, ami sok, vele egykorú férfit érinthet.

Nem kirívó, hogy a királyi család tagjainak egészségi állapotáról egy-egy közleményben számolnak be a paloták, mivel korábban II. Erzsébet és Fülöp herceg esetében is hasonló nyilatkozatokat tettek közzé. A néhai királynőnek például anno szürke hályog miatt kellett megműteni a szemét, míg férjének a szívét operálták meg. Az ugyanakkor még nem fordult elő, hogy a família két első számú tagjának egészségi állapotáról szinte egyszerre tájékoztassák a népet.

Szerda délután előbb a Kensington-palota osztott meg egy közleményt, miszerint Katalin hercegnén hasi műtétet hajtottak végre. Kifejtve, hogy 10-14 napig kórházban marad, majd az otthonában lábadozik, így nem valószínű, hogy húsvét előtt visszatérhet királyi teendőihez. Másfél órával később pedig a Buckingham-palota közölte, hogy III. Károly a jövő héten kórházba kerül, ahol prosztatamegnagyobbodással fogják kezelni, így egy rövid ideig ő sem tud megjelenni hivatalos eseményeken.  

A Daily Mail információi szerint ez idő alatt valószínűleg Kamilla királyné, Anna hercegnő és Zsófia hercegné – Eduárd herceg felesége – fogják helyettesíteni őket. Vilmos hercegnek kevésbé kötött időbeosztást készítenek, hogy Katalin hercegné felépülése alatt ő figyelhessen három gyermekükre, György hercegre, Sarolta hercegnőre és Lajos hercegre. Bár az egyelőre nem tiszta, hány programon kell Katalin hercegné és III. Károly helyett megjelenni valamelyiküknek, a lap értesülései szerint könnyen meglehet, hogy a jövőbeli királyné esetében 2-3 hónapos kényszerpihenőről van szó. Ennek értelmében a hercegné hat eseményen sem tudna részt venni, ami magában foglalja a BAFTA-díj-átadót és Szent Patrik napját – ezeken a rendezvényeken vélhetően nem a férje, Vilmos herceg fog megjelenni helyette. A pár egyébként a karácsonyi istentiszteleten mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt, ami szintén arra utal, hogy most a hercegné egészsége az első.

Katalin hercegné és III. Károly ugyanakkor korábban is küzdöttek egészségügyi gondokkal, sőt a király, szakítva a hagyományokkal, megosztotta a közzel, konkrétan milyen diagnózissal találta szemben magát. Az uralkodó lépését a szigetországban dicsérettel vették, rákellenes jótékonysági szervezetek mondtak köszönetet neki. Egyes források arról számoltak be, hogy III. Károly azért dönthetett így, mert szeretné, ha több férfi ismerne rá a prosztataproblémák tüneteire, és fordulna orvoshoz. Emellett úgy tudni, amiatt is elkötelezett ebben a témában, mivel egyik közeli barátja, Robin Page műsorvezető tavaly májusban halt meg 80 éves korában, miután 18 hónapig küzdött a prosztatarákkal.

Katalin hercegné gyerekkori műtéte

Először 2011-ben a Clarence-házban tartott egyik vacsorán készült képeken fedezték fel a szemfülesek, hogy Katalin hercegné fejének bal oldalán egy 7-8 centiméter hosszúságú sebhely található, ami azonnal elindította a találgatásokat azzal kapcsolatban, milyen műtét nyoma lehet. Később egy hivatalos közleményből derült ki, hogy a heg egy gyermekkori operációhoz köthető, ám annak körülményeit magánügyre hivatkozva nem fejtették ki. Egyes királyi források ugyan megerősítették, hogy egy komoly műtét volt, az ügyben megszólaló sebészek akkoriban azt állították, nem valószínű, hogy daganatos megbetegedésről lehetett szó, sokkal inkább egy anyajegy eltávolításáról. 

A hercegné terhességeit is egészségügyi gondok nehezítették meg, mivel mindhárom alkalommal súlyos reggeli rosszulléttel, hyperemesis gravidarummal, azaz terhességi vészes hányással küzdött. 2012-ben, amikor még György herceggel volt várandós, három napra kórházba került emiatt, ám Sarolta hercegnő és Lajos herceg kihordásakor a Kensington-palotában ápolták, nem pedig kórházban. A hyperemesis gravidarumban szenvedők naponta akár 30-szor is hányhatnak, ami kiszáradáshoz vezethet, ezáltal komoly kockázatnak kitéve mind az anyát, mind a csecsemőt, mivel a kismama szervezete nem képes az alapvető tápanyagok megtartására. Ahogy arról a hercegné még 2020-ban beszámolt, meditációval és mély légzéssel tudta kontrollálni a tüneteket.  

Nem rákos betegség

A jövőbeli királyné hasi műtétjéről ezzel szemben igen keveset lehet tudni, de nem valószínű, hogy rákos megbetegedéshez köthető. Ahogy az állapotával kapcsolatban egy orvos, dr. Martin Scurr megfogalmazta, napjainkban egyre ritkább, hogy akár két hetet is kórházban töltsön valaki lábadozás gyanánt, viszont az megnyugtató, hogy a hercegné operációja tervezett volt. Mint hozzátette, a korcsoportjába tartozó nők esetében viszonylag ritka, hogy hasi műtétnek vetik alá magukat. A leggyakoribb ok általában az epekő eltávolítása – de szóba jöhet még vakbélműtét, a petefészekciszták eltávolítása, méheltávolítás vagy a sérv műtéti kezelése. Az orvos állítása szerint ugyanakkor egy szinte bármilyen jellegű, általános hasi műtét után hetekig tart a gyógyulás.

A hercegnét az 1932-ben megnyitott, London Clinic nevezetű intézményben kezelik, ami évtizedek óta a királyi család, a vezető politikusok és a hírességek kórháza. Az intézményben gyógyult korábban Fülöp herceg hasi problémák, Margit hercegnő jóindulatú bőrelváltozás, Elizabeth Taylor hollywoodi színésznő az eséséből származó térdpanaszai és John F. Kennedy elnök az Addison-kórja miatt – illetve itt született a volt brit miniszterelnök, David Cameron. A klinikán van egy vezető rákközpont, amely a betegeket kemoterápiás, sugárterápiás és egyéb kezelésekkel látja el. Az épületben hét fő műtő és három további terem, valamint hat urológiai, nőgyógyászati, mellkassebészeti, ortopédiai és gerincműtéti sebészeti szakosztály található. A betegeknek saját portaszolgálatot tartanak fenn, illetve séf készíti az ételeket. Személyre szabott ételeket biztosítanak a páciensek számára, és az alapanyagokat is farmokról szerzik be. A főszakácsnak, Paul O’Briennek még 2021-ben ítéltek oda egy díjat a támogatásáért, amit a betegeknek nyújtott a koronavírus-járvány idején. 

Visszajáró vendég a kórházban

III. Károlynak már csak a korából adódóan is több egészségügyi problémája akad, mint Katalin hercegnének, azonban a 75 éves király a 90-es években és a 2000-es évek elején kvázi törzsvendég volt a kórházakban. 1981-ben például lovaspólózás közben egy eltévedt labda találta el a torkát, ami miatt tíz napra teljesen elvesztette a hangját, ám a baleset maradandó károsodással szerencsére nem járt. 1990-ben egy lovaspólómeccsen esett le a lováról, miután ellenfele mellett elvágtatva a pónija épp jobbra fordult, míg a király hátrafele szeretett volna lőni. Emiatt elvesztette az egyensúlyát, és a két ló közé zuhant, egyikük pedig megrúgta a karját. Ezt követően három napot töltött kórházban, de a sérülése nem gyógyult be rendesen, ezért három, fájdalommal töltött hónap után megműtötték. Egy csontot vettek ki a csípőjéből, hogy a törés köré helyezzék, majd egy fémlemezt csavarokkal rögzítsenek. Egy hét múlva engedték ki a kórházból, és egy éven belül vissza is tért a sporthoz. 

Később, 1998-ban Walesben esett le a lováról, aminek következtében eltört a bordája, ám a sérülés ellenére ragaszkodott hozzá, hogy néhány héttel később a nepáli és bhutáni látogatása részeként a Himalájába menjen túrázni. A sok lovaspólózás, túrázás és síelés eredményeként 1998-ban egy térdműtéten is át kellett esnie, hogy helyrehozzák a jobb térdében lévő sérült porcokat – pár évvel korábban ugyanezt az operációt hajtották végre a bal térdében. Három évre rá, 2001-ben egy jótékonysági meccsen dobta le őt a lova magáról, és mivel fejjel előre esett, eszméletét vesztette. Fennállt a veszélye, hogy lenyeli a nyelvét, mire odaérnek a mentők, akik végül hordágyon vitték el. A rendezvényen a jelenetet nagy riadalom követte, a résztvevők között volt Claudia Schiffer modell is, aki később bevallotta, azt hitték, hogy az akkor még herceg Károly meghalt. Kórházba szállították őt, ám a megrázkódtatáson kívül nem esett komolyabb baja.

Virsliujjaival viccelődött

A királynak 2001-ben két másik esetben is orvosi segítségre volt szüksége. Egy derbyshire-i rókavadászat során szintén ledobta őt a lova, ami miatt kimozdult a válla. Az csak a röntgenfelvétel alapján vált nyilvánvalóvá, hogy eltörte a lapockája vállcsúcsi nyúlványát, így napokig hevedert kellett viselnie. 2001 végén pedig kötéssel a bal szemén jelent meg egy hivatalos eseményen, mivel fűrészpor ment a szemébe, miután egy fáról ágat próbált lefűrészelni a gloucestershire-i birtokán. A por megsértette a szaruhártyáját, ám a kezelést követően meggyógyult. 2003-ban sérv miatt kellett megműteni, ami a highgrove-i birtokon végzett kerti munkák következtében alakult ki nála, és nagy fájdalmat okozott neki. Majd 2008-ban egy kisebb beavatkozással egy nem rákos daganatot távolítottak el az arcáról – ahogy 1996-ban Fülöp hercegről és 2003-ban II. Erzsébet királynőről is. 

Az elmúlt évben került főképp terítékre III. Károly két másik egészségügyi problémája is. Fia, Harry herceg az önéletrajzi könyvében számolt be arról, hogy édesapja krónikus nyak- és hátfájással küzd, amiért főleg a lovaspólózás során elszenvedett sérülések okolhatóak. Az orvosa figyelmeztette őt arra, hogy amennyiben nem hagy fel a sport versenyszerű űzésével, akár komolyabb gondjai származhatnak belőle. A király a tanácsnak eleget téve ezt követően már csak jótékonysági céllal pattant lóra. Hátfájására utalhat sétálás közbeni testtartása is, mivel gyakran a kezeit a háta mögött összekulcsolva közlekedik, ezt a módszert pedig a hátfájás enyhítésére szokták használni.

Hasonlóan nagy nyilvánosságot kaptak az utóbbi időszakban III. Károly magát ekéző megjegyzései a virsliujjaival kapcsolatban. Az ujjduzzadást egy évek óta fennálló probléma, a daktilitis nevű betegség okozza, ami az ujjak és lábujjak ízületeinek súlyos gyulladása, amely miatt azok felpuffadnak, és a gyulladás következtében virslire vagy kolbászra hasonlítanak. A súlyos daktilitis akár olyan merevvé is teheti az ujjakat, hogy már nem lehet ökölbe szorítani a kezet. Felpuffadt ujjairól már a király is többször beszélt, 2012-ben például Ausztráliában ő maga nevezte virsliujjaknak őket. Sőt, ahogy az a Charles III: The Coronation Year című dokumentumfilmben volt látható, az egyik, koronázást megelőző próbán, amikor Vilmos herceg éppen a koronázási öltözékét igyekezte begombolni, III. Károly így biztatta fiát:  

Ne aggódj, nincsen olyan virsliujjad, mint apádnak.

Az uralkodó soron következő műtétje ugyanakkor egy korrekciós eljárás lesz, amit vélhetően rövid gyógyulási idő fog követni. A prosztataproblémákkal kapcsolatos kiállása pedig sok férfi szemét nyithatja fel, és bátoríthatja őket arra, hogy látogassák meg az orvosukat. III. Károly az elmúlt években egyébként gyakran viccelődött teste hanyatlásával kapcsolatban. 2018-ban például Brisbane-ben azt mondta a várakozó tömegnek:

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én mostanában bizonyos időközönként kezdek szétesni.

(Borítókép: III. Károly a koronázási ceremónián 2023. május 6-án. Fotó: Mark Cuthbert / Getty Images Hungary)

Rovatok