Index Vakbarát Hírportál

III. Károly nem az első, aki rákkal küzd a királyi családban

2024. február 7., szerda 07:03

A brit uralkodón kívül több tagja is van, illetve volt a királyi családnak, akiknek rákos megbetegedéssel kellett szembenézniük. Legutóbb András herceg volt neje, Sára hercegné beszélt nyíltan a kórral vívott harcáról, ám rajtuk kívül akadnak mások is, akik efféle megpróbáltatásokon mentek keresztül.

III. Károly az előző héten tért haza a London Clinic kórházból, ahol prosztatamegnagyobbodás miatt várt rá kezelés, ám a vizsgálatok eredményeképp nem várt diagnózist kapott. A Buckingham-palota február 5-én jelentette be, hogy a királyt rákkal diagnosztizálták. Mint közölték, nem prosztatarákról van szó, és hamarosan megkezdik a betegség kezelését. Bár az uralkodó a papírmunkákat továbbra is el tudja majd látni az otthonából, a különböző eseményeken a királyi család más tagjai, köztük Kamilla királyné és Vilmos herceg helyettesítik majd őt.

A király állapotával kapcsolatos bejelentést megelőzően január végén érkezett hasonló hír, akkor András herceg volt felesége, Sára hercegné közölte, hogy rosszindulatú bőrrákkal diagnosztizálták, miután anyajegyeket távolítottak el a testéről. Egy évvel ezelőtt pedig rutinszűrésre ment, amikor daganatot találtak a mellében. Ezt követően egy műtéten is át kellett esnie, hogy eltávolítsák a rosszindulatú elváltozást, majd egy magánkórházban kezelték. A hercegnén és III. Károlyon kívül ugyanakkor megannyi személyt találni a királyi család történelmében, akik rákkal küzdöttek.

A Buckingham-palota szinte napra pontosan akkor jelentette be, hogy III. Károly rákos, amikor II. Erzsébet édesapja, a szintén rákban szenvedő VI. György meghalt 1952. február 6-án. A néhai király sokat cigarettázott, aminek hatására Buerger-kór (thromboangitis obliterans) alakult ki nála – ez a kis és középnagy artériák, illetve vénák elzáródását jelenti a dohányzás előidézte gyulladás következtében. 1949-ben az ausztráliai útját is el kellett halasztania, mivel elzáródott egy artériája, és az orvosok attól tartottak, le kell vágni a lábát. Az állapota később rosszabbodott, 1951-ben tüdőrákot diagnosztizáltak nála, miután a bal tüdejében rosszindulatú tumort találtak, így a fél tüdejét el kellett távolítani.

A király ereje fogyott, ezért lánya, II. Erzsébet egyre több feladatot vállalt át tőle. Bár orvosai nem repestek az ötlettől, de VI. György elkísérte őt az egyik londoni repülőtérre, ahonnan Ausztráliába utazott tovább. Néhány napra rá viszont a királyt a Sandrigham-házban lévő hálószobájában, álmában érte utol a halál koronaereinek trombózisa következtében. VI. György halálával pedig a trón első számú várományosa, II. Erzsébet lett az uralkodó.

Hosszú a sor

VI. György testvére, VII. Eduárd szintén erősen dohányzott, aminek következményeképp torokrák alakult ki nála. VII. Eduárd egészségi állapota az 1960-as években kezdett romlani, amikor aneurizma – az érfal gyengeségének hatására kialakuló, éren lévő kiboltosulás, amely ha kireped, vérzés – alakult ki nála. Ha például egy aortával történik ez, az életveszélyes állapotot eredményezhet – és retinaleválás miatt kezelték. Torokrákkal csak 1971-ben diagnosztizálták, aminek kialakulása nagyrészt a dohányzással volt összefüggésben. Egy évvel később már az ágyból sem tudott kikelni, annyira legyengült, míg végül 1972-ben párizsi otthonában hunyt el.

Szintén rákban szenvedett a 18–19. században IV. György király, aki igen kicsapongó életet élt, ami elhízással, illetve ezzel együtt köszvénnyel, érelmeszesedéssel és ödémával járt. Gyakran keserítették meg az életét a légszomj okozta rohamok, majdnem megvakult a szürke hályogtól, és hólyagfájdalmai voltak – az csak a halála után derült ki, hogy hólyagrákkal küzdött. Az 1830-as évekre vált nyilvánvalóvá, hogy haldoklik, addigra a súlya már elérte a 130 kilót, és az ödéma miatt nem kapott levegőt, így csak székben ülve tudott aludni. Végül 1830 nyarán hunyt el, és arra csak a boncolási adatokból derült fény, hogy halálát a gyomrában megrepedt ér okozta, illetve narancsméretű daganatot találtak a húgyhólyagján, a szíve megnagyobbodott és zsírba ágyazódott, szívbillentyűi pedig súlyosan elmeszesedtek.

Előbbieken kívül pedig Viktória királynő kilenc gyermeke közül ketten is daganatos megbetegedésben szenvedtek. Viktória hercegnőnél mellrákot diagnosztizáltak, míg Alfréd szász–coburg–gothai herceg torokrákban szenvedett. Továbbá a gyilkos kórral küzdött még a királyi család tagjai közül:

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok