Index Vakbarát Hírportál

Ezt üzeni a lábadozó Károly király húsvét alkalmából a világnak

2024. március 28., csütörtök 20:10

Egy ősi, királyi, nagycsütörtöki egyházi szertartáson játsszák le Károly király húsvéti üzenetét, amelyben várhatóan szimbolikusan utal majd az uralkodóházat sújtó betegségekre.

A király húsvéti üzenetében a szükség idején nélkülözhetetlen gondoskodás és a barátság fontosságát hangsúlyozza majd a worcesteri székesegyházban tartott nagycsütörtöki szertartáson – írja az Independent

Károly előre felvett húsvéti gondolatait – első nyilvános szavait, mióta Katalin hercegné felfedte, hogy kemoterápiás kezelés alatt áll – nagycsütörtökön a királyi, úgynevezett „Maundy” szertartáson közvetítik teljes terjedelmében. A „Royal Maundy” istentisztelet az egyik legfontosabb királyi esemény, az uralkodó, aki az Angliai Egyház feje is, különleges vert érméket ajándékoz a közösségi szolgálatukért elismert embereknek.

A király üzenete egy különleges, ősi szertartáson

A nagycsütörtöki szertartásokon világszerte Jézus utolsó vacsorájára emlékeznek; ekkor, nagypéntek előtt mosta meg alázatos cselekedetként tanítványai lábát. Ma már nem az uralkodók mossák meg a rászorulók lábát szimbolikusan, mint a középkorban, hanem 75 nő és 75 férfi egymásnak – a király korát jelképezve.

Ezt követően két pénztárcát adnak át neki, megtöltve az úgynevezett „Maundy-pénzzel”, a különleges vert érmékkel. 

A SZERTARTÁST 1662-BEN INDÍTOTTÁK ÚTJÁRA, AMIKOR II. KÁROLY KIRÁLY SAJÁT PÉNZÉRMÉKET ADOTT KI.

Károly a március közepén rögzített felvételen a Buckingham-palota egy 18. századi szobájában, az íróasztalánál ülve szerepel, egy tavaszi virágokkal teli vázával és mikrofonnal maga előtt. A lap arról ír, hogy a király a saját és a walesi hercegnő rákdiagnózisát követően személyes húsvéti üzenetében a baráti tettek fontosságát hangsúlyozza majd, „különösen a szükség idején”. 

Beszédében hangsúlyozza majd, hogy Jézus „példát mutatott arra, hogyan kell szolgálnunk és gondoskodnunk egymásról”, és hogy nemzetként „nagy szükségünk van azokra, akik kinyújtják felénk a baráti kezet, különösen a szükség idején, és nagy hasznát vesszük azoknak”.

Bár a lap információi szerint a király nem utal közvetlenül a saját és menye egészségi állapotára, szavai úgy értelmezhetők, mintha tükröznék a nemzet reakcióját az ő és Katalin hercegné rákbetegséggel kapcsolatos kihívásaira. 

A monarchiaellenesek is üzentek a beteg családtagoknak

Mint arról beszámoltunk, Katalin hercegné múlt pénteken egy érzelmes videoüzenetet tett közzé, amelyben elárulta, hogy megkezdte a „megelőző kemoterápiát”. III. Károly brit királynál pedig még februárban diagnosztizálták a rák egy formáját. 

A király a kezelés idejére visszalépett a nyilvános közfeladatoktól,

így Kamilla királyné helyettesíti őt a csütörtöki, ősi királyi, nagycsütörtöki szertartáson. 

A választott államfő mellett kampányoló Republic monarchiaellenes csoport már jelezte, hogy a királyné látogatása alkalmából egy kisebb aktivistakontingenssel tüntetnek majd Worcesterben. Politikai nézeteik ellenére a tagok a múlt héten a közösségi médiában közölték:

Nagy sajnálattal értesültünk Katalin rákdiagnózisáról, és mielőbbi gyógyulást kívánunk neki

– írták. 

(Borítókép: III. Károly brit király megjelenik a 2024. március 28-án, csütörtökön a worcesteri székesegyházban tartandó királyi úrvacsorai istentiszteletre szánt hangüzenetének felvételén. Fotó: BBC / Sky / ITV News / Handout / Reuters)

Rovatok