Index Vakbarát Hírportál

Újabb lesújtó hír a brit királyi családból: Katalin hercegnénél rákot diagnosztizáltak

2024. március 22., péntek 19:11 | aznap frissítve

Daganatot diagnosztizáltak Katalin walesi hercegnénél, már meg is kezdődött a kemoterápiás kezelése – közölte pénteken videóüzenetében Vilmos herceg felesége. Január közepén hasi műtétet hajtottak végre a hercegnén, az első vizsgálatok nem állapítottak meg rákot, de az operáció után kiderült, hogy mégis arról van szó. A Kensington-palota is kiadott egy rövid közleményt, amiben leírták, hogy a daganat típusát nem hozzák nyilvánosságra.

Katalin hercegné péntek este megjelent – de már szerdán felvett – videójában Windsorban egy padon ülve, csíkos pulóverben beszélt „sokkoló diagnózisáról”. A felvételen megemlítette, hogy már február végén „megelőző kemoterápiás kezelést kapott”, pozitívan tekint a gyógyulására, „jól érzi magát és napról napra erősebb”.

Januárban volt egy hasi műtétem Londonban, ami előtt azt mondták az orvosok, hogy nincs daganatra utaló jel. Későbbi vizsgálatok megállapították a rákot. Az orvosi csapatom azt javasolta, hogy vessem alá magam egy megelőző kemoterápiás kezelésnek, ennek most az elején tartok. Vilmossal mindent megteszünk, hogy a családunk védelme érdekében megőrizzük privát szféránkat. Bízunk benne, hogy mindenki megérti, térre és időre van szükségünk, amíg tart a kezelés. A munkámat mindig nagyon élveztem, várom, hogy visszatérjek, amint tudok. Addig viszont csakis a felépülésre koncentrálok

– fogalmazott Kate Middleton, aki hozzátette: együttérez mindenkivel, aki hasonló betegséggel küzd, de senki se veszítse el a reményt, senki sincs egyedül.

Időbe telt, mire felépültem annyira, hogy el tudtuk kezdeni a kemoterápiás kezelést. De a legfontosabb, hogy ahhoz is idő kellett, hogy a gyermekeink számára elmagyarázzuk, min megyek most keresztül, és biztosítsuk őket róla, hogy minden rendben lesz. Az, hogy Vilmos itt van mellettem, vigaszt és megnyugvást jelent számomra. Ahogy a felém áradó szeretet, támogatás és kedvesség is. Sokat jelent mindkettőnknek. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Katalin hercegné már év végén eltűnt a nyilvánosság elől, majd január közepén annyit közölt a Kensington-palota, hogy sikeres hasüregi műtétet hajtottak végre a trónörökös Vilmos herceg 42 éves feleségén. Az operáció előtt elvégzett vizsgálatok azt mutatták, nincs nyoma daganatnak, ám a beavatkozás után kiderült, mégis rákról van szó. A CNN információi szerint Vilmos és Katalin úgy tervezte, hogy csak húsvét után hozza nyilvánosságra a diagnózist.

Katalin hercegnét karácsonykor kapták lencsevégre egy családi séta alkalmával, azóta minden nyilvános szereplését lemondva élt, a sajtóban, valamint a közösségi médiában is találgatások indultak, hogy mi lehet vele. Múlt hétvégén mutatkozott újra a nyilvánosság előtt, amikor Vilmos herceggel egy piacnál fotózta le őket az egyik brit bulvárlap. A trónörökössel három gyermekük van, George, Charlotte és Louis.

Az elmúlt időszakban nem ez az első lesújtó hír a brit királyi családból: február elején rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál. Nem prosztatarákról van szó, de a közelmúltban prosztatamegnagyobbodás miatt végzett kezelése közben fedezték fel – írja a BBC. A rák típusát nem hozták nyilvánosságra, de a palota közleménye szerint a király megkezdte a „rendszeres kezeléseket”. A betegség nyilvánosságra hozatalát követően a király visszalépett minden nyilvános feladatától, amíg tart a kezelés. Ezeket a családtagok, például Kamilla királyné és Vilmos herceg látják el a gyógyulásáig. A brit királyi család több tagja küzdött daganatos betegséggel, róluk itt írtunk.

Az egész ország szereti és támogatja Katalin hercegnét

A diagnózis bejelentése után Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke közleményt adott ki, amiben támogatásáról biztosította a királyi családot. 

Katalin hercegnét az egész ország szereti és támogatja. Lenyűgöző bátorságára utal, hogy közzétette diagnózisát. Az elmúlt hetekben intenzív vizsgálatoknak vetették alá, miközben a média különböző szegmenseiben és a közösségi médiában igazságtalanul bántak vele. Ahogy mindenki másnak, úgy neki is szüksége van a magánélete tiszteletben tartására, hogy a kezelésre koncentrálhasson és családjával lehessen. Az ország nevében teljes és gyors felépülést kívánok, és várom, hogy újra munkába állhasson, amikor készen áll rá!

Együttérzéséről biztosította Katalin hercegnét Sadiq Khan, London főpolgármestere is. A városvezető azt írta közösségi oldalán: a londoniak nevében gyors felépülést kíván. Sadiq Khan bízik benne, hogy Katalin hercegné bátorsága segíthet felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

III. Károly Király: Büszke vagyok Katalinra

A Buckingham-palota is kiadott egy rövid közleményt, amiben III. Károly királyt idézik, aki „nagyon büszke Katalin walesi hercegnére, hogy nyilvánosságra hozta diagnózisát”. A szűkszavú kommünikében a februárban szintén rákkal diagnosztizált uralkodó leszögezte, hogy közeli kapcsolatban lesz menyével. 

III. Károly és Kamilla királyné is „támogatásáról biztosította az egész családot ezekben a nehéz időkben” – olvasható a Buckingham-palota közleményében.

Harry herceg és felesége, Meghan Markle közös közleményt adott ki, órákkal a diagnózis bejelentését követően. Jó egészséget és mielőbbi gyógyulást kívántak Kate Middletonnak, és reménykednek benne, hogy mindezt békében és háborítatlanul teheti.

Ezért nem volt ott Vilmos herceg a keresztapjáról szóló megemlékezésen

A brit sajtó egybehangzóan arról ír, hogy Vilmos herceg felesége diagnózisa miatt nem volt ott a keresztapja, II. Konstantin görög királyról – aki tavaly januárban hunyt el, évtizedekkel azután, hogy egy katonai puccsal megfosztották trónjától – tartott megemlékezésen február 27-én. Akkoriban a Kensington-palota csak annyit közölt, hogy személyes okokból nem tud ott lenni a Windsori kastélyban található Szent György kápolnában. III. Károly sem volt ott, őt – ahogy fentebb írtuk – február elején diagnosztizálták daganattal.

Vilmos szoros kapcsolatot ápolt a görög uralkodói családdal, akiktől utólag elnézést kért, hogy nem tudott ott lenni a keresztapjára való megemlékezésen. Vilmos herceg  a Jelenések könyvéből (21:1–7) olvasott volna fel, amit temetéseken és megemlékezéseken gyakran idéznek. Vilmos helyett II. Konstantin idősebb fia, Pavlosz herceg olvasott fel a Bibliából. 

(Borítókép: Kate Middleton walesi hercegnő 2022. szeptember 19-én Londonban, Angliában. Fotó: Tom Jenkins / WPA Pool / Getty Images)

Rovatok