Index Vakbarát Hírportál

Váratlant húzhatnak a törökök

2014. január 30., csütörtök 12:12

Türelmesen várja a jegybanki kamatemelés hatását, azaz a líra árfolyamának normalizálódását, de a következő hetekben szokatlan gazdasági csomaggal állhat elő a török kormány – nyilatkozta Tayyip Erdogan, török kormányfő, írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva.

Törökország a héten iszonyatosan agresszív, több, mint négy százalékos kamatemeléssel ismerte el, hogy tényleg vesztésre áll a befektetőkkel vívott árfolyamháborújában. Erdogan szerint most várják a kamatemelés hatásait. A Yeni Safak lapnak nyilatkozva a török kormányfő elmondta, iráni látogatásából visszatérve a következő napokban vagy hetekben szokatlan gazdasági csomagot jelenthetnek be. A kormány dolgozik a "B vagy C terven". Erdogan szerint szokatlan lépést szeretnének, globálisan is ez a gyakorlat, tette hozzá. Részleteket a készülő tervekről nem mondott.

Erdogan nyilatkozata után egy kormányzati tag még elmondta a Reutersnek, nem terveznek tőkekorlátozást, és ez nincs is napirenden. Nem véletlen, hogy a tőkekorlátozásokról nyilatkoznak, hiszen a török jegybank előtt álló opciók közül a kamatemelés mellett ez az egyik lehetőség, aminek ugyan igen erős árnyoldalai is volnának.

A török jegybank sokáig ellenállt a piaci nyomásnak, a líra intenzív gyengülésére azonban mégis lépniük kellett. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a török kormány sem hagyta szó nélkül a piaci folyamatokat. Erdogan "kamatlobbiról" beszélt, szerinte a spekulánsok ügyködését látjuk, a kamatemelés pedig aláásná a növekedést. A török kormány már csak azért is szerette volna elkerülni a kamatemelést, mivel hamarosan választások lesznek Törökországban.

Arról, hogy miért gyengül most a forint és, hogy honnan indult ki a felfordulás itt és itt olvashat.

Rovatok