Index Vakbarát Hírportál

És akkor mostantól nincs baj a profittal

Ez történt a gazdaságban, az év 7. hetében.

2015. február 15., vasárnap 12:33

Új korszakot nyitna a kormány a bankokkal való kapcsolatában, most, hogy bevásárolt ő is, már nem szeretné büntetőadókkal terhelni az ágazatot, nem bántják a profitokat sem. Orbánék a gázárral taktikáznak, Görögország továbbra sem jut egyről a kettőre az EU-val. Új kiskerlánc jön Magyarországra, lefülelték a vecsési illegális cigarettagyárat. Mészáros megint jó üzletbe vágott.

Már megint bankot vesz a kormány, a hét egyik fontos híre volt: az Erste 15 százaléka lesz az államé. Hogy az adónkból pontosan mennyit költenek a vásárlásra, később derül ki, Varga Mihály szerint 10-20 milliárd közötti összeg nem lenne sok érte.

A kormány egy ideje szívesen csemegézik a legyengült szereplők között, pénteken aláírták a Budapest Bank adásvételi szerződését is, 700 millió dollárt, vagyis 214 milliárd forintot fizethetünk érte. A kormány éhségét nem csillapítja, hogy a korábban áhított 50 százalékos hazai tulajdon már összejött, és nem szegi a kedvét az sem, hogy idő közben egy részben állami bankot már sikerült is bedönteni.

Új korszakot hirdettek

Pedig érdemes vigyázni: a rossz menedzsment, vagy egy váratlan piaci fejlemény a legerősebb bankot is a szakadék szélére sodorhatja, és ha nem egy külföldi nagybank, hanem a magyar állam a tulajdonos, a játék az adófizetők zsebére megy.

Az Erste-vásárlással együtt a kormány új kiegyezést is hirdetett. Egyebek mellett olyanokat ígértek, hogy:

Mivel a hazai bankvezetők egyrészt találkoztak már hasonló fogadalmakkal az elmúlt években, másrészt láttak már rendkívüli helyzeteket is, inkább óvatos optimizmussal, mint kitörő örömmel fogadták a kormány ígéreteit.

Hétfőn bejelentették azt is, hogy jövőre 60 milliárd forinttal kevesebbet szednek be a bankoktól, és a későbbi években is lesz még csökkenés. Persze most, hogy több az állami tulajdon a bankszektorban, az adó egy részét úgyis csak egyik zsebből raknánk a másikba.

Eladni, elhúzni, abbahagyni

“A MET Magyarország átveszi a GDF Suez hazai szabadpiaci földgáz portfóliójának egy részét. A GDF Suez csoport jövőbeli, Magyarországra vonatkozó elképzeléseit figyelembe véve, ez tűnik a legésszerűbb megoldásnak” - fogalmazta meg közleményül a francia cég, hogy mik is a magyarországi elképzeléseik.

A Dunamenti erőművet már tavaly eladták a MET-nek, jelenleg még a lakosságnak adnak el gázt. Nagy perspektívák viszont itt sincsenek, ezt a piacot ugyanis a hamarosan induló állami közműholding is kinézte magának, ők az államosított Főgáz bázisán indulnak hódító körútra, költségvetésből kapott milliárdokkal kipárnázva.

Eközben érdekes fejlemény, hogy a német RWE, miután a Főgázból már kiszálltak, azt mondta, hogy lehet, hogy mégsem hagynák ott teljesen a magyar gázpiacot, kereskedőként folytathatják.

A fogyasztókat persze kevésbé érdekli, hogy honnan jön az áram, a fűtés, üzemanyag, fontosabb, hogy mennyiért.
 

Az energia ára pedig nagyrészt Magyarországtól független tényezőkön múlik. A korábbi, két évtizedre kötött hosszú távú gázszerződés idén nyáron lejár, Orbán Viktorék pedig most alighanem abban bíznak, hogy Putyinéktól nagy kedvezményeket kaphatunk, nagyobbat, mint amekkora veszteséget majd az jelent, hogy az oroszokkal való alkudozásban egy sor egyéb dolgot beáldozunk.

Mivel az orosz tárgyalások és az ott kötött alkuk részleteiről a nyilvánosság aligha fog bármit is megtudni, mérleg is nehezen vonható. Az mindenesetre látszik: piaci logika mentén kevés dolog szól most egy újabb, nagy mennyiségre szóló hosszú távú szerződés megkötése mellett.

Mi lesz a görögökkel?

Görögország továbbra is csak sebződik az eurózónában: miközben az ország új vezetése arra játszik, hogy úgysem hagyják majd őket becsődölni, és engedékenyek lesznek velük Brüsszelben, addig az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei is hajthatatlanok.

Az egyik fő vitapont az Athént segítő, 240 milliárd eurós pénzügyi program folytatása, miután annak eredetileg rögzített futamideje hamarosan lejár. Ciprasz korábban közölte, hogy nem kívánják meghosszabbítani a programot, viszont a kormány saját reformtervet készít. Az uniós partnerek szerint az új görög kormánynak tartania kell magát azokhoz a megállapodásokhoz, amelyeket elődei kötöttek.

Mint ilyenkor rendesen, most is megjelentek azok a vélemények, amelyek szerint Görögországnak mennie kell az euróövezetből, legutóbb Alan Greenspan beszélt erről.

A FED volt elnöke szerint a további tagság sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja.

Nagyot nőttünk tavaly

A jó időjárás és az ipar szépen megdobta a választási év miatt egyébként is megpörgetett tavalyi évet, 3,5 százalékos lett az éves GDP növekedés, ez az európai mezőnyben is szép eredmény. Más kérdés, hogy az idei és a következő évben a lendület már nem tart ki.

 

A héten az OTP nagyot erősödött, ahogyan a Richtert leszámítva a többi nagy is, a BUX 18 083 ponton zárt a múlt heti 17 339 után.

  2015. 6. heti záró  7. heti záró
BUX 17 339 18 083
OTP 3 920 4370
Mol 11 730 11 900
Richter 3 825 3 822
Magyar Telekom 364 372

Hírek a hétről

  1. Módosít az ekáer szabályain a kormány, a fontos határidő eltolódik, de sok változtatás még ismeretlen.
  2. Eddig ölték egymást, most a Jófogás megveszi az OLX-et.
  3. A kikötői boltok is nyitva tarthatnak majd vasárnap, és még pár helyen puhítják a szabályokat.
  4. Úgy tűnik, hogy vádemelés lesz az agrártámogatás-mutyiban, a NAV 84 gyanúsítottat hallgatott ki.
  5. Már keresi az üzletvezetőket és üzletvezető-helyetteseket a Pepco kiskereskedelmi lánc, ami Magyarországon terjeszkedne tovább a régióban.
  6. Európa legnagyobb illegális cigarettagyára működött Vecsésen.
  7. A HSBC elismerte: maga tanácsolta ügyfeleinek, hogyan kerüljék el az adót. 
  8. Konferenciát tartottak a szegénységről.
  9. Drágulni fog a kávé az automatákban.
  10.  Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester éppen akkor szállt be a sertésbizniszbe, amikor a kormány engedélyt kért az Uniótól, hogy kétszeresére emelhesse az anyakocák után fizetett állami támogatást.
  11. Összegyűjtöttük egy ábrára az összes magyar anyakocát.

Rovatok