Index Vakbarát Hírportál

600 embert vert át a kettős állampolgársággal

2015. december 8., kedd 10:33

Most emeltek vádat egy újabb magyar ember ellen, aki 2013-tól legalább 594 embert verhetett át a kettős állampolgársággal az MTI szerint. Egyszerű csaló volt, azt ígérte nekik, hogy hivatalos befolyását latba vetve elintézi nekik hamis papírokkal az állampolgárságot. A rendszer annyira elterjedt volt, hogy ezt a megoldást sokan el is hitték neki, a témáról, és az iparágra rátelepült pitibb csalókról bővebben itt és itt írtunk. Bár Semjén Zsolt szerint mindezt csak külföldi titkosszolgálatokkal összehangolt hazaárulásból írtuk, csak Szabolcsban 2014-ben száz olyan eljárást indítottak, ahol hivatalos személyek pénzért segítettek hamis papírokkal állampolgársághoz jutni, idén legalább hatvanat. 

Híresebb eset volt, amikor egy szekszárdi csaló hivatalnoknőt az esküvőjéről vittek el a rendőrök vagy, hogy csak Dombrádról nyolc embert kellett elvinni hasonló biznisz miatt. De Szerbiában például mostanában is 6 ezer euró körül lehet a magyar állampolgárság. A rendőrségnek cikkeink után külön nyomozócsoportot kellett felállítania az ipari mennyiségű csalás megfékezésére. 

RTV - Napjaink: Honosítási visszaélések Szerbiában

A most elkapott férfiegyszerűbb csaló volt és töredékáron is kínálta a befolyásának ígéretét. Ezer euróért egy darabig adogatott a kérelmezőknek hivatalosnak tűnő, de hamis önkormányzati papírokat.  Pontosan 185 esetben, a többieknél már ezzel se vesződött. A kérelmező ukrán papírokkal ellátott embereket két velük kapcsolatban lévő kárpátaljai állampolgárság-dílertől kapták. Az Index információszerint Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, az egykori monoki polgármester volt a csaló. 

A férfi, illetve az élettársa és annak fia összesen 648 ezer eurót (több mint 200 millió forintot) vettek át az ukrán közvetítőktől a kettős állampolgárság elintézésére, azonban állításuk szerint a tényleges ügyintézés érdekében semmit nem tettek. A pénzt elköltötték, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének. A férfit idén  szeptember 9-én kapták el.  

A férfit, élettársát és annak gyermekét vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a két ukrajnai közvetítőt pedig befolyás vásárlásának bűntettével vádolja az ügyészség.

 A rendőrök úgy kapták el, hogy az ukrán ügyfelek magánnyomozót fogadtak, és ekkor derült ki, hogy a magyar kispárt vezére, az egykori monoki polgármester rengeteg embert csapott be, és összesen legalább 200-250 millió forintnak megfelelő eurót tett el az ígért szolgálataiért.

Erre több ukrán állampolgár is a rendőrséghez fordult, négyen tanúvallomást is tettek.

Szepessy Zsolt

Szepessy Összefogás pártja a 2014-es választáson 298,5 milliós állami támogatást kapott az induláshoz, költekezésük miatt itt is büntetőeljárás indult a számvitel rend megsértésének gyanúja miatt.

2010-ben is jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott ellene nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Akkor azért, mert Szepessy a személygépkocsijára vonatkozó lízingszerződésben foglaltaknak nem tett eleget, nem fizette a részleteket, ezért a cég szerződést bontott vele. Szepessy azonban a felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza a járművet.

Rovatok