Index Vakbarát Hírportál

A belügy is vizsgálja az offshore-botrány magyar szálait

2016. április 13., szerda 10:16

A NAV után a Belügyminisztériumon belül is munkacsoportot hoztak létre az offshore-botrány magyar szálainak felgöngyölítésére.

Az új osztály feladata az lesz, hogy koordinálja az egyes belügyi szerveknél az offshore-botrány kivizsgálására létrejött nyomozócsoportok tevékenységét, illetve kapcsolatot tartson a többi minisztériumban az ügyön dolgozókkal - közölte a minisztérium az MTI-vel.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy külön nyomozócsoportokat hoznak létre a rendőrségen és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy megvizsgálják a Panama-iratok kiszivárogtatása nyomán felszínre került offshore-ügyek magyar vonatkozásait, és a végére járjanak, hogy történt-e Magyarországon adóeltitkolás a nemzetközi botrányban érintett panamai ügyvédi iroda segítségével. 

A német Süddeutsche Zeitung birtokába került, és az ICIJ nemzetközi tényfeltáró újságírói konzorcium által ismertetett iratok az offshore-cégek létrehozására szakosodott panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda belső működését mutatják be. Az iratokból kiderült, hogy számos nemzetközi politikus, sportoló, médiasztár és vagyonos vállalkozó alapított offshore-cégeket, vélhetően adóelkerülés és vagyonuk eltitkolása céljából. 

A botránynak eddig két magyar érintettje volt: Boldvai László MSZP-s politikus, aki az ügy miatt felfüggesztette párttagságát, valamint a Magyar Fejlesztési Bank volt elnöke, Erős János.

A NAV a nyomozás állását firtató kérdéseinkre a napokban azt közölte, hogy "konkrét üggyel kapcsolatban az adótitok védelmében nem kívánunk semmilyen információt nyilvánosságra hozni.”

Rovatok