Index Vakbarát Hírportál

Újabb tízmilliárd a botrányos kereskedőházaknak

2016. április 14., csütörtök 09:13

Tízmilliárd forintért nyit nagyjából 50 új kihelyezett szervezetet, a külügy a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében. Az idei 42. Közbeszerzési Értesítőből derül ki, hogy új lendület kell a keleti és a déli nyitásoknak, pontosabban "az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a jelenlegi világgazdasági, geopolitikai folyamatok kiemelt jelenlétet indokolnak egyes relációkban".

A Magyar Nemzeti Kereskedőház egyelőre leginkább onnét lehet ismert, hogy rajtuk keresztül adott a külügy milliárdokat a Quaestornak, hogy aztán azt az utolsó pillanatban kimentse, és így nem kellett abból is kártalanítani a károsultakat. Vagy például a moszkvai kereskedőházukat a tavaly letartóztatott majd kiengedett Kiss Szilárddal és Tarsoly Csabával közösen gründolták.

Illetve itt talált 1,35 milliót fizető munkát Kun "Kunci" Gábor, Szijjártó Dunakesziből ismerős, csak érettségivel bíró csapattársa, aki szép karrierrel lett gyorsan asszisztensből vezérhelyettes az MNKH-nál. De az is kiderült, hogy ötször annyi veszteséget csinált az MNKH, mint amennyi forgalmat, sajnos igen sokat költöttek bérre és szakértőkre.

Most lesz majd rengeteg új irodánk, Albániában, Kambodzsában vagy Chilében is lesznek kihelyezett alkalmazottai a külügynek, akik helybeli tudásukkal fogják a célok szerint rengeteg exporthoz segíteni a magyar kis- és középvállalkozásokat.  Arról viszont még nem mutatott be semmilyen hatástanulmányt a külügy, hogy mi alapján választják ki ezeket az irodahelyszíneket, mekkora megtérülést várnak tőlük vagy hogy általában az egészt kereskedőházazósditól milyen mérhető célokat vártak el, amikor kitalálták.

Rovatok