Index Vakbarát Hírportál

A kormány engedné kifolyni a pénzt a Buda-Cashből

2016. november 17., csütörtök 07:17 | aznap frissítve

Szertefolyik a pénz a csaló buda-cashes főnökök vagyonából, mivel a kormány másfél éve nem akarja megcsinálni azt rendeletet, hogy mi a feladatuk a fellelhető vagyon őrzésére rendelt gondnokoknak, írja a HVG. 

A Quaestor-ügyhoz hasonlóan eleve fura volt a Buda-Cashnél is, hogy miért csak a pár tulajdonos lett fővádlott, miért nem vizsgálják mások felelősségét is. Hiszen egy országos csalóhálózatot és egy bankcsoportot irányítani 40 embernek is szép feladat lenne. Vagy hogy miért csak az elmúlt 9 évet vizsgálják, amikor egyes hírek szerint 1997 óta mehetett a csalás, mielőtt több simán megúszott jegybanki és felügyeleti vizsgálat után feladták volna magukat a Buda-Cash Brókerház vezetői 2015 tavaszán. 

Mindenesetre a legfőbb vezetők és tulajdonosok, Pintér Zoltán, Tölgyesi Péter, Varga Péter és Gyarmati János kezében még igen jelentős vagyon, például több tucat vállalatot magában foglaló cégbirodalom áll. Miközben pedig a károsultak vagyonát jó időre zár alá vette az állam, Pintér például úgy tűnik, hogy  nyugodtan árulhatta a budai villáját.

A lap úgy tudja ugyanis, hogy hiába hozott nagy dérrel-dúrral egy törvényt a kormány, hogy azzal majd biztonságba helyezik a megmaradt brókervagyont bizonyos zárgondnokok ellenőrzésével, ez elég hatástalan maradt. Ennek az oka, hogy másfél éve nem csinálták meg azt a rendeletet, ami megmondaná, hogy ezek a zárgondnokok mit csinálhatnak, mi a feladatkörük. Néhány zárgondnokot ki is neveztek egyes ingatlanok vagy értékpapírok védelmében, de a lap szerint például amikor a gyanúsítottak  cégeihez akartak volna zárgondnokot küldeni, azt ezért a tulajdonosok hamar sikeresen megfellebbezték.

A céghálójuk pedig elég összetett, jó eséllyel van közük Mészáros Lőrincékhez is, a Népszabadságot taccsra vágó, különösen rossz hírű Opimus Zrt.-n keresztül, aminél egyébként Pintér volt sokáig az egyik fő részvényes, és most se vonultak ki még teljesen. De offshore cégek is bőven feltűnnek a környékükön, ahogy az külön is érdekes, hogy hogyan került át jelentős érték a felszámolás alatt lévő Buda-Cash-ből Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérékéhez.   

Rovatok