Index Vakbarát Hírportál

Hozzányúl a költségvetéshez a kormány

2021. március 30., kedd 15:55 | aznap frissítve

Arra már a Népszava hívja fel a figyelmet, hogy A kormányzat két hónap alatt 540 milliárd forintos államháztartási hiányt hozott össze úgy, hogy a bevételi oldalon 10 százalékos növekedést realizáltak 2020 január-februárjához képest – írta a Népszava. 

Vagyis az év első két hónapjában összejött az egész évre betervezett deficit harmada.

Az már korábban kiderült – a Pénzügyminisztérium (PM) hivatalos közlése nyomán –, hogy a koronavírus világjárvány a 2021. évi költségvetés karakterét erőteljesen megváltoztatja:

a védekezés és a reálgazdaság erősítése játssza a főszerepet idén. 

A Járvány Elleni Védekezési Alapból teljesített 1027 milliárd forintos kiadás biztosította például az egészségügyi célú eszközbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, ötszázezer forintos juttatását is – írtuk meg korábban, és volt egy Varga Mihály-interjúnk is a témában.

Sőt, a Magyar Nemzetnek a PM államháztartásért felelős államtitkára azt mondta, hogy a szükséges gazdasági intézkedések a 2022. évi reálgazdasági és költségvetési folyamatokat is biztosan meghatározzák. 

Mint ismert, az államháztartás, önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját. Január-februárban a központi költségvetés 505,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 47,6 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 13,4 milliárd forintos többletet könyveltek el. 

Az első kéthavi, viszonylag magas hiányt három egyedi tétel növelte:

A lap megkérdezte a PM-et, hogy hogyan tervezi megoldani a kialakult helyzetet, azonban a minisztérium csak a magyar nemzetes interjút ajánlotta figyelmükbe konkrét válaszok helyett. Annyit azért mégis elmondtak, hogy a kormány növelni fogja a gazdasággal kapcsolatos kiadásokat, ami a hiány növelésével jár.

A cikkben felhívják a figyelmet rá, hogy  az Államadósság Kezelő Központ a 2021-es költségvetés finanszírozási tervében 3332 milliárdos hiánnyal számolt, szemben az országgyűlés által elfogadott 1491 milliárddal. 

Az viszont meglepő, hogy a kormány a költségvetés módosítását a parlament bevonásával ejti meg, s ezzel helyreállítja a törvényességet.

Az Index beszámolt róla, hogy tavaly 5548 milliárd forintos lett az államháztartási hiány, úgy, hogy a költségvetési törvény 367 milliárdot engedélyezett. Tavaly a deficit mintegy 40 százaléka egyébként az év utolsó hónapjában jelentkezett, tehát nem lehet kijelenteni, hogy a hiány elszállásában kizárólag a koronavírus-járvány volt a „ludas”, inkább arról van szó, hogy a kormány a saját céljaira használta fel a szükséghelyzetből fakadó „homályos” törvényi felhatalmazást.

A napilap prognózisa szerint a 4,8 százalékos gazdasági növekedésre idei költségvetés összejöhet, de a 3 százalékos, 1491 milliárdos hitel nem. 

Rovatok