Index Vakbarát Hírportál

Csúcson a magyar tőzsde, és hasít a forint is

2021. június 6., vasárnap 19:10

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, tavaly nyár óta nem volt ilyen erős a forint, betiltották az egyszer használatos műanyagokat, az építőiparban elszálltak az árak, itthon is büntetnék a prostituálthoz járást és láthatáron a tartásdíjról szóló jogszabályok szigorítása is – ezek a hírek dominálták a hetet.

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

A tilalomra számított az ágazat, váratlanul senkit sem ér, de azt még nem látni, mennyi idő, amíg végleg kikopnak a meglévő készletek ezekből az eszközökből

mondta az Index érdeklődésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Bánják majd a multik, ha gyengébb minőségű árut akarnak ránk sózni

A kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény 2022. május 28-án lép hatályba. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat majd a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multinacionális cég. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének 5 százalékát érheti el. A vállalatok akkor számíthatnak büntetésre, ha egy árut egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy márkanevében, küllemében megegyezik egy másutt forgalmazott termékkel, összetételük vagy más jellemzőik azonban jelentősen eltérnek.

Itthon is megbüntetnék, aki prostituálthoz jár

Egy friss kutatás szerint a magyar férfiak jellemzően negyven- és hatvanéves koruk között veszik igénybe a prostituáltak szolgáltatásait. A magyar női jogvédő szervezetek azért kampányolnak, hogy vegyük észre: a prostituáltak jelentős része emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás, azaz bűncselekmény áldozata.

Eddig csak futott a tartásdíj után? Hamarosan megpihenhet!

Már a kanyarban van a Novák Katalin jegyezte törvényjavaslat, amely a tervek szerint sok szempontból megkönnyítené a tartásdíj után futó szülők életét. Nagyriportjában az Index az eddigi áldatlan állapotokat járta körül, beleértve az egyszülős családok méltatlan anyagi helyzetét és az új rendszer működését.

Megvan az elvi megállapodás: Szijjártó Péter még 15 évet és rugalmas árképzést kér a Gazpromtól

Elvi egyezség jött létre arról, hogy októbertől életbe léphet az új, hosszú távú magyar–orosz gázvásárlási megállapodás – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A szándékunk az, hogy 15 esztendőre szóljon az új megállapodás, rugalmas árképzéssel

– mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás hosszú távon biztosítja a földgázellátás biztonságát. Ami az árat illeti, még hátravannak a tárgyalások.

Építőipar

Egy kőműves hatszázezer alatt már nem megy el dolgozni

Sok esetben ma már többe kerül a szakember, mint az anyag, az árakban már a munkadíj a meghatározó – mondta az Indexnek adott interjúban Tarsoly József, a Wienerberger Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Az építőanyag-gyártó cég vezetője szerint a képzésre nagy szükség van, hiszen volt olyan év, amikor egyetlen ács végzett Pest megyében. A kedvezményes áfáról azt mondta, hogy a gyors váltások nem olyan jók az építőiparnak, és szerinte érdemes lenne jobban átgondolni a kormányzati döntéseknél a kapacitásokat is.

Ha halogatta a tetőcserét, akkor idén már nem ússza meg olcsón

Aki mostanában vágott bele építkezésbe vagy felújításba, az brutális drágulásokkal szembesülhetett. A megugró építőanyagárak közül is kiemelkedik a faanyagok drágulása. Ez pedig rengeteg családot érint, hiszen a lakásfelújítások piacát alaposan megtolta a kormány 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatása, sokan vágtak bele tetőcserébe – amihez fa is kell. Hiába drágult eddig duplájára a faanyag idén, szakértők, fatelep-tulajdonosok szerint ez még nem a vége.

Gyógyszeripar

Kínai vakcina: egyre többekről derül ki, hogy nincs antitestjük

Igen valószínűnek tűnik, hogy amire a WHO munkacsoportja utalt, valóra vált. Egyre növekszik azok száma, akiknek negatív lett az antitestszinttesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után, zömük hatvan év feletti. A póruljártak Facebook-csoportjának tagsága már ezerötszáz felett jár. Orbán Viktornak is írtak több egészségügyi hatóság mellett, várják a megoldást. Számos ismert kutató is beállt mögéjük, kettőt közülük az Index is megszólaltatott.

Erről a daganatról alig tudunk valamit

A melanoma, a bőrdaganatok legsúlyosabb típusa agresszív rákos megbetegedés, amely ma már a fiatal nők és férfiak egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Világszerte, így Magyarországon is egyre többeket érint a rosszindulatú bőrdaganat, itthon évente háromezer új esetet diagnosztizálnak. Többek között ezért is született hiánypótló kutatás közel 140 melanomás beteg bevonásával a Szegedi Tudományegyetemen.

Forint és tőzsde

Tavaly augusztusban volt utoljára ilyen erős a forint

Erős héten van túl a forint: a hétfőt még 348 környékén kezdte a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, a hét végére pedig 346 alá erősödött.

Mekkora emelésre készülhet a jegybank? Hol állhat meg a forinterősödés? Elemzőket kérdeztünk, ugyanis hamarosan itt a nyár, Európában is kezdenek nyitni az országok, lassan lehet menni nyaralni. Minden nyár elején aktuális a kérdés: mikor váltsunk eurót? Erre az Index által megkérdezett elemzők szerint az a legjobb válasz, hogy „amikor megyünk”, ugyanis nem tudni, merre mozdul majd el a forint árfolyama a következő hónapokban.

Történelmi csúcson a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48 282,14 ponton, új történelmi csúcson zárta a hetet pénteken, ami 2048,85 ponttal, 4,43 százalékkal magasabb az előző heti záráshoz képest. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek:

Az Indexnek nyilatkozó elemző szerint főként a pozitív nemzetközi hangulat hajtja a magyar tőzsdét.

Ezek is a héten történtek:

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok