Index Vakbarát Hírportál

Csak két magyar férne be a tíz leggazdagabb ukrán közé

2021. november 7., vasárnap 10:12

Több mint 47 milliárd dollárt birtokol Ukrajna száz leggazdagabb ukrán oligarchája − írja a Kárpáthír. A Dragon Capital listáján több ukrán parlamenti képviselő és Petro Porosenko volt ukrán elnök is szerepel.

Ők állnak az idei lista első tíz helyén:

  1. Rinat Ahmetov, a System Capital Management (SCM) tulajdonosa, parlamenti képviselő, a Sahtar Donyeck labdarúgó klub elnöke és tulajdonosa − 11,54 milliárd dollár
  2. Viktor Pincsuk, az EastOne Group nemzetközi befektetési cég alapítója és tulajdonosa − 2,6 milliárd dollár
  3. Vagyim Novinszkij orosz üzletember, a Smart Group tulajdonosa  − 2,44 milliárd dollár
  4. Petro Porosenko, a Roshen csokoládégyártó vállalat tulajdonosa, Ukrajna egykori elnöke − 1,52 milliárd dollár
  5. Konsztantin Zsevago, a Ferrexpo cég tulajdonosa, parlamenti képviselő, az FC Vorskla Poltava ukrán labdarúgó klub tiszteletbeli elnöke − 1,497 milliárd dollár
  6. Olekszandr és Halina Heregi, az Epicenter–K ukrán üzletlánc tulajdonosai − 1,46 milliárd dollár
  7. Igor Kolomojszkij mérnök és üzletember, a Privat bank és az Ukrnafta olajvállalat felügyelőbizottságának tagja  − 1,4 milliárd dollár
  8. Vlad Jacenko, a Revolut pénzügyi-technológiai vállalat alapítója − 1,28 milliárd dollár
  9. Hennagyij Boholjubov, a Privat bank tulajdonosa − 1,17 milliárd dollár
  10. Dmitro Firtas üzletember, vállalkozó, a Group DF holding tulajdonosa − 1,17 milliárd dollár

Az idei névsorban 13 új személy is szerepel. Az ellenzéki politikus, Viktor Medvedcsuk 569 millió dolláros vagyonával kikerült az első tízből, és a 13. helyre ereszkedett. A jegyzék nyolc parlamenti képviselő nevét tartalmazza.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij pénteken írta alá a szeptember végén elfogadott oligarchaellenes törvényt, amelynek értelmében korlátoznák a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró vállalkozók túlzott befolyását.

A jogszabály aláírása egyébként azért húzódott el, mert a nem sokkal korábban menesztett Dmitro Razumkov házelnök módosítást terjesztett be, miszerint az oligarchák nyilvántartásba vételét egy, az elnöktől független testület végezze. A végleges változat azonban továbbra is arról rendelkezik, hogy a minősítés a Zelenszkij alárendeltségében működő RNBO feladata lesz.

Érdekesség, hogy az ukrán top tízes listára a leggazdagabb magyarok közül csupán ketten férnének fel: Mészáros Lőrinc (akinek vagyonát a Forbes 479,4 milliárd forintra becsüli), illetve Csányi Sándor (393,4 milliárd). 

Magyarország és Ukrajna GDP-je közel azonos, szomszédos országunkban több mint négyszer annyian élnek, mint hazánkban.

Rovatok