Index Vakbarát Hírportál

Keményen megbünteti a kormány az árakkal trükköző benzinkutakat

2021. november 14., vasárnap 11:42

Megérkezett a részletes szabályozás a november 15-től, hétfőtől érvényes 480 forintos üzemanyagár-maximálásról és ezzel összefüggésben a benzinkutak működéséről.

A csütörtöki kormányinfón hangzott el a bejelentés, hogy az elszálló üzemanyagárak miatt a kormány egyelőre három hónapra 480 forinton fixálja a benzin és a gázolaj árát. Ezt követően gyorsan lépett a kormány, rendelet formájában már pénteken megjelent a benzinárak maximálásáról szóló rendelet az intézkedéshez kapcsolódó legfontosabb szabályokkal.

Szombaton késő este látott napvilágot a témában egy újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely az új benzináras szabályokkal összefüggésben írja le, hogy mostantól milyen részletes szabályok szerint üzemelhetnek az ország üzemanyagtöltő állomásai. Leginkább azért, hogy az újonnan maximált benzinárak világában a töltőállomások véletlenül se találhassanak kiskapukat, a lakossági benzinellátás pedig továbbra is zavartalanul működhessen.

A rendelet legfontosabb pontjai a kutak működéséről:

A rendelet ígérete szerint az ártörvény betartását a NAV ellenőrizni fogja. Amennyiben az adóhivatal szabálytalanságot tapasztal:

Számolva azzal, hogy a töltőállomásokkal szemben kilátásba helyezett hatósági szankciók veszélyeztethetik a lakossági benzinellátást, a kormány a bezárt kút 30 kilométeres körzetében kijelölhet egy másik üzemeltetőt az üzemanyag-ellátás biztosítására.

Az üzemszünetre küldött töltőállomás épülete és tárgyi eszközei pedig ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek, amiből az természetesen bevételre tehet szert.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok