Index Vakbarát Hírportál

Nyilatkozott már, hogy visszakapja az adóját?

2021. november 14., vasárnap 10:57

Közel kétmillió szülőnek jár a családi adóvisszatérítés, a gyermekes családok pedig összességében 600 milliárd forint plusz bevétellel számolhatnak jövőre – mondta el Tállai András az MTI-nek.

A Pénzügyminisztérium államtitkára hozzátette: péntek délig közel 210 ezren tekintették meg, és több mint 134 ezren ki is töltötték online azt a nyilatkozatot, amelyen az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.

Az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot csak azoknak kell idén december 31-ig kitölteniük és visszaküldeniük, akik jogosultak a családi kedvezményre, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez – emlékeztetett a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András arról is beszélt, hogy idén 2,3 millióan ajánlották fel az adójuk egy százalékát, ami azt jelenti, hogy körülbelül 140 ezerrel többen rendelkeztek a személyi jövedelemadójukról, mint tavaly. A civil szervezetek és az egyházak jövőre még több pénzhez juthatnak, hiszen évről évre egyre több a felajánlás összege, és a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokat is megkapják az érintettek.

A koronavírus-járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és civil szervezeteknek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a családi adóvisszatérítés miatt kieső egy százalékokkal az érintettek számolhatnak jövőre is – emelte ki az államtitkár. Ezt az összeget a civil és egyházi szervezetek megkapják, azt ugyanis költségvetési támogatásként visszapótolja az állam. A szülők tehát még a számukra visszatérítendő adó terhére is rendelkezhetnek annak 1+1 százalékáról.

Rovatok