Index Vakbarát Hírportál

A kormány az árakat stoppolta, a Lidl a megvásárolható mennyiséget

2022. január 29., szombat 18:33

Mennyiségi korlátozást vezet be a Lidl Magyarország februártól az élelmiszerárstop hatálya alá tartózó élelmiszerekre – szúrta ki a Pénzcentrum.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-i szintre. Az élelmiszerárstop hét terméket érint, ezek a következők:

A Lidl Magyarország legfrissebb akciós újságjában látható, hogy a Lidl mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre vonatkozóan. Eszerint vásárlásonként maximum ennyit lehet egyszerre hazavinni:

Ahogy azt a lap kiszúrta, az akciós újságból az is kiderül, hogy a mennyiségi korlátozáson túl a Lidl a hatósági áraknál is olcsóbban adja a termékeit. Mint azt írják,

a jogszabály által előírt hatósági árhoz képest további kedvezményt biztosítunk,

így a kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT-tejet 19 százalékkal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15 százalékkal olcsóbban adják majd, mint azt október 15-én tették.

Mint megírtuk, az élelmiszert értékesítő üzletekben a fogyasztóvédelem vizsgálja majd a rögzített árak betartását. Az árstopról szóló kormányrendelet január 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben; eszerint a szabályozás 2022. február 1-jétől lép életbe, és május 1-jén veszti hatályát.

Azok a kereskedelmi egységek, ahol a hatósági árnál drágábban adják, vagy nem tartják készleten a kijelölt élelmiszereket, ötvenezer forinttól több millió forintig terjedő bírságot kaphatnak. Az árstopról az üzleteknek továbbá egy információs táblát is ki kell függeszteniük a vásárlók tájékoztatására. A kormányrendelet ellen egy pécsi üzlet már fel is háborodott, erről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Oli Scarff / Getty Images)

Rovatok