Index Vakbarát Hírportál

Elégedett volt a pálinkával a minisztérium

2022. április 12., kedd 13:47

Megtörtént a húsvéti termékellenőrzés: az Innovációs és Technológiai Minisztérium élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma tesztelte a csokoládé- és zsírtartalmakat, végzett próbavásárlásokat és pálinkatesztet is.

A csokinyulak, -csibék és -tojások az elmúlt években megszokott formájukat hozták, mindegyik megfelelt a laborvizsgálaton, ahogy a pálinkák is. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma – foglalta össze idei húsvéti termékellenőrzésének főbb tanulságait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ünnepi asztal díszeit, a tojáskeresés és locsolkodás ehető, iható kellékeit a megtévesztés szempontjából ellenőrizték a szakemberek. A termékek összetételét a kötelező rendelkezésekhez mérve vetették egybe a címkén feltüntetett tájékoztatással. A húsz húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak.

Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb ötszázalékos arányban kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel.

A húsz pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, 0,3 százalékos limit feletti mértékben a tájékoztatásban foglaltaktól.

Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a megbukott árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók.

A fogyasztóvédelem négyszáz üzletet ellenőrzött próbavásárlásokkal. A boltok mintegy harmadánál találtak kifogásolnivalót, a hivatal munkatársai a hiányosságok miatt több mint kétmillió forint bírságot szabtak ki.

Tipikusnak tekinthetők az árfeltüntetéssel kapcsolatos mulasztások, leggyakrabban az, hogy egyáltalán nem írják ki az eladási árat, vagy a vásárló által fizetendő összeg helyett csak az akció mértékét jelzik.

Ugyanakkor megnyugtató ellenőrzési tapasztalat, hogy a kereskedők szinte minden esetben eleget tesznek nyugtaadási kötelezettségüknek.

Rovatok