Index Vakbarát Hírportál

Fordulóponton a forint árfolyama

2022. április 26., kedd 12:48

A hétfői 375-ös szintről este, valamint ma hajnalban jelentősen erősödött a forint az euróval szemben, kedden azonban ismét gyengülni kezdett.

Kedd délelőttre 375-ig gyengült a forint, ez már 0,8 százalékkal magasabb a hétfő esti jegyzésnél. A forint hullámzása az euró-dollár árfolyammal megegyező, egyelőre az amerikai fizetőeszköz erősödése is megtorpanni látszik.

A rossz nemzetközi hangulat a forint árfolyamára is negatív hatással volt.

A régióban megint a cseh korona gyengül a forinttal párhuzamosan, a lengyel zloty egyelőre kisebb mozgást mutat.

Reggel még jól indult a nap

Hajnalban erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest. Az eurót 371,84 forinton jegyezték hat órakor a hétfő esti 375,02 forint után.

De késő délelőtt már elérte a hazai fizetőeszköz a 375-ös határt, ahonnan már nem nem volt megállás. Jelenleg 375,3 forintot kell fizetni egy euróért, és 351 forintot egy dollárért.

MNB döntést követően

Erősödött a forint kedden a jegybank kamatdöntését követően, kora reggeli jegyzéséhez képest azonban ezzel együtt is gyengébben áll.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 5,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. A lépés megfelelt a piaci várakozásoknak – ahogy arról mi is beszámoltunk.

A döntés bejelentéséig a forint gyengült a kora reggeli árfolyamához képest. 0,9 százalékkal az euróval, 1,1 százalékkal a dollárral, és 1,0 százalékkal a svájci frankkal szemben.

A kamatdöntés bejelentése előtt az eurót 375,31 forinton, a dollárt 351,21 forinton, a svájci frankot pedig 366,58 forinton jegyezték. Negyedórával a kamatdöntés bejelentését követően az eurót 374,44 forinton, a dollárt 350,87 forinton, a svájci frankot pedig 366,11 forinton jegyezték, ami a forint sorrendben 0,23, 0,10 és 0,13 százalékos erősödésének felel meg a három devizával szemben – derül ki az MTI közleményéből.

A jegybank kedden folytatta kamatemelési ciklusát, a kamatdöntést követően pedig Matolcsy György, az MNB elnöke tartott sajtótájékoztatót erről itt írtunk.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok