Index Vakbarát Hírportál

Küzdelem az energiaválság ellen: megépül a második horvát gáztároló

2022. május 21., szombat 08:25

A gáztároló megépítéséről közel tizenhat éve folytatott tárgyalások és tervezések megsürgetése mögött az ukrajnai háború és az azt követő energiaválság áll, amely hirtelen nagyon szükségessé tette az ilyen stratégiai létesítményeket.

Bár a projekttel kapcsolatos tevékenységek az Ukrajna elleni orosz támadással párhuzamosan kezdődtek, az új horvát gáztároló munkálatainak megkezdését néhány nappal ezelőtt az új gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Davor Filipovic köszöntötte Grubisno Poljéban.

A meglévő gáztárolóval, a PSP Okolival ellentétben, amelynek kapacitása mintegy 550 millió köbméter gáz, a PSP GP kisebb, mintegy 40 millió köbméter lesz, de rugalmas, azaz csúcstároló.

Horvátország legfontosabb beruházása

A nagy tárolókapacitás ellenére hosszú időbe telik a gáz horvát energiarendszerbe juttatása, különösen, ha a kihasználtsága a fele alá csökken. A PSP GP két fázisban kerül kialakításra, a projekt becsült összértéke pedig mintegy 500 millió kuna. A becslések szerint az új horvát gáztároló legkorábban 2027-ben kezdheti meg működését.

Vlado Vlasic, a PSP igazgatója rámutatott, hogy jelenleg ez a projekt mind a PSP, mind a társadalom egésze számára a legfontosabb fejlesztési és beruházási tevékenység Horvátországban.

Az Okoliban kialakított gáztároló üzembe helyezése óta 35 év után a PSP vállalat, mint a horvátországi gáztároló-rendszer üzemeltetője, egy újabb horvátországi gáztárolót épít.

Az egész EU azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az embereknek biztosítsa a szükséges energiaforrásokat, mi itt vagyunk, hogy egy stratégiailag fontos energetikai projekt építésének kezdetét jelezzük.

– mondta Vlado Vlasic a Total Croatia News szerint.

Piaci zavarok

Az utóbbi években az energiapiac a tőzsdéken keresztül nagyon rugalmas lett, lehetővé téve a biztonságos és többnyire olcsó gáz-, olaj- és villamosenergia-ellátást globális forrásokból. Ennek eredményeként a stratégiai gáztárolók kérdésessé váltak, mint ahogyan tavaly Horvátországban is. Az olyan helyzetek azonban, mint Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója és a Nyugat erre adott szankciós válaszai megkérdőjelezték az ellátás biztonságát, és az árak többszörösére emelkedtek. Az ukrajnai háború azonban nem fog örökké tartani, és ezzel az energiakereskedők is tisztában vannak.

A háborús viszonyok miatt szinte lehetetlen megbecsülni, hogy milyen lesz a gázpiaci helyzet 2028-ra, amikor a PSP Grubisno Polje minden bizonnyal már működni fog – mind az ellátás biztonsága és a világpiaci árak tekintetében, mind pedig a fokozódó energetikai átvitel szempontjából, amelyben egyre kevesebb hely marad a gáznak.

Rovatok