Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk vegyes üzenetei a leépítésről mindenkit összezavarnak

2022. június 6., hétfő 12:28

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója összezavarta és kétségek között hagyta a munkatársakat, a befektetőket és az elektromos autókat figyelőket a lehetséges létszámleépítésekről egymásnak ellentmondó üzeneteivel.

Elon Musk szombaton közölte a Twitteren, hogy a Tesla teljes alkalmazotti létszáma növekedik, még akkor is, ha a fizetett dolgozók száma nagyjából változatlan marad. Előtte azt írta pénteken az alkalmazottaknak, hogy a fizetett dolgozók 10 százaléka elveszíti az állását. Közben egy PR-tanácsadó céggel figyeltette az alkalmazottai Facebook-interakcióit.

Az üzenetben Musk kifejtette, a Tesla bizonyos területeken túl nagy személyzetet alkalmaz, bár a leépítések nem vonatkoznak az autókat vagy akkumulátorokat összeszerelő emberekre. Ezután látszólagos kísérletet tett a Tesla mintegy 100 ezer dolgozóját érintő csapás enyhítésére, ami még jobban összezavarta a részvényeseket és azokat, akik az elektromosautó-gyártás lassulására számítottak.

Jelentősen estek a Tesla részvényei

Az autógyártó részvényei 9,2 százalékot estek pénteken, amikor a létszámleépítés híre napvilágot látott. Musk azt mondta a Tesla-vezetőnek, hogy azért csökkenti a létszámot, mert nagyon rossz érzése van a gazdasággal kapcsolatban.

A Teslánál mindenkinek legalább heti negyven órát kell az irodában töltenie, ez kevesebb, mint amit a gyártósorok mellett robotoló munkásoktól megkövetelünk. Aki ennek a feltételnek nem tesz eleget, arról azt fogjuk feltételezni, hogy felmondott

– olvasható a Musk által jegyzett, kemény hangvételű levélben.

Musk vegyes üzenete nagy zavart keltett – mondta Daniel Ives, a New York-i Wedbush Securities elemzője, aki újabb bizarr szappanoperának nevezte az ellentmondásos üzeneteket. Legutóbb azt írta a Twitteren, hogy a teljes létszám növekszik, de a fizetett alkalmazottak száma viszonylag változatlan marad.

Úgy véljük, Musk megpróbált jelzést küldeni az alkalmazotti bázisnak, ez visszafelé sült el, és most visszavonta szavait.

A több mint 96 millió követővel rendelkező, termékeny üzenetmegosztó Musk a múltban pénzügyi és stratégiai ügyekről szóló bejegyzésekkel rázta meg a piacokat, beleértve a 2018-as hírhedt bejegyzését a Tesla potenciális felvásárlásához szükséges finanszírozás biztosításáról. Emiatt a Twitter-bejegyzés miatt került bajba a szabályozó hatóságokkal.

Tavaly pedig arról kérdezte Twitter-követőit, hogy szerintük eladja-e a Teslában lévő részesedésének 10 százalékát – írja a Bloomberg.

Rovatok