Index Vakbarát Hírportál

Megint hullámvasúton a forint

2022. július 8., péntek 09:54

Fel-le rángatják a magyar valutát pénteken.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás a forint erőteljes gyengülését látva szerdán bejelentette, hogy a jegybank csütörtökön megemeli az egyhetes betéti kamatot. A befektetők a rendkívüli bejelentés miatt jelentős kamatemelési elvárásokkal vágtak neki a csütörtöki napnak.

A jegybank végül 200 bázisponttal emelte meg a jelenleg irányadó kamatnak számító egyhetes betéti rátát. Az erről szóló döntés után a forint árfolyama még vad fel-le csapkodásba kezdett, de amikor az MNB azt is közzétette, hogy jövő kedden a jegybanki alapkamatot is meg fogják emelni, azzal csillapodott a befektetők körében tapasztalható feszültség, és a forint is elkezdett erősödni.

Ezt követően jött a Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely azzal javította a hangulatot, hogy a kormány kész elfogadni az Európai Bizottság négy javaslatát is, ami elősegítheti az Európai Unió által visszatartott forrásokkal kapcsolatos jövőbeli megegyezést. Csütörtökön Orbán Viktor is megerősítette a Kormányinfón elhangzottakat. Ez új erőt adott a forintnak, ami a csütörtöki nap végéig kitartott, a mélypontokról három-négy százalékkal erősödött a főbb devizákkal szemben.

Ezek együttesen már elegendők voltak ahhoz, hogy a gazdaság sérülékenységei ellenére ismét ideig-óráig magához térjen a forint a főbb devizákkal szemben is: csütörtökön napközben jelentősen erősödött az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is. Pénteken viszont nagyon nehezen találta az irányt a hazai fizetőeszköz.

Közép-európai idő szerint pénteken 16:03-kor 403,319 forint volt az euró árfolyama, ehhez képest csütörtökön este 21:37-kor pedig 402,714 forinton állt. Az árfolyamot csak 16:03-ig frissítettük!

Közép-európai idő szerint pénteken 16:03-kor 397,63 forint volt az amerikai dollár árfolyama, csütörtökön este 21:38-kor viszont még 396,303 forinton állt. Az árfolyamot csak 16:03-ig frissítettük!

Közép-európai idő szerint pénteken 16:03-kor 406,434 forint volt a svájci frank árfolyama, csütörtökön este 21:38-kor pedig 406,769 forinton állt. Az árfolyamot csak 16:03-ig frissítettük!

A közös euróövezeti fizetőeszköz közép-európai idő szerint 16:03-kor 1,454 százalékkal volt erősebb az amerikai fizetőeszköznél. Az árfolyamot csak 16:03-ig frissítettük!

Az utóbbi egy évben óriásit menetelt az amerikai dollár az euróval szemben, és ez a magyar fizetőeszközre is kifejezetten rosszul hatott. Az amerikai zöldhasú az euróhoz képest egyetlen év leforgása alatt 14,4 százalékot erősödött. Közép-európai idő szerint 16:12-kor a közös euróövezeti fizetőeszköznél 1,651 százalékkal volt erősebb. Az árfolyamot csak 16:12-ig frissítettük!

A forint árfolyama szerdán történelmi mélypontot ért el a főbb devizákkal szemben. Ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön szokatlanul nagy mértékben emelte meg az egyhetes betéti kamatot, majd bejelentette, hogy a jegybanki alapkamatot már jövő kedden ugyanerre a szintre igazíthatja. Gulyás Gergely nyilatkozata, miszerint az Európai Bizottság javaslatai közül négyet is megfogad a magyar kormány, biztató jel lehet az európai uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások jövőbeli pozitív lezárásához.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)    

Rovatok